Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Nisiporești (NT): Veronica, prima femeie catolică româncă, a fost beatificată

Tânăra fecioară și martiră Veronica Antal, al cărei martiriu pentru credință a fost recunoscut de papa Francisc la 26 ianuarie anul curent, a fost ridicată la cinstea altarelor sâmbătă, 22 septembrie 2018, la Nisiporești (județul Neamț), în cadrul unei sfinte Liturghii solemne, prezidată de trimisul papei Francisc, Eminența Sa cardinalul Giovanni Angelo Becciu, prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților.

Sfânta Liturghie a beatificării primei femei catolice românce, terțiară franciscană, a fost celebrată la Nisiporești, localitatea natală a Veronicăi, fiind prezidată de trimisul papei Francisc, Eminența Sa cardinalul Giovanni Angelo Becciu, prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților. La sărbătoare au fost prezenți ÎPS Miguel Maury Buendía - nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, ÎPS Ioan Robu - arhiepiscop mitropolit de București, ÎPS György Jakubinyi - arhiepiscop de Alba Iulia, PS Cornel Damian - episcop auxiliar al Arhiepiscopiei de București, PS József-Csaba Pál - episcop de Timișoara, PS László Böcskei - episcop de Oradea, PS József Tamás - episcop auxiliar de Alba Iulia, PS Gianfranco Girotti - episcop emerit din Italia, PS Mihai Frățilă - episcop greco-catolic de București, PS Alexandru Mesian - episcop greco-catolic de Lugoj, și, desigur, episcopii din Dieceza de Iași, PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă. Au fost prezenți și pr. Marco Tasca, ministru general al Ordinului Fraților Minori Conventuali, împreună cu membrii Definitoriului General, reprezentanți ai congregațiilor și institutelor de viață consacrată masculine și feminine, pr. Teofil Petrișor - ministru provincial al Provinciei "Sfântul Iosif" a Fraților Minori Conventuali din România, pr. Tibor Kauser, din Ungaria, ministru general al Ordinului Franciscan Secular (OFS), ordin din care făcea parte fericita Veronica, pr. Alfred Parambakuthu, din India, asistentul general OFS. Au concelebrat și peste 350 de preoți, participând la sărbătoare autorități civile, seminariști și aproximativ 10.000 de credincioși veniți din parohiile din Moldova, dar și din afara ei. Printre aceștia, și persoane care au cunoscut-o pe fericita Veronica. În fața altarului, erau prezenți fratele și sora Veronicăi Antal: Gheorghe Antal, respectiv Angela Albert. La eveniment a fost prezentă și o delegație din partea Bisericii Ortodoxe Române. Puteau fi văzute autocare sosind din Popești-Leordeni, Oradea, Constanța sau Maramureș. Mii de persoane au urmărit transmisiunea sfintei Liturghii și prin mijloacele de comunicare, prin intermediul TVR Iași, TVR 3 și TVR Internațional, dar și prin intermediul Radio Maria.

Cântarea la această celebrare a fost susținută de ansamblul coral, care a reunit aproximativ 250 de coriști din Parohia Nisiporești și din parohiile vecine, frați studenți de la Institutul Franciscan din Roman, corul "Schola Cantorum Mușatină" și corul din Galați. Acompaniamentul instrumental a fost susținut de tineri de la Filarmonica și Conservatorul din Iași, organist a fost Eduard Antal, tânăr din Parohia Nisiporești, iar dirijor a fost pr. Cristian Dumea. Cântările din "Missa de Angelis" a însoțit momentele importante de la sfânta Liturghie.

Peste 350 de voluntari, din 25 de comunități, și-au dat aportul pentru buna desfășurare a sărbătorii. Sfânta Liturghie a fost celebrată în biserica parohială din Nisiporești, în care se aflau ierarhii, preoții, persoanele consacrate, membri ai familiei, invitați speciali și seminariștii. Afară, credincioșii puteau urmări sfânta Liturghie prin intermediul a câteva ecrane mari.

Ritul propriu-zis al beatificării s-a desfășurat la începutul Liturghiei, după actul penitențial. Episcopul Petru Gherghel s-a adresat cardinalului Becciu, reprezentantul Sfântului Părinte, și i-a cerut să urmeze procedura de beatificare a venerabilei slujitoare a lui Dumnezeu, Veronica Antal, fecioară și martiră. Apoi, pr. Damian Patrașcu, OFMConv., postulator al cauzei de beatificare/canonizare a Veronicăi Antal, a citit biografia celei care urma să fie declarată fericită a Bisericii, iar Eminența Sa cardinalul Becciu a dat citire scrisorii apostolice prin care Sfântul Părinte a înscris în rândul fericiților pe venerabila slujitoare a lui Dumnezeu Veronica Antal, fecioară și martiră. Apoi s-a dezvelit imaginea noii fericite a Bisericii, Veronica Antal, imagine realizată de pictorul Petru Roca, din Răducăneni (IS), în timp ce corul a aclamat, cântând: "Amin! Amin!" Relicva fericitei Veronica a fost adusă în procesiune la altar, pe care, mai apoi, cardinalul Becciu a venerat-o incenzând-o. Ritul beatificării s-a încheiat cu intonarea solemnă a imnului dedicat Veronicăi Antal, al cărui text a fost compus de pr. Iosif Diac, iar compoziția muzicală a fost realizată de pr. Cristian Dumea. Odată declarată fericită, fecioara martiră va fi înscrisă în rândul fericiților și sfinților Bisericii Catolice, introdusă în calendarul Bisericii locale și al Ordinului Fraților Minori Conventuali și sărbătorită în fiecare an la 26 august.

Liturghia a continuat apoi cu liturgia cuvântului și liturgia euharistică. Predica a fost rostită în limba italiană de cardinalul Angelo Becciu, iar pr. provincial Teofil Petrișor, OFMConv., a tradus această predică în limba română.

Veronica Antal a devenit cel de-al șaselea român declarat fericit de către Biserica Catolică. Ea este prima femeie româncă, prima tânără româncă și primul laic român ridicat la cinstea altarelor. Primul fericit este Ieremia Valahul (1983), călugăr franciscan capucin din Moldova, mort în anul 1625, în Napoli (Italia). Următorii patru fericiți sunt martiri din perioada prigoanei comuniste: Szilard Ignațiu Bogdanffy (2010), episcop romano-catolic auxiliar de Satu Mare și Oradea, mort în anul 1949, în închisoarea din Aiud; Janos Scheffler (2011), episcop romano-catolic de Satu Mare, mort în anul 1952, în închisoarea din Jilava; Monseniorul Vladimir Ghika (31 august 2013), preot diecezan, mort în anul 1954, în închisoarea din Jilava și Anton Durcovici (17 mai 2014), episcop romano-catolic de Iași, mort în anul 1951, în închisoarea din Sighetu-Marmației.

La predică (predica, în întregime, poate fi citită aici), Eminența Sa card. Becciu a plecat de la întrebarea "Cine ne va despărți de iubirea lui Cristos?" (Rom 8,35), citită în cea de-a doua lectură la sfânta Liturghie, pentru a arăta atâtea pericole care se găsesc astăzi în lume împotriva credinței și a trăirii ei. Cardinalul a prezentat-o pe fericita Veronica Antal ca pe un "model de mărturie eroică pentru evanghelie", care a rămas o învingătoare. În continuare s-a amintit despre perioada persecuției din cauza comunismului, însăși fericita Veronica suferind din cauză că mănăstirile au fost în acea perioadă închise. Fericita Veronica a fost prezentată și ca un exemplu de trăire a ecumenismului. Cardinalul Becciu a amintit de atâtea pericole care sunt prezente și azi în lume, spunând: "Ieri ca și astăzi, discipolii lui Cristos întâmpină dificultăți în a vesti și a trăi în mod coerent Evanghelia: fidelitatea față de Cristos comportă uneori a fi luați în râs sau a fi neînțeleși. Nu numai, dar ei sunt chemați să facă față cu seninătate și curaj unor curente culturale care vor să impună gândirea unică, și să elimine din conviețuirea umană valorile creștine". Un mesaj special a fost adresat tinerilor, mai ales că beatificarea tinerei Veronica Antal, care a trecut la Domnul la 23 de ani, a avut loc în anul special dedicat tinerilor, iar în octombrie anul acesta se va desfășura și Sinodul dedicat tinerilor. Tinerilor li s-a zis: "Mesajul pe care-l lasă, mai ales vouă, tânăra Veronica, este un mesaj de lumină și de speranță: ființa umană are în sine ceva care o împinge să riște cu curaj propria-i viață în numele demnității umane, a libertății și a credinței religioase. Ea este capabilă să reziste oricărui atac de ură și de violență, fără a renunța la adevăr și la iubire". Predica a fost încheiată prin rugăciunea înălțată Domnului, ca el să dăruiască mult curaj României, "pentru a umbla pe căile binelui și ale iubirii".

După ce a fost rostită "Rugăciunea credincioșilor", la ofertoriu, pe lângă pâine și vin, au fost aduse la altar de către persoane îmbrăcate în costum național, crucea și rozariul, "arma" cu care Veronica a reușită să reziste în fața păcatului, dar și un buchet de crini albi, simbol al curăției sale interioare.

La momentul distribuirii sfintei Împărtășanii, 75 de preoți au fost pregătiți și au mers să-l ducă, celor care s-au pregătit sufletește, pe Isus Cristos prezent în sfânta taină.

La finalul Liturghiei, PS Petru Gherghel a mulțumit (cuvântul poate fi citit aici) celor care au făcut posibilă sărbătoarea beatificării fericitei Veronica, lui Dumnezeu, "pentru că și-a îndreptat din nou privirea spre noi, cu iubirea sa nemărginită, oferindu-ne un nou mare dar: pe fericita Veronica Antal", Sfântului Părinte și reprezentantului său, cardinalul Giovanni Angelo Becciu, relatorului și postulatorului cauzei de beatificare/canonizare a fericitei Veronica, pr. Zdzisław Josef Kijas, OFMConv., și respectiv pr. Damian Pătrașcu, OFMConv., dar și celorlalți prezenți, nunțiu apostolic, reprezentanți ai Fraților Minori Conventuali, seminariști, tineri și studenți, autorități, serviciilor, instituțiilor culturale și voluntari, dar și "și lucrătorilor mass-media, ai televiziunii, ai radioului și jurnaliștilor prezenți la acest mare eveniment spiritual, care au făcut și fac posibil ca toți cei ce ne urmăresc acum și nu au putut participa fizic la sărbătoarea noastră să aibă posibilitatea de fi în comuniune cu noi". Spunea păstorul Diecezei de Iași că "rămânem cu o dorință fierbinte pe care o exprimăm asemenea tinerei Veronica Antal, care obișnuia să se îndrepte cu gândul și privirea spre cer, să spunem și noi deseori: «Îngerilor, scrieți în Cartea Vieții și acest legământ al meu: Eu sunt a lui Isus și Isus este al meu»".

După ce pr. Marco Tasca, ministrul general al Fraților Minori Conventual, în cuvântul său de salut, a vorbit despre bucuria de "a mărturisi frumusețea vocației franciscane, și pentru adăugarea unei alte fericite la lista sfinților franciscani seculari". Vorbind despre faptul că l-a impresionat creativitatea cu care și-a trăit propria credință și vocație, ministrul general a propus-o ca model pentru timpul nostru, imitând "creativitatea" trăirii credinței sale. Încredințând apropiatul Sinod dedicat tinerilor mijlocirii fericitei Veronica, totodată "încredințăm mijlocirii lui Veronica pe toți tinerii noștri. Ea să le mijlocească pentru ca toți tinerii să aibă mari idealuri pentru care merită să trăiești și să mori".

După sfânta Liturghie, s-a format procesiunea care a ieșit din biserică, iar PS Petru Gherghel a rostit rugăciunea de binecuvântare a statuii fericitei Veronica, din curtea biserici, fiind stropită cu apă sfințită de cardinalul Becciu. Statuia este o lucrare realizată de artistul italian Adolfo Giusti, amplasată în partea dreaptă a bisericii. Statuia redă viața fericitei Veronica Antal, amintind că toți suntem chemați la sfințenie.

La sfârșitul celebrării, s-a intonat imnul "Christus vincit, Christus regnat, Christus imperat!" Era momentul în care s-a încheiat celebrarea Liturghiei pentru o învingătoare, pentru o tânără fecioară și martiră care a înțeles că doar alături de Cristos poți să-ți trăiești frumos viața, iar această viață să fie un drum care poartă spre sfințenie. Ea este fericita Veronica Antal, o tânără de pe meleagurile noastre, din Moldova, și care a trăit în timpurile noastre. Fiecare, privind la exemplul ei de trăire în simplitate a sfințeniei, putem să ne angajăm cu mai mult curaj în trăirea vieții de credință și să fim și noi cândva învingători, alături de Cristos.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Scrisoarea apostolică

Împlinind cererile fratelui nostru Petru Gherghel, episcop de Iași, precum și ale multor frați întru episcopat, și ale multor credincioși, după ce a fost consultată Congregația pentru Cauzele Sfinților, noi, cu autoritatea noastră apostolică, aprobăm ca venerabila slujitoare a lui Dumnezeu Veronica Antal, fecioară și martiră credincioasă laică din Ordinul Franciscan Secular, care, cu sufletul înflăcărat de credință, a apărat până la martiriu consacrarea sa Domnului Isus, în viitor să fie numită cu titlul de Fericită, iar sărbătoarea ei să poată fi celebrată în fiecare an în locurile și modurile stabilite de drept în ziua a douăzeci și șase a lunii August. În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin.

Dată la Roma, la "Sfântul Petru", în ziua a douăsprezecea a lunii septembrie, în anul Domnului 2018, al șaselea al pontificatului nostru

Papa Francisc

* * *

Albume foto:

- 22 septembrie: Nisiporești (NT): Veronica, prima femeie catolică româncă a fost beatificată. Foto: Adrian Cuba

- www.facebook.com/ProvinciaOfmconvRomania: Albumul I, Albumul II, Albumul III, Albumul IV

- https://foto.agerpres.ro/foto/detaliu/11590446

- 22 septembrie: Nisiporești (NT): Veronica, prima femeie catolică româncă a fost beatificată. Foto: Pr. Cornel Cadar

- 23 septembrie: Nisiporești: Liturghia de mulțumire pentru darul beatificării Veronicăi Antal

TVR Iași: Liturghia de beatificare a Veronicăi Antal, la Nisiporești, 22 septembrie 2018 (înregistrare):

Radio Maria: Ediție specială cu Liturghia beatificării Veronicăi Antal (mp3):

* * *

Nisiporești: Predica rostită de card. Giovanni Angelo Becciu la Liturghia de beatificare a Veronicăi Antal (22 septembrie 2018)

Nisiporești (NT): Cuvântul de mulțumire rostit de PS Petru Gherghel la Liturghia de beatificare a Veronicăi Antal

* * *

Secțiunea specială "Veronica Antal" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 64.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat