Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL VIEȚII CONSACRATE  

» înapoi la cuprins « >

O viață dedicată slujirii lui Dumnezeu

Atât timp cât amintirea unei persoane rămâne vie printre oameni, aceasta nu moare. Mărturia vieții Fratelui Tiberiu (Rața Romul-George) se dorește a fi o amintire a unei persoane care și-a dedicat întreaga sa viață slujirii lui Dumnezeu. Fratele Tiberiu - Bruder Tiberiu cum îi spuneau cei apropiați - a fost membru al Institutului Frații Școlilor Creștine.

Frații Școlilor Creștine au venit în România în anul 1861, din Austria, la chemarea episcopului Angelo Parsi, pentru a conduce școala primară de băieți, "Sfântul Andrei", din București. Din anul 1898 și până în anul 1948, Frații au activat în domeniul educației în București, Brăila, Craiova, Satu Mare și Oradea. Prin Decretul 810/1949, al Consiliului de Miniștri, ordinele și congregațiile religioase din România au fost desființate. Aceeași soartă a avut-o și Institutul nostru.

Căderea regimului comunist, în anul 1989, instaurarea democrației, precum și dobândirea libertăților cetățenești garantate prin noua Constituție din anul 1990, au făcut posibilă reînceperea activităților pastoral-educative. Cu ajutorul primit din partea centrului Institutului și al provinciei ARLEP (Spania și Portugalia), începea o nouă etapă din istoria prezenței noastre pe meleagurile mioritice. Această nouă etapă îl găsea pe Fratele Tiberiu, alături de alți cinci Frați, care supraviețuiseră regimului comunist, pregătit pentru a se lansa în aventura vieții sale: reînceperea activităților pastoral-educative a Fraților Școlilor Creștine în dieceza de Iași.

Fratele Tiberiu s-a născut în localitatea Ardusat, din județul Maramureș, la data de 2 mai 1924. În ziua de 15 septembrie 1936 a intrat la seminarul mic al Fraților Școlilor Creștine din Oradea iar 5 ani mai târziu, la 14 august 1941, îmbrăca haina congregației începând noviciatul. A depus primele voturi la 8 septembrie 1942 și a urmat scolasticatul la Blaj, între 15 septembrie 1942 și 30 iulie 1945.

A absolvit Facultatea de Filologie și Pedagogie, la București, între anii 1952 și 1956. La data de 21 iulie 1956, a depus profesiunea perpetuă.

După naționalizarea școlilor confesionale, Fratele Tiberiu va desfășura, la București, activități de catehizare.

În august 1958 este arestat și judecat de către Tribunalul Militar București, care l-a condamnat la 15 ani de închisoare. Va fi eliberat în 1964, dar i se interzice orice activitate catehetică sau educativă. Pleacă la Baia Mare, unde i se oferă postul de "vagonetar în mină". Mai târziu va lucra la o întreprindere de prelucrare a lemnului în calitate de angajat contabil.

După ce iese la pensie, se mută la Iași. Acolo va locui în seminarul diecezan, unde va preda limba germană. După 1989, a făcut demersurile necesare pentru reactivarea Congregației "Frații Școlilor Creștine" în România. Va fi adevăratul animator al Fraților veniți din Spania în sprijinul celor rămași în viață și al tinerilor Frați români care s-au format după 1989. A trecut la Domnul în data de 4 ianurie 1999 și a fost înmormântat în Cimitirul Belu, din București.

În cei doi ani, cât l-am avut ca profesor de limba germană, am avut posibilitatea să învăț multe lucruri de la el. Ținea foarte mult la punctualitate și dorea să transmită și elevilor săi această valoare. Cu mult tact, știa cum să ne facă să iubim limba germană și să o învățăm cu drag. A fost un educator și un pedagog exemplar.

Fratele Tiberiu a fost un om devotat în mod total lui Dumnezeu. Întreaga sa viață a fost însoțită de cruce. A rămas credincios și fidel lui Dumnezeu, îndurând persecuții și izolare, pe când renunțarea la consacrarea sa i-ar fi putut aduce glorie. A rămas fidel față de Sfântul Ioan de La Salle, devenind un adevărat model de Frate pentru Frații tineri, prin înclinația sa spre o formare continuă și prin disponibilitatea sa de a împărtăși tinerilor, copiilor și tuturor celor cu care intra în contact, tainele credinței și ale vieții creștine.

Fratele Tiberiu a fost un om al rugăciunii. A fost un mare cinstitor al Preasfintei Fecioare Maria. Zilnic se ruga Sfântul Rozariu, indiferent dacă se afla acasă, pe drum sau în mijloacele de transport în comun. Peste tot, nu se sfia să scoată Rozariul și să se roage. Fratele Tiberiu a avut o inimă sensibilă: iubitoare față de cei suferinzi, față de cei săraci, pentru care făcea sacrificii și depunea eforturi considerabile.

A fost înzestrat cu darul povestirii, întreținând mereu o atmosferă destinsă în rândul celor care îl ascultau. Era mereu bine dispus și reușea să cucerească cu ușurință simpatia, admirația și respectul celorlalți. Pe când eram în noviciat, am primit o scrisoare din partea lui în care spunea următoarele: "Fiți veseli! Veselia e molipsitoare. Nu cred că aveți motive de contrariu! Un tânăr trist este aproape de neconceput. Când ești tânăr, râzi de orice. Râdeți! Râdeți! Râdeți mult! Râsul e molipsitor și (îngrașă). În rai e multă veselie. În iad din contra." Așa a fost Fratele Tiberiu, unul care știa să-i facă pe cei din jurul său să se simtă bine, și să privească viața cu speranță.

Fratele Tiberiu a plecat dintre noi, însă amintirea persoanei sale rămâne vie în inimile noastre. Îndrăznesc să cred că, de acolo de sus, "de pe insula Lasalliană", alături de sfântul Ioan de La Salle și de ceilalți Frați, care sunt deja uniți cu Dumnezeu în slava cerească, Fratele Tiberiu continuă să se roage și să mijlocească pentru noi.

Fr. Vicențiu Ghiurca, FSC

» înapoi la cuprins «

 

free hit counter



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat