Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Noua îmbrățișare între papa și Edith Bruck: transmiterea memoriei la tineri

de Salvatore Cernuzio

Afectul care de acum îi leagă, de la acea primă vizită din 20 februarie 2021, este cuprins în cadoul pe care papa i l-a oferit și în cuvintele cu care a însoțit darul. Un șal alb de lână, așezat pe umerii săi spunând: "Acesta este pentru căldură, pentru că acum este frig". Edith Bruck, 90 de ani, maghiară naturalizată italiană, supraviețuitoare a ororilor din șase lagăre, martoră prețioasă din timpul nostru și scriitoare de faimă internațională, a încercat de la început să-și rețină lacrimile, dar a cedat în fața cadoului papei și a delicateții cu care el l-a prezentat. A emoționat-o duioșia unui om care nu i-a ascuns niciodată admirația sa și cu care, așa cum relatează adesea, a instaurat un raport de prietenie făcut din scrisori și telefoane.

Tinerii și memoria

Tocmai duioșia s-a făcut evidentă în îmbrățișarea cu care Papa Francisc a primit-o pe femeie la Casa "Sfânta Marta", în această zi simbolică în care se comemorează victimele din Shoah. A durat circa o oră întâlnirea în prezența lui Olga, asistenta ucraineană a scriitoarei, și Andrea Monda, director al L'Osservatore Romano, care prezintă detaliile întâlnirii. Au fost multe discursurile, anecdotele, amintirile reevocate, dar mai ales a fost centrală tema memoriei și importanța de a o transmite acestei noi generații de tineri, săracă în istorie și amenințată de fantomele de rasism și antisemitism care par să reapară și din web. "Ambii au subliniat valoarea inestimabilă a transmiterii la tineri a memoriei trecutului, și în aspectele sale mai dureroase, pentru a nu recădea în aceleași tragedii", prezintă Sala de Presă vaticană. "Oamenii nu au învățat din răutățile lor. Nu au învățat de la Auschwitz, ca și de la Vietnam", a spus de fapt Bruck într-un interviu acordat ieri la Vatican News.

Scriitoarea, finalistă a Premiului Strega, i-a relatat Papei Francisc tot ceea ce face. Participarea la evenimente importante, sutele de interviuri date în aceste zile pentru Ziua Comemorării, dar mai ales "pelerinajele" sale în școlile din Roma pentru a vorbi cu tinerii și a povesti ceea ce a văzut, ceea ce a pierdut, ceea ce a descoperit. O muncă fundamentală pentru societate, dar și pentru ea însăși. "Îmi face bine", i-a spus papei. Și, de fapt, Papa Francisc a răspuns, cu simpatie, că a observat că munca întinerește. Pe supraviețuitoare o încurajează mai ales când vede "efectul extraordinar" pe care cuvintele sale îl au asupra tinerilor. "Aș vrea să le spun părinților că toții copiii lor sunt mai bine decât ceea ce își imaginează", a spus Bruck. Papa a reafirmat după aceea, ca de atâtea ori în discursurile sale, că este fundamental ca să se restabilească o comunicare între părinți, bunici, nepoți, între bătrâni și noile generații.

Conversația a continuat îndelung. S-a întrerupt în momentul cadourilor, când scriitoarea a fost asaltată de emoția puternică de a-i dărui papei o pâine împletită, coaptă în casă. Este acea "pâine pierdută", titlul al vestitului său roman, pe care o cocea mama cu puțin înainte de a fi luată de naziști. Astăzi papei i-a fost prezentată ca "pâinea regăsită". Probabil simbol al unei seninătăți recuperate în pofida faptului că este vie amintirea răului trăit. Cei prezenți au gustat fiecare o bucățică din pâine.

Papa Francisc i-a înmânat prietenei sale, în afară de șal, o medalie realizată pentru el la Ierusalim, lucru care a impresionat-o mult pe Bruck. Care a lăsat pontifului și două cărți: "Scrisori către mama mea", în noua reeditare de la Nave di Teseo, și o carte de poezii a lui Miklós Radnóti, poetul maghiar "a cărui carieră strălucitoare - cum a spus însuși Papa Francisc la Budapesta - a fost frântă de ura orbită a celui care, numai pentru că era de origini ebraice, mai întâi l-a împiedicat să predea și apoi l-a sustras din familie". Poeziile au fost traduse și îngrijite de însăși Edith Bruck.

O îmbrățișare și rugăciunea pentru Ucraina

Încă o îmbrățișare a marcat întâlnirea, în afară de lacrimile femeii și de felicitările pontifului pentru inteligența și luciditatea sa. Nu a lipsit și un scurt schimb de cuvinte cu asistenta, care provine din Ucraina, care i-a cerut papei rugăciuni pentru țara sa. Și Papa Francisc a asigurat că se roagă.

Prima întâlnire în 2021

Papa Francisc a întâlnit-o pentru prima dată pe Edith Bruck anul trecut. A vizitat-o în apartamentul său din centrul Romei, după ce a citit în L'Osservatore Romano un interviu emoționant în care femeia relata profunzimea abisului pe care ea și familia sa au experimentat-o în timpul persecuției naziste. "Am venit aici la dumneavoastră pentru a vă mulțumi pentru mărturia dumneavoastră și a aduce omagiu poporului martir al nebuniei populismului nazist", a spus Papa Francisc cu acea ocazie, adăugând cererea de iertare către Domnul "în numele umanității". Cuvinte pe care pontiful argentinian n-a încetat niciodată să le repete în fața celei pe care, chiar ieri, la sfârșitul audienței generale, a definit-o o "pagină neagră" a istoriei omului marcată de o "cruzime inexprimabilă".

(După Vatican News, 27 ianuarie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Edith Bruck: "Cu papa o îmbrățișare între frați" (20 februarie 2021)


 

lecturi: 857.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat