Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinajul Bolnavilor la Cacica 2024

Pentru a marca Ziua Bolnavului în Dieceza de Iași, sâmbătă, 11 mai 2024, s-a desfășurat la Cacica pelerinajul bolnavilor și al personalului care lucrează în cadrul structurilor sanitare și socio-caritative. Organizat anual în Dieceza de Iași, cu ocazia Zilei Bolnavului, pelerinajul a fost rezultatul colaborării dintre Oficiul pentru Pastorația Sanitară al Episcopiei Romano-Catolice Iași, Serviciul de Îngrijire la Domiciliu al Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași, Oficiul Diecezan pentru Pelerinaje și Sanctuarul Marian de la Cacica și parohiile Diecezei de Iași.

În Dieceza de Iași a devenit deja tradiție ca în această zi bolnavii să fie purtați spre Sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica, pentru a-i cere Domnului, prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, alinare în suferință. Cei bolnavi, însoțiți de cei dragi, și sub coordonarea preoților din parohii, a persoanelor consacrate și a personalului specializat, au fost prezenți în număr mare pentru a se uni în rugăciune, în această zi specială.

Programul evenimentului a cuprins Sfântul Rozariu, Sfânta Liturghie, urmată de un moment de adorație euharistică și binecuvântarea bolnavilor cu Sfântul Sacrament.

Sfânta Liturghie a fost celebrată de Preasfințitul Petru Gherghel, episcop emerit. Au concelebrat pr. Anton Mărăndescu, rectorul Sanctuarului Marian din Cacica și parohul comunității din Cacica, pr. Mihai Gălățanu, responsabilul Oficiului pentru Pastorația Sanitară, pr. Egidiu Condac, directorul general al Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași, pr. Alois Farțade, paroh și decan de Suceava, și numeroși preoți din parohiile Diecezei de Iași.

La cuvântul de învățătură, pr. Alois Bulai ne-a îndemnat "să punem pe altar, împreună cu jertfa lui Cristos, jertfele noastre, frânturile de rugăciune care nu se mai termină din cauza durerilor, stângăciilor și incapacităților noastre, spunându-i Domnului că atât avem". Și, primind "vinul" evangheliei, să ne descoperim demnitatea de fii ai lui Dumnezeu, în condiția în care suntem: pe picioarele noastre sau sprijiniți de alții.

Cântările au fost susținute de corul format din pelerini prezenți la Cacica acompaniați la orgă de coordonatoarea Centrului de Îngrijire la domiciliu de la Roman, căruia s-au alăturat ceilalți pelerini prezenți.

După amiază, a avut loc adorația euharistică pregătită de Congregația Slujitorii Carității din Iași și a fost condusă de pr. Alphonse Bakthis Walagan.

Mulțumim tuturor celor care au contribuit la buna organizare a evenimentului și au participat alături de cei bolnavi la acest pelerinaj, precum și postului de Radio ERCIS FM, prin intermediul căruia s-a transmis această Liturghie, ajungând astfel și la cei care nu au putut fi prezenți fizic la această celebrare. De asemenea, dorim să mulțumim preoților, persoanelor consacrate și personalului socio-medical care au însoțit bolnavii la Cacica. Prezența și implicarea tuturor acestor persoane reprezintă un real semn de solidaritate umană și creștină, pentru că "nu este bine ca omul să fie singur" (Gen 2,18), așa cum ne transmite Papa Francisc în mesajul pentru bolnavi din acest an.

Celina Romila,
asistent social
Programul "Servicii de Îngrijire la Domiciliu"
Caritas Iași

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11 mai: Pelerinajul Bolnavilor la Cacica 2024




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat