Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul cardinalul Cornelius Sim din Darussalam-Brunei

de Bernardo Cervellera

Cardinalul Cornelius Sim, primul cardinal din Darussalam-Brunei, a murit în dimineața zilei de 29 mai 2021 la Taipei (Taiwan), unde se afla pentru câteva îngrijiri împotriva cancerului. Conform comunicatului medical, el a murit din cauza unui atac cardiac. Avea 69 de ani.

Cornelius Sim a primit numirea de cardinal de la Papa Francisc în noiembrie 2020. Așa cum el însuși a relatat într-un interviu la AsiaNews (publicat pe www.ercis.ro) (17 noiembrie 2020) el a fost surprins de numire, atribuind-o stilului pontifului care "iubește periferiile".

La AsiaNews a descris comunitatea sa creștină ca "o Biserică ascunsă", "nu gălăgioasă"; mica precum "un Fiat 500", dar vie, care își bazează apostolatul său mai ales pe școală și pe ajutorul dat migranților.

Cardinalul n-a putut primi bereta direct de la papa: din cauza restricțiilor legate de Covid-19 el n-a putut să fie prezent la consistoriul din 28 noiembrie 2020.

"Biserica ascunsă" din Brunei este compusă din circa 16.000 de credincioși, 80% constituită din migranți care se află în țară pentru muncă. Ei sunt o mică minoritate creștină înconjurați de o majoritate musulmană cu care au raporturi de slujire și de prietenie.

În afară de cardinalul răposat, alți trei preoți slujesc comunitatea catolică din țară.

Cardinalul Sim a devenit preot în 1989. În 1998 a devenit prefect apostolic de Brunei și în 2004 a fost numit vicar apostolic; după un an, în 2005 el a fost hirotonit episcop.

El a ajuns târziu la viața sacerdotală. Mulți ani a fost un inginer care, determinat de curiozitatea și de voința de a se fortifica în credință, a studiat teologie. Iată cum relatează drumul său în interviul citat: "După aceea episcopul mi-a cerut să devin preot. La început refuzam ideea, după aceea m-am gândit: poate că sunt ultimul, cel mai refractar, cel mai puțin potrivit, însă accept. Am lucrat ca preot, colaborând cu laicii... După aceea a venit funcția de vicar apostolic și am acceptat pentru a ajuta Biserica aici. După aceea mi-au cerut să devin episcop. Nu exista episcop în Brunei de peste 20 de ani. Și aici m-am gândit: este pentru binele Bisericii. Și în urmă cu câteva săptămâni papa m-a numit cardinal. Și m-am gândit: în numele comunității mele, eu accept. Desigur, mi se cere să particip la raliul de la Indianapolis având numai un Fiat 500 și consider lucrul acesta foarte distractiv! De altfel, Papa Francisc este strălucitor: el spune că Biserica nu există numai în comunitățile faimoase și stabile, ci și în locuri mici, ascunse, precum Laos și precum Brunei, eventual precum în Coreea de Nord, sau în Nepal. Oamenii din aceste locuri nu cer mult, însă continuă să creadă, să spere...".

Pasiunea sa puternică pentru popoarele din Asia rămâne o învățătură pentru toți: "Nu trebuie să uităm că aici în Asia oamenilor le este foame de Dumnezeu. Eu însumi m-am întors la credință după moartea tatălui meu, care mi-a trezit întrebarea despre care este sensul vieții"

(După AsiaNews, 29 mai 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 945.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat