Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL VIEȚII CONSACRATE  

» înapoi la cuprins «

Congregația "Frații Școlilor Creștine"

16. Martori ai lui Cristos în lumea educației

Din operele fondatorului

"A-i instrui pe copii, a le vesti evanghelia și a-i forma în spiritul credinței este un mare dar al lui Dumnezeu. El v-a chemat la această sfântă misiune. În modul vostru de a învăța, comportați-vă în așa fel încât copiii încredințați grijii voastre să vadă că vă exercitați misiunea ca miniștri ai lui Dumnezeu, în dragoste neprefăcută și sârguință fraternă. Sunteți slujitori ai lui Dumnezeu, dar și ai lui Isus Cristos și ai Bisericii".

"Priviți munca voastră de educatori ca una dintre cele mai importante și mai frumoase din Biserică". "Păstrați cu mare cinste sfântul exercițiu al rugăciunii mentale, atât timp cât este fundamentul și suportul tuturor virtuților, ca și sursă de lumină și har". "Amintirea prezenței lui Dumnezeu va fi un mare avantaj, pentru că ea vă ajută și vă inspiră în toate acțiunile voastre bune".

"Spiritul acestui Institut este, în primul rând, un spirit de credință care trebuie să-i determine pe toți cei care îl alcătuiesc să privească totul prin ochii credinței, să facă totul pentru Dumnezeu și să atribuie totul lui Dumnezeu".

(Ioan Baptiste de La Salle, Opere complete)

O întoarcere în timp

1. Fondatorul școlilor creștine

Sfântul Ioan Baptiste de la Salle s-a născut la Reims, în Franța, în anul 1651, într-o familie nobilă de magistrați. A studiat la Sorbona, a fost hirotonit preot în anul 1678 și a fost numit canonic la catedrala din Reims. Pe vremea lui (regatul regelui soare, Ludovic al XIV-lea) o treime din populația țării trăia în mare sărăcie. Statul nu asigura educația, iar familiile din această categorie socială nu-și puteau trimite copiii la școlile particulare. În fața acestei situații, Ioan de la Salle nu a rămas indiferent și a adunat în jurul său un grup de oameni care să se ocupe cu educația copiilor care populau străzile marilor orașe. A fost începutul congregației Frații Școlilor Creștine și al instituțiilor educative "La Salle". La moartea lui Ioan de la Salle în anul 1719, congregația era prezentă la Roma și în 22 de orașe ale Franței. Ioan de la Salle a fost declarat sfânt de către papa Leon al XIII-lea în anul 1900, iar în anul 1950, în ziua de 15 mai, Pius al XII-lea l-a proclamat "Patron universal al tuturor educatorilor creștini". Ultimele cuvinte ale acestui mare sfânt au fost: "Ador în toate voința lui Dumnezeu față de mine".

2. Carisma lasalliană

Inspirat fiind de Dumnezeu, Ioan de la Salle s-a dedicat total educației și apostolatului școlilor. El a lăsat în urma sa o bogată operă de pedagogie și spiritualitate, dar mai ales comunități vii de frați, învățători și profesori care au dus - și duc și astăzi - mai departe spiritul și carisma sa: de a oferi copiilor și tinerilor, mai ales celor săraci și vulnerabili, o educație umană și creștină în instituții școlare și socio-educative. În acest sens:

- a introdus metode noi și forme de învățământ inedite;

- a deschis școli pentru săraci și pentru copiii muncitorilor;

- a introdus limba maternă în școală, în locul limbii latine;

- a organizat cursuri serale și duminicale pentru tineri și muncitori;

- a deschis școli normale sau seminarii pentru formarea învățătorilor.

3. Credință, fraternitate, slujire

Pentru Ioan de la Salle credința, fraternitatea și slujirea sunt valori fundamentale. Școala e un loc unde trebuie să se cultive armonios credința și știința pentru a forma oameni integri. Credința îi ajută pe copii și pe tineri să crească cu convingerea că Dumnezeu îi cheamă să construiască, cu entuziasm și creativitate, o lume mai bună. Școala este locul unde se experimentează și se promovează valoarea fraternității, a unității, a înțelegerii, cultivând civilizația iubirii în toată lumea indiferent de limbă, rasă, religie. Copiii și tinerii sunt slujiți și educați să fie, la rândul lor, slujitori ai binelui în societate, prin exemplul propriei vieți, acceptând cu responsabilitate și devotament datoriile stării.

În zilele noastre

Visul lui Ioan de La Salle și carisma lasalliană sunt păstrate vii și astăzi, după mai bine de 300 de ani. În cele 70 de universități și peste 1000 de școli și instituții socio-educative lasalliene, aproximativ 4.500 de frați și 100 de mii de învățători și profesori sunt în serviciul educativ al celor peste un milion de elevi și studenți, creștini sau de altă religie, care le sunt încredințați de către Biserică și societate, în 82 de țări din cele 5 continente.

În România, Frații Școlilor Creștine au o istorie bogată și nobilă. Au sosit în anul 1861 și au condus școli în București - fericitul Anton Durcovici este fost elev - Craiova, Oradea și Satu Mare. Cu venirea comuniștilor, toate școlile și comunitățile fraților au fost închise, iar frații încarcerați sau ținuți în domiciliu obligatoriu. Astăzi, la Pildești, jud. Neamț, există o comunitate de frați și o școală: Liceul tehnologic "Sfântul Ioan de la Salle", iar la Iași există o comunitate de frați și un centru de plasament: Căminul "La Salle".

În afară de "Frații Școlilor Creștine", din marea familie lasalliană fac parte și alte fraternități, mișcări și fundații. Fraternitatea "Signum Fidei", Mișcarea Tinerilor voluntari lasallieni și Asociația "Institutul «Sfântul Ioan de La Salle»" sunt prezente și în dieceza noastră la Pildești și la Iași. Aceste forme asociative împărtășesc aceleași idealuri și valori, doresc să participe la misiunea educativă lasalliană și să colaboreze la instaurarea unei societăți mai drepte, mai umane și mai fraterne, acolo unde își desfășoară activitatea.

Întrebări pentru discuții în grupuri mici

1. Din prezentarea de mai sus, din filmul "Domnul de La Salle" sau din alte surse informative despre sfântul Ioan de la Salle, la care ați avut acces, ce aspect, atitudine sau comportament din viața lui v-a impresionat cel mai mult?

2. Ioan de la Salle, intuind importanța educației, a înființat școlile populare, fiind astfel avangarda guvernelor progresiste care au generalizat învățământul. Conciliul Vatican II a dedicat chiar un document întreg educației: declarația "Gravissimum Educationis". De ce credeți că Biserica acordă o așa de mare importanță educației umane și creștine? Credeți că mai este nevoie de educatori și profesori prin vocație, asemenea sfântului Ioan de la Salles, care să aibă puterea de a dărui viața și de a fi buni formatori în valorile umane și creștine? Ați fi și voi doritori să vă împliniți viața cu această nobilă vocație?

3. Ce puteți spune, din cele auzite sau poate chiar experimentate, despre Frații Școlilor Creștine și despre centrele lor educative prezente azi în Dieceza de Iași, mai exact despre comunitatea, respectiv Liceul tehnologic "Sf. Ioan de La Salle" din Pildești, și despre comunitatea, respectiv centrul de plasament Căminul "La Salle" din Iași?

Momente de rugăciune

(Se pot face intenții spontane). Tatăl nostru

Rugăciune finală

Dumnezeule, care l-ai ales pe sfântul Ioan de la Salle

pentru a da tinerilor o educație creștină,

te rugăm, ridică mereu în Biserica ta

educatori care să se consacre din toată inima

formării umane și creștine a noilor generații.

Prin Cristos, Domnul nostru. Amin.

Reflecții și mărturii

(Online pe site-ul www.ercis.ro, meniul Cateheză/Anul Vieții Consacrate)

- Domnul de la Salle (DVD - Film artistic)

- Ioan de la Salle: Puterea de a da viață (Teresio Bosco)

- Frații Școlilor Creștine în România (http://www.lasalle.ro)

- O viață dedicată slujirii lui Dumnezeu, fratele Tiberiu (Fr. Vicențiu Ghiurca, FSC)

Fr. Daniel Ciobanu, FSC

» înapoi la cuprins «

 

free hit counter



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat