Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Va apărea curând Biblia "fără note" (mai mică)

Departamentul de Cercetare Biblică din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași anunță apariția unei ediții revizuite a textului Bibliei publicate în anul 2013, ediție mai scurtă (mai economică) și mai ușor de purtat.

Așa cum se știe, în iunie 2013, s-a reușit publicarea primei traduceri integrale a Bibliei făcute în Biserica Romano-Catolică din România. A fost o ediție care s-a bucurat de o primire deosebită, fiind distribuite destul de repede cele 5.000 de exemplare. Sigur, ediția din 2013 este o ediție completă, științifică, cu multe note (18.428), cu multe materiale auxiliare, lucru care a dus ca ea să fie și voluminoasă: 3.120 de pagini, hârtie de 40 gr, pentru un total de 3,2 kg. Ținând cont de aceste detalii, destul de repede credincioșii, nu doar cei romano-catolici, ci și mulți oameni de bună-voință au sugerat că ar fi utilă o ediție oarecum mai "accesibilă", adică mai ușor de purtat.

Trebuie precizat faptul că deși am realizat și aplicația pentru telefoane și programul offline pentru computer, aplicații unde a "încăput" tot ceea ce publicasem în format tipărit, insistența de a tipări o ediție "de buzunar" nu a scăzut, din contră. Dovadă sunt foarte multele mailuri primite din toată țara pe adresele personale sau pe cea a Departamentului de Cercetare Biblică, multele discuții purtate la telefon, la diferitele simpozioane și conferințe sau chiar prin viu grai și cu preoți, și cu foarte mulți credincioși. Toate aceste discuții, dincolo de orice, au constituit bune ocazii pentru a îmbunătăți pe multe planuri calitatea traducerii respective.

Așa se face că am adunat tot ceea ce ni s-a transmis și am revizuit tot textul, de la început până la sfârșit, sperând să fi corectat toate erorile - mai ales pe cele de dactilografiere, dar nu numai - care se infiltraseră în ediția precedentă. Pe lângă acestea, ediția care este în curs de tipărire, prezintă o altă noutate pe "piața" biblică din România: am remarcat că numele biblice, când trebuie citite, aduc oarece dificultăți cât privește accentuarea lor corectă. De aceea, am consultat diferite materiale de specialitate ale limbii române (de ex.: DOOM2010; Florența Sădeanu, Dicționar de pronunțare nume proprii, Editura Enciclopedică Română, și altele) și am crezut de cuviință să marcăm grafic unde cade accentul când e vorba de pronunțarea numelor proprii prezente în Biblie. Credem că poate fi o alegere utilă și bine-venită.

"Biblia fără note" - căci despre ea vorbim - va avea două formate: primul, 17/25 cm, pentru un total de 1516 pagini, ediție bicoloră (negru și roșu), cusută și legată cu coperte cartonate, și altul 13/18, pentru un total de 1368 pagini, ediție monocromă, cusută și legată cu coperte cartonate. Ambele ediții vor fi tipărite în China pe hârtie specială pentru tipărirea Bibliei (28 gsm).

Așadar, textul ediției de față, întrucât a fost revizuit în totalitate, devine text de referință, el fiind introdus ulterior și pe situl www.bibliacatolica.ro, și pe dispozitivele mobile (se va putea face update în curând), dar nu va mai avea decât unele note, pe care le-am considerat indispensabile. De aceea, cei care vor avea neclarități sau vor dori să aibă explicațiile din note sau din materialele auxiliare, vor trebui să consulte ediția completă din 2013 sau edițiile parțiale publicate de Editura Sapientia.

Un ultim lucru. Tipărirea - în aceste condiții specifice - a fost făcută posibilă prin colaborarea cu United Bible Societies (UBS), prin intermediul Societății Biblice Interconfesionale din România (SBIR), reprezentată de doamna Emilia Iorgandopol, care s-a ocupat de toate formalitățile și garantările necesare: le mulțumim pentru disponibilitatea la colaborare și pentru modul cum au înțeles s-o facă. De asemenea, le mulțumim și domnului Alexander M. Schweitzer, președintele UBS, pentru tot sprijinul dat, și domnului Derek Hill, director de producție al Societății Biblice Britanice. Nu în ultimul rând, mulțumim lui Ștefan Tamaș și Dianei Percă, cu un aport consistent la tehnoredactarea ediției de față.

În momentul de față, "Biblia fără note" e la tipografie. Sperăm ca în cel mai scurt timp să putem începe distribuirea ei. Estimăm să putem avea costuri de achiziție acceptabile. E imposibil de apreciat în momentul de față cu exactitate cuantumul, dar suntem siguri că formatul 17/24 nu va depăși 100 de lei, iar cel mai mic, undeva în jurul a 70 de lei. Vom reveni cu detalii referitoare la costuri în cel mai scurt timp. Sigur, cei care vor să comande deja, vor fi înscriși pe o listă specială și vor beneficia de o reducere consistentă (15-20%). Înscrierea se poate face pe situl www.bibliacatolica.ro, butonul "Comandă Biblia economică".

Pr. Alois Bulai și Pr. Edi Patrașcu


 

lecturi: 42.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat