Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Lansarea și distribuirea primei traduceri romano-catolice a Bibliei în limba română

Vineri, 28 iunie 2013, începând cu ora 9.00, va avea loc, în Aula Magna a Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași, lansarea oficială a Bibliei, tradusă în limba română după textele originale de pr. Alois Bulai și pr. Eduard Patrașcu. Evenimentul va avea loc în prezența PS Petru Gherghel, episcop de Iași, inițiatorul acestui proiect, a PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, a ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București și președintele Conferinței Episcopilor Catolici din România, a comunității academice din cadrul Institutului Romano-Catolic din Iași, a preoților și credincioșilor din Iași, precum și a altor invitați, între care îi remarcăm pe prof. Luca Mazzinghi, președintele Asociației Biblice Italiene și profesor la Institutul Biblic Pontifical din Roma, Giuseppe Pulcinelli, profesor la Universitatea Pontificală Lateran din Roma, și Marco Settembrini, profesor la Facultatea Teologică din Emilia-Romagna, Bologna.

Acest eveniment este un moment istoric, deoarece este prima traducere integrală a Bibliei care s-a realizat în cadrul Bisericii Romano-Catolice din România. Este semnificativ să remarcăm că acest eveniment are loc în Anul Credinței, an pe care papa Benedict al XVI-lea ne-a îndemnat să-l parcurgem în compania a trei prieteni: Sfânta Scriptură, Documentele Conciliului Vatican II și Catehismul Bisericii Catolice. Dacă ultimele două documente erau deja la dispoziția credincioșilor catolici din România, de acum înainte se vor putea bucura și de compania primului prieten, Biblia.

Calitățile care recomandă lectura Sfintei Scripturi în prezenta traducere sunt, în primul rând, claritatea și actualitatea limbajului, precum și faptul că traducerea este făcută după textele originale ale Bibliei. De asemenea, de un real folos pentru înțelegerea textului sacru sunt introducerile generale și particulare la fiecare carte a Bibliei, notele explicative puse la subsolul paginii, referințele biblice și anexele de la sfârșitul Bibliei (Glosar, Unități de măsură, Calendarul în Vechiul Testament, Cronologie, Tabel sinoptic al evangheliilor, Indice liturgic de lecturi, Hărți, Imagini).

Prima ediție a acestei traduceri a Bibliei, care apare la Editura "Sapientia" a Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași, este tipărită pe hârtie specială de 40 gr., în formatul 17x24 cm, are 3120 pagini, tipărite în două culori (roșu și negru), este cusută și legată cu coperte cartonate. Biblia va putea fi achiziționată începând cu data de 28 iunie de la librăriile catolice din țară și prin centrele parohiale diecezane la prețul de 200 lei. Cei care se înscriu și comandă Biblia până la 28 iunie pot beneficia de un preț promoțional, având o reducere de 15%, adică o vor putea achiziționa la prețul de 170 lei.

După lansarea oficială de la Iași, Departamentul de Cercetare Biblică împreună cu Editura "Sapientia" vor organiza prezentarea Bibliei în diferite comunități catolice din România. Primele care s-au înscris sunt Parohia Romano-Catolică "Sfinții Petru și Paul" din Bacău (30 iunie), Parohia Romano-Catolică "Sfânta Tereza" din Roman (30 iunie), Parohia "Sfântul Iosif" din Baia Mare (14 iulie), Parohia "Sfântul Nicolae" din Baia Mare (16 iulie). Scopul acestor prezentări este acela a face cunoscut cuvântul lui Dumnezeu, având la inimă convingerea sfântului Ieronim, traducătorul Bibliei în limba latină (Vulgata): Ignoratio Scripturarum, ignoratio Christi est! (Necunoașterea Scripturilor înseamnă necunoașterea lui Cristos).

Pr. dr. Ștefan Lupu

Biblia, traducere, introducere și note de pr. Alois Bulai și pr. Eduard Patrașcu, Sapientia, Iași 2013, 3120 p., ISBN 978-606-578-099-6, 200 lei.

Pentru comenzi vă puteți adresa la:

Departamentul de Cercetare Biblică (biblia_catolica@yahoo.ro)

sau

Editura Sapientia (sapientia@itrc.ro)

Institutul Teologic Romano-Catolic

Str. Th. Văscăuțeanu, 6

RO-700462 IAȘI

Tel. 0232 225 228; 0232 276 132

Fax 0040 232 211 476

www.editurasapientia.ro; www.librariasapientia.ro


 

lecturi: 77.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat