Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Săbăoani. Așezarea medievală și rezervația arheologică

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea: Săbăoani. Așezarea medievală și rezervația arheologică, scrisă de Domnița Hordilă. Cartea apare în colecția "Istorie bisericească", în formatul 17Ś24, are 184 pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sapientia" (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 45 lei.

Studierea istoriei Bisericii locale din Moldova nu poate fi concepută fără a lua în considerare trecutul catolicilor din Săbăoani, localitate care a constituit încă de la început unul dintre centrele cele mai importante al catolicismului de la est de Carpați. De-a lungul timpului, Parohia Săbăoani a oferit Bisericii aproape o sută de preoți și patru episcopi, roade spirituale datorate atât zelului pastoral al preoților care au activat aici, cât și rugăciunilor intense pe care credincioșii le-au ridicat spre cer. Tocmai de aceea, în ultimele decenii, au fost publicate numeroase articole, studii și monografii care prezintă istoria credincioșilor din Săbăoani.

În această lungă serie de lucrări se înscrie și volumul de față semnat de Domnița Hordilă, o voce de renume în domeniul arheologiei. Lucrarea prezintă principalele descoperiri arheologice de la Săbăoani, începând cu anul 1986, când, la propunerea actualului episcop emerit de Iași, Mons. Petru Gherghel, pe atunci administrator apostolic al Diecezei de Iași, au demarat lucrările de cercetare arheologică ale echipei conduse de profesorul Ion Dumitriu-Snagov. După evenimentele din anul 1989, cercetările au continuat sub coordonarea părintelui profesor Anton Despinescu, un autentic iubitor de istorie bisericească, primul director-coordonator al Departamentului de Cercetare Istorică "Fericitul Anton Durcovici" din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași. Din echipa coordonată de regretatul preot au făcut parte și arheologii Muzeului de Istorie din Roman, Vasile Ursachi și Domnița Hordilă. Printre altele, cercetările arheologice își propuneau "surprinderea bisericii din piatră din vechea vatră a satului Săbăoani, atribuită doamnei Margareta".

După numeroși ani de muncă și cercetare, Vasile Ursachi a publicat la Editura Demiurg din Iași vasta lucrare Săbăoani. Monografie arheologică (vol. I - 2007, vol. II - 2010). Anul acesta, la ceas aniversar - 140 de ani de la înființarea Diecezei Romano-Catolice de Iași -, Domnița Hordilă oferă iubitorilor de istorie și arheologie volumul Săbăoani. Așezarea medievală și rezervația arheologică, carte apărută la Editura Sapientia din Iași.

Cartea este structurată în trei capitole. În primul capitol sunt prezentate câteva aspecte de ordin arheologic (locuințele, cuptoarele, ceramica, monedele etc.). În al doilea capitol, autoarea descrie în detaliu istoria bisericilor medievale. În al treilea capitol, intitulat "Rezervația arheologică Săbăoani", este expusă restaurarea și amenajarea respectivei rezervații. De asemenea, acest capitol pune în lumină istoria și însemnătatea bisericilor medievale, a siturilor, necropolei și apeductului.

În finalul cărții, autoarea îi asigură pe cititorii prezentului volum că "cercetarea arheologică a pus pe coordonate noi satul medieval Săbăoani, care și-a evidențiat viața materială și spirituală a locuitorilor, iar această rezervație arheologică, o premieră națională, va ajuta publicul să o regăsească, astăzi, aici".

Pentru a veni în întâmpinarea cititorilor, volumul se încheie cu doi Indici, unul de locuri și altul de persoane.

Prin claritatea și acribia cu care a fost redactat, prezentul volum se înscrie în seria celor mai documentate lucrări despre localitatea Săbăoani. De asemenea, numeroasele fotografii înlesnesc înțelegerea istoriei acestui sat, dar și a modului în care locuitorii săi și-au trăit viața socială și credința catolică. În acest sens, ne îndreptăm mulțumirile și felicitările din toată inima către autoarea acestei lucrări. Recunoștința noastră îmbrățișează și deceniile în care Domnița Hordilă a studiat și cercetat istoria catolicilor din Moldova.

De asemenea, adresăm mulțumiri Editurii Sapientia din Iași, care s-a îngrijit cu mare atenție ca această lucrare să fie o lumină spirituală pentru orice căutător de adevăruri istorice.

Fie ca cititorii volumului de față, parcurgându-i paginile, să devină tot mai mult iubitori ai trecutului, dar mai ales ai Adevărului!

Iosif Păuleț,
episcop de Iași

* * *

Săbăoani. Așezarea medievală și rezervația arheologică
Domnița Hordilă, Ed. "Sapientia", 2024, ISBN 978-606-578-544-1, 17Ś24 cm, 184 p., 45 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurate prin comandă (cu plata taxelor aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

*

De la Librăria "Sapientia":

  • prin poștă: Librăria "Sapientia", Str. Th. Văscăuțeanu, nr. 6; 700462-Iași
  • prin e-mail: sapientia@itrc.ro
  • prin telefon: 0754.826.814
  • prin website (online): www.editurasapientia.ro sau www.librariasapientia.ro
  • direct din Librăria "Sapientia" din Iași (incinta Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași)
  • sau la librăriile catolice partenere

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat