Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Nisiporești (NT): Cuvântul de mulțumire rostit de PS Petru Gherghel la Liturghia de beatificare a Veronicăi Antal

"Îngerilor, scrieți în Cartea Vieții și acest legământ al meu: «Eu sunt a lui Isus și Isus este al meu»" (Veronica)

Eminenza Reverendissima, dragi frați și surori în Cristos,

Cuvântul care trebuie să se afle mereu pe buzele noastre, mai ales astăzi, este de mulțumire: gratias agamus Domino Deo nostro, să-i mulțumim Domnului Dumnezeului nostru, pentru că și-a îndreptat din nou privirea spre noi, cu iubirea sa nemărginită, oferindu-ne un nou mare dar: pe Fericita Veronica Antal, o tânără terțiară franciscană care a devenit, în puținii săi ani trăiți pe acest pământ, o adevărată comoară de credință și iubire, învrednicindu-se să fie ridicată pe altarul de cinstire al Bisericii și credinței noastre.

Îl preamărim pe Dumnezeu și îi mulțumim din inimă, "cântând în veci milostivirile sale".

Suntem recunoscători Sfântului Părinte, papa Francisc, care a decis să fie ridicată la cinstea altarelor această tânără modestă, o floare dintr-o familie a grădinii Bisericii noastre din Moldova, tocmai acum, când întreaga lume creștină și nu numai se îndreaptă spre generația cea mai scumpă a societății, adică a celor de care depinde viitorul lumii și al Bisericii, spre tineri. Lumea are nevoie de persoane de caracter, de tineri plini de viață, de lideri și modele de curaj, gata oricând să-și ofere viața pentru a construi o societate vrednică de iubire și de valori adevărate.

Un profund sens de recunoștință și de mulțumire, Eminenței Voastre, cardinal Giovanni Angelo Becciu, prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților, pentru că ați binevoit să fiți astăzi în România, la Nisiporești, să împliniți voința Sfântului Părinte, papa Francisc, de a ne împărtăși această mare și de neuitat bucurie. Gratias tantas pro vestra praesentia et pro dono nobis ex corde concesso.

Gândul nostru de prețuire se îndreaptă spre toți colaboratorii Eminenței Voastre, spre relatorul cauzei, părintele Zdzisław Josef Kijas, și spre cei care au analizat întregul dosar și au decis recunoașterea martiriului de credință și de iubire al tinerei Veronica Antal, o floare din mijlocul poporului nostru credincios, din Dieceza de Iași, un "crin alb", înroșit și împodobit cu sângele iubirii, oferit cu mare bucurie Mirelui său ceresc, Isus Cristos. Același gând și pentru toți cei care, împreună cu postulatorul general, pr. Damian Pătrașcu, au însoțit mereu cauza tinerei Veronica în drumul spre recunoașterea ei ca martiră a credinței și a curăției. Tuturor, din inimă, îmbrățișarea și prețuirea noastră pentru munca depusă.

Salutăm pe toți oaspeții noștri din străinătate: arhiepiscopi, episcopi, prelați, demnitari și creștini, participanți la bucuria Bisericii noastre: (din Austria, Germania, Italia, Polonia, Ucraina, Ungaria, Republica Moldova, Franța, Croația, Lituania și alte țări vecine.) în frunte se află Excelența Sa nunțiul apostolic în România și Republica Moldova, arhiepiscopul Miguel Maury Buendía.

Într-un chip deosebit, salut pe Excelențele Lor episcopii Conferinței Episcopilor Catolici din România, în frunte cu arhiepiscopul mitropolit Ioan Robu, care au binevoit să ni se alăture la acest act de preamărire al lui Dumnezeu și de cinstire a noii Fericite, Veronica, floare nestemată, curată și frumoasă, a pământului nostru românesc.

Suntem fericiți că fratele Marco Tasca, superiorul general al Ordinului Fraților Minori Conventuali, a ținut să onoreze, cu prezența sa, comunitatea noastră, împreună cu toți membrii familiei franciscane, din Provincia din Romania și cei veniți din străinătate.

Îi prețuim și le mulțumim tuturor preoților concelebranți, din dieceză, din întreaga țară, latini și greco-catolici, ca și celor din străinătate, sosiți astăzi pentru a sărbători împreună cu noi acest eveniment cu totul special din istoria Bisericii noastre.

Nu putem și nu trebuie să-i uităm pe seminariștii noștri, pe membrii corurilor reunite, pe toate persoanele consacrate, pe studenți și pe elevi, dar mai ales pe tinerii prezenți azi la sărbătoarea iubirii tinerești, cărora le transmitem o îmbrățișare prietenească și o chemare în a o lua ca model de trăire creștină pe frumoasa și demna noastră Fericita Veronica Antal din Moldova.

O mulțumire specială tuturor celorlalți confrați preoți și credincioși din Biserica soră Ortodoxă, ce au binevoit să răspundă la invitația noastră și să se unească cu noi astăzi pentru a onora un exemplu de curaj în credință și un model de iubire pentru poporul credincios din România.

Ne bucurăm că la această sărbătoare au binevoit să participe numeroși parlamentari, autorități centrale, județene și locale, oameni de cultură, din diferite părți ale țării și ale județului, mărind bucuria noastră și convingerea că nimic nu poate fi realizat fără Dumnezeu și fără tineri de caracter.

Într-un chip deosebit salutăm prezența domnului profesor Victor Opaschi, ministru secretar de stat, și a însoțitorilor săi din partea guvernului.

Tuturor, vă mulțumim din inimă și dorim ca bunul Dumnezeu, prin mijlocirea Fericitei Veronica, să binecuvânteze țara și poporul nostru și să-l păstreze unit și credincios în apărarea valorilor vieții și ale familiei.

Același gând de prețuire, tuturor responsabililor instituțiilor culturale și administrative, Inspectoratului Județean de Poliție, Jandarmeriei, Serviciului de Ambulanță, pentru concursul dat și colaborarea oferită la buna desfășurare a acestui act public de prețuire a unei martire a credinței și vrednică apărătoare a frumuseții vieții de credință și de iubire curată, în aceste timpuri atât de zbuciumate.

Vă mulțumim vouă tuturor celor care ați susținut într-un fel sau altul acest moment special: voluntarilor și tinerilor adunați astăzi la Nisiporești, pentru că ați binevoit să fiți ca o coroană a noii fericite, cu entuziasmul vostru, pentru implicarea în celebrarea zilei de înălțare a unei tinere, model de curaj în credință, Fericita Veronica. Ea vă adresează chemarea specială de a fi o speranță pentru viitorul diecezei și al tarii noastre.

Mulțumiri speciale și lucrătorilor mass-media, ai televiziunii, ai radioului și jurnaliștilor prezenți la acest mare eveniment spiritual, care au făcut și fac posibil ca toți cei ce ne urmăresc acum și nu au putut participa fizic la sărbătoarea noastră să aibă posibilitatea de fi în comuniune cu noi. Vouă tuturor celor uniți cu noi pe undele radioului și ale televiziunii vă dorim binecuvântare prin mijlocirea noii Fericite, Veronica Antal.

Rămânem cu o dorință fierbinte pe care o exprimăm asemenea tinerei Veronica Antal, care obișnuia să se îndrepte cu gândul și privirea spre cer, să spunem și noi deseori: "Îngerilor, scrieți în Cartea Vieții și acest legământ al meu: «Eu sunt a lui Isus și Isus este al meu»".

Eminenza Reverendissima, insieme con il ministro provinciale, Teofil e con tutto il popolo fedele presente a questo momento sacro ci permetta di dire con tutto il cuore:

Grazie per questa grande gioia ed alla fine di questa indimenticabile celebrazione, preghiamo, con umiltà e fiducia, di offrirci la benedizione apostolica, segno della protezione e d'amore del nostro Santo Padre Francesco e di Lei, Suo rappresentante. Grazie, grazie a Lei, grazie a tutti!

Binecuvântat să fie Dumnezeu în sfinții săi, preamărit să fie Domnul nostru Isus Cristos și Maica Sfântă, pentru darul minunat oferit astăzi: Fericita Veronica.

Fericită Veronica, roagă-te pentru noi!

Nisiporești, Neamț, 22 septembrie 2018

Petru,
episcop de Iași

* * *

TVR Iași: Liturghia de beatificare a Veronicăi Antal, la Nisiporești, 22 septembrie 2018 (înregistrare):

* * *

Secțiunea specială "Veronica Antal" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 43.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat