Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Edith Bruck: "Cu papa o îmbrățișare între frați"

de Amedeo Lomonaco

Este un mic sat maghiar locul de naștere, în 1931, al lui Edith Bruck, ultima dintre cei șase copii ai unei sărace familii evreiești. În aprilie 1944, împreună cu părinții și cu doi frați, este deportată în ghetou și apoi în lagărele din Auschwitz, Dachau, Bergen-Belsen. Supraviețuitoare împreună cu sora Judit, ajunge după mai mulți ani în Italia și se stabilește la Roma. Într-un interviu dat la L'Osservatore Romano în luna ianuarie pentru Ziua Amintirii, a amintit ororile trăite în timpul perioadei tragice a persecuției naziste. Papa Francisc a voit s-o întâlnească și a mers sâmbătă după-amiază, 20 februarie 2021, în vizită privată în casa ei din centrul Romei. O întâlnire pe care Edith Bruck o definește "inimaginabilă". La Vatican News revelează că în timpul colocviului, papa a amintit diferite pasaje din cartea sa "Pâinea pierdută" publicată de "La nave di Teseo" în coloana Oceani.

Încă sunt sub șoc pozitiv. Am vorbit foarte mult. A spus că a citit cartea mea. A citat multe părți din carte. Papa a venit la ora 16.00 și a plecat pe la 18.00. A fost o întâlnire inexplicabilă. Eu încă sunt emoționată. Am plâns imediat ce a sosit. L-am îmbrățișat, l-am sărutat. Era un lucru foarte frumos și cu vocea tremurândă am prezentat puținele persoane care erau în casă. Papa a vorbit și despre Shoah. A cerut iertare personal. Am vorbit un pic despre Argentina. Eram așa de impresionată încât nu reușeam să rostesc un cuvânt așa cum trebuie.

Ce se simte a-l primi pe Papa Francisc în propria casă?

Nu puteam să-mi imaginez un astfel de lucru. Când l-am văzut la ușă, am izbucnit în plâns. Și el m-a îmbrățișat. Amândoi eram plini de emoție. Nu se putea stăpâni emoția.

Îmbrățișarea Papei Francisc a fost una paternă?

Da, ba chiar a spus: suntem frați.

Așadar, o întâlnire între frați chiar foarte amicală...

Papa a mâncat o prăjitură cu urdă. Am pregătit un fotoliu frumos cu perne. Și apoi i-am dat o poezie a mea pe care a apreciat-o foarte mult. Eram cu toții uluiți. Cu adevărat o întâlnire inimaginabilă. A rămas aproape două ore. A fost un lucru incredibil să-l văd acasă. M-am emoționat mult.

Ne amintim de acele orori trăite în lagărul de concentrare din Auschwitz, unde dumneavoastră ați cunoscut răul absolut. Dar și în mijlocul acelui întuneric, ați trăit momente de lumină.

Da, am povestit asta papei. Eu le numesc cele cinci lumini. Am povestit despre toate aceste cinci lumini. Papa a spus că știa totul. Și amintea cartea mea aproape rând cu rând.

Și am amintit și papei că în acea perioadă dramatică a fost și un mic gest plin de viață. L-a făcut un bucătar...

Am povestit și acest episod. Papa își amintea și de acesta. În lagărul de concentrare de la Dachau, un bucătar îmi spune: Tu cum te numești? Și mi-a dăruit un mic pieptăn. Papa a amintit episodul micului pieptăn. În timp ce vorbeam, eu și papa eram pe aceeași linie umană.

Părinții dumneavoastră și unul dintre frați n-au supraviețuit. Dumneavoastră ați spus că v-ați salvat grație surorii...

M-a ajutat mult. Eu cred că fără mine, ea n-ar fi supraviețuit. Și eu fără ea n-aș fi supraviețuit. Era mai mare decât mine cu patru ani. Mă susținea. Am primit și lovituri încât nu mă mai puteam târî. Desigur, ne-am susținut reciproc. Acum din păcate ea nu mai este. Ea a leșinat de patru ori și eu urlam: nu mă lăsa! Am trăit lucruri halucinante. Tot ceea ce am trăit nu se poate povesti și nici scrie în mii de cărți. Nu se poate descrie durerea, indignarea morală. Nu se va putea povesti niciodată, până la capăt, chiar dacă eu nu fac altceva decât să povestesc și să scriu.

Cu privire la povestire și la amintire, un soldat german care a v-a despărțit pe dumneavoastră de mama la sosirea în lagărul de concentrare, în realitate v-a salvat viața...

Da, s-a întâmplat chiar la sosire. Eram cu mama mea. M-au destinat cu mama mea la crematoriu în partea stângă. Însă ultimul soldat german a șoptit și mi-a spus să merg în dreapta. Eu în acel moment n-am înțeles ce voia să spună. M-am agățat de trupul mamei mele. Nu voiam s-o las. La sfârșit soldatul, neștiind cum să ne despartă, a lovit-o pe mama mea cu patul puștii. Ea a căzut și apoi n-am mai văzut-o. M-a lovit și pe mine și m-a târât până când după aceea am ajuns în dreapta. În acel moment nu știam că voia să mă salveze.

Astăzi ați împărtășit unele din aceste amintiri cu Papa Francisc. O zi de neșters care întărește amintirea cu speranța...

Și papa era foarte îndurerat pentru acești nevinovați care au fost eliminați. Însă speranța există mereu. Există mereu o lumină minusculă, chiar și în întunericul cel mai negru. Fără speranță, nu putem să trăim. În lagărele de concentrare era suficient un german care te privea cu o privire umană. Era suficient un gest. Era suficientă o privire umană. Mi-au dăruit o mănușă găurită, mi-au lăsat marmeladă gamelă. Acolo era viața, înăuntru. Aceea este speranță.

(După Vatican News, 20 februarie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 823.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat