Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
A fost prezentată Ziua Mondială a Copiilor

Protagoniști cei mici

O mare adunare eclezială care îi are ca protagoniști pe cei mai mici și care reînsuflețește în toți speranța în viitorul pentru Biserică și pentru societatea umană. Așa a subliniat cardinalul José Tolentino de Mendonça, prefect al Dicasterului pentru Cultură și Educație, valoarea Zilei Mondiale a Copiilor, care se va desfășura la Roma la 25 și 26 mai 2024.

Prezentând-o jurnaliștilor în dimineața de joi, 16 mai, în Sala de Presă a Sfântului Scaun - actualmente în Via dell'Ospedale - cardinalul a amintit că valorile libertății, a respectului reciproc, a solidarității pot să fie transmise și trăite încă din cea mai fragedă vârstă. În acest sens, această zi vrea să ofere un semn de comuniune și o "profeție" de unitate și de pace.

Cardinalul a explicat că în cele două zile vor veni la Roma foarte multe grupuri, asociații, persoane; dar evenimentul prevede și inițiative la nivel diecezan, lăsate la creativitatea diferitelor Biserici locale. Intenția este de a implica întreaga comunitate eclezială, în așa fel încât întâlnirea să constituie pentru toți o invitație de a deveni precum copiii pentru a percepe noutățile provocate de Duhul.

După aceea, părintele Enzo Fortunato, coordonator al zilei, a subliniat "însemnătatea mondială" a evenimentului, care reprezintă un "contra-cântec de speranță" și "un semnal adresat stăpânilor războiului. Vrem să privim lumea cu ochii copiilor, care sunt speranța popoarelor, viitorul lor". Simplitatea inimii lor, a afirmat el, "este un dar al lui Dumnezeu și, pentru cel care știe să-l primească, posibilitatea păcii". Este vorba, în esență, de un răspuns la situația tristă a atâtor copii care sunt instrumentalizați, răniți, făcuți să sufere, fără hrană și fără apă, îndoctrinați la violență, cărora li se înmânează nu pâine, ci o armă, nu cuvântul iubirii, ci al urii.

Franciscanul conventual a ilustrat după aceea programul întâlnirii. În dimineața primei zile [sâmbătă, 25 mai] se vor deschide Children's Village și după aceea Stadionul Olimpic. Carlo Conti va fi cel care va conduce manifestarea, care va începe cu un cortegiu de copii în haine tradiționale, reprezentând 101 națiuni, pentru a aduce mesajul lor de pace. Vor urma salutul cardinalului de Mendonça și interpretarea imnului evenimentului, pregătit de maestrul Marco Frisina și interpretat de corul Zecchino d'Oro și de corurile "Galassia dell'Antoniano", cu un total de circa 1500 de copii coriști. Apoi va fi reprezentația câtorva copii și artiști "mari", precum Renato Zero, Al Bano, Orietta Berti, Carolina Benvenga. Vor urma spectacole, cântece, reflecții, în afară de reflecții spirituale și mărturii. Vor interveni, printre alții, Catherine Russall, director executiv al UNICEF, Lino Banfi, regizorul Matteo Garrone, cu protagonistul ultimului său film "Io Capitano" ("Eu Căpitanul"), senegalezul Seydou Sarr.

După amiază [sâmbătă, 25 mai], este prevăzută sosirea papei la stadion. După momentul de primire, Francisc va răspunde la întrebările formulate de reprezentanți ai copiilor din toată lumea. După aceea se va desfășura un meci de fotbal de cinci minute între copii și câțiva fotbaliști vestiți la nivel internațional, conduși de portarul Gianluigi Buffon. Chiar pontiful va da lovitura de începere. Va urma un spectacol al Cirque du soleil. Evenimentul va fi transmis în mondovision.

Duminică, 26 mai, în Piața "Sfântul Petru", Liturghia prezidată de papa va fi precedată de intrarea câtorva copii în haine tradiționale și, după recitarea lui Angelus, Roberto Benigni va da viață unui monolog care va încheia ziua.

La rândul său, Marco Impagliazzo, președinte al Comunității "Sfântul Egidiu", a evidențiat tema păcii, reieșită prin desene, scrisori și lucrări elaborate realizate de aceiași copii, care repetă cu insistență mesajul că numai Papa Francisc poate ajuta omenirea să se reconcilieze cu ea însăși. Impagliazzo a explicat după aceea că mulți dintre cei mici prezenți au venit în Italia prin coridoarele umanitare. Unii dintre ei provin din Republica Democratică din Congo, alții din Afganistan, alții din Siria. Printre ei sunt copii de la 7 la 11 ani care n-au mers niciodată la școală, pentru că s-au născut într-un lagăr de refugiați, în Uganda, Kenya, Liban sau în Etiopia; dar și ucraineni care sunt găzduiți de familii de la "Sfântul Egidiu" și de alte parohii italiene încă de la începutul războiului. Va fi prezentă și o delegație din Gaza, cu unii copii răniți, veniți grație misiunii umanitare a guvernului italian și primiți de aceeași Comunitate. Această zi, a concluzionat Impagliazzo, este chemată să dea un răspuns la o întrebare sfâșietoare: adică dacă omenirea se obișnuiește cu suferința copiilor.

După aceea a fost rândul a două tinere studente care au oferit mărturia lor: Hanna Imordi, din Nigeria, și Rahila Saya, din Afganistan, care urmează programul Global Humanities la Universitatea "La Sapienza" din Roma. Prima a venit în Italia prin Mediterana în urmă cu șase ani; a doua este o refugiată care încearcă să dea glas femeilor din țara sa.

În sfârșit, Aldo Cagnoli, vice-coordonator al zilei, a subliniat că acest eveniment devine un drum și trasează o brazdă pentru a merge înainte.

În prealabil, au luat cuvântul Francesco Rocca, președinte al regiunii Lazio, ilustrând câteva aspecte logistice legate de asistența și de transportul copiilor, și primarul de Roma, Roberto Gualtieri, care a remarcat angajarea depusă pentru a colabora la organizarea evenimentului. În sfârșit, președintele lui "Sport e salute" ("Sport și sănătate"), Marco Mezzaroma, a asigurat că a primit cu bucurie invitația de a pune la dispoziție Stadionul Olimpic și parcul "Foro Italico" pentru această zi.

(După L'Osservatore Romano, 16 mai 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat