Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Mons. Halík: Pe drumul sinodal este nevoie de curajul de a schimba diferite lucruri în Biserică

"Pe drumul reformei sinodale trebuie avut curajul de a schimba diferite lucruri în Biserică - dar schimbările structurale necesare trebuie însoțite de o aprofundare spirituală. Trebuie să perfecționăm constant arta discernământului spiritual, să distingem «spiritul timpului» de «semnele timpurilor»". Așa a spus teologul ceh, Monseniorul Tomáš Halík, în intervenția sa la Întâlnirea internațională a parohilor din toată lumea care, începută luni, 29 aprilie 2024, la Sacrofano, lângă Roma, se încheie joi 2 mai 2024, cu audiența cu Papa Francisc. Reflecțiile lui Halík au însoțit cele trei zile ale întâlnirii care vrea să fie o pregătire pentru a doua sesiune a celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor, care se va ține în octombrie. În centrul intervențiilor teologului necesitatea discernământului spiritual și responsabilitatea preoților față de misiunea Bisericii și rolul lor în reînnoirea sinodală.

Criza ca oportunitate

Înainte de toate Monseniorul Halík a subliniat că "pe drumul sinodal trebuie să ne insuflăm curaj reciproc, pentru că Dumnezeu - așa cum știm din Biblie și din istoria Bisericii - vorbește și prin intermediul crizelor, prin dezagregarea certitudinilor unei epoci. Actualmente trăim o perioadă de încercare de acest tip. Crizele sunt o invitație la schimbare. Demonstrează că nu mai putem continua cu modul nostru obișnuit de a gândi, de a trăi și de a lucra". Iată pentru ce, a spus el, "o criză este un kairos, o oportunitate pentru a răspunde în mod propunător la învățătura cheie a lui Isus: «Convertiți-vă!»".

Conform teologului, "criza credibilității Bisericii și a preoției ca urmare a numărului neașteptat de cazuri de abuzuri sexuale, psihologice și spirituale este numai unui din aspectele semnificative ale acestei crize. Papa Francisc a avut curajul de a recunoaște și a admite public că aceste scandaluri nu sunt numai lipsurile fiecăruia dintre indivizi, ci un simptom al stării rele a întregului sistem eclezial. Isus a numit această boală «aluatul fariseilor» și Papa Francisc o numește «clericalism»", adică "o concepție despre autoritatea spirituală și o exercitare a sa caracterizate de mondenitate și de putere". Un avertisment, acesta al Papei, pentru toți preoții să nu "fie «clasa conducătoare» a Bisericii", ci "slujitori ai tuturor".

Dumnezeu ascultă rugăciunile noastre pentru noi vocații sacerdotale?

Nu a lipsit o reflecție despre scăderea constantă a numărului de vocații la preoție și la viața consacrată în multe părți ale lumii care, a spus monseniorul, "este motiv de mare preocupare". Dar, a adăugat el, "și acolo unde sunt mulți candidați la slujirea sacerdotală, trebuie să ne întrebăm cu privire la calitatea și la autenticitatea maturității motivațiilor lor. Oare nu este vorba, în unele cazuri, de dorința unui anumit status social și a unei anumite recunoașteri?", a întrebat Halík. "De peste o sută de ani, în această parte a lumii se țin în mod obișnuit rugăciuni, novene, posturi, adorații euharistice și pelerinaje pentru a solicita noi vocații sacerdotale și călugărești. Totuși, numărul de vocații continuă să scadă. Asta înseamnă că Dumnezeu nu ascultă rugăciunile noastre, sau mai degrabă că noi nu auzim răspunsul său?". Apoi, de la teolog o idee de reflecție: "Poate că Dumnezeu spune că un anumit mod de a înțelege și a desfășura slujirea sacerdotală, de a-i selecționa pe candidați și de a se pregăti pentru preoție nu mai corespunde la ceea ce se așteaptă pentru viitor. Vă rog, nu bateți la ușa pe care am închis-o pentru voi. Căutați în schimb cu curaj și creativitate ușile pe care vreau să vi le deschid".

Misiune în dialog

Tot Monseniorul Halík s-a oprit asupra fricii "comprehensibile" din partea unor creștini de "schimbările pe care le va aduce procesul de reînnoire sinodală": "Se tem că în acest proces creștinismul poate să-și piardă identitatea. Totuși, procesul de reînnoire este, dimpotrivă, o provocare de a redescoperi identitatea creștinismului în mod nou și mai profund. Cristos, care este prezent în Biserică și a cărui prezență trebuie să crească în istoria lumii, nu poate să fie închisă în puține definiții". Cu privire la tema misiunii, a subliniat în schimb că, după Conciliul al II-lea din Vatican, ea "a încetat să fie un drum cu sens unic pentru a asuma forma dialogului care cuprinde ascultarea celorlalți, respectul și efortul de a înțelege". "Misionarii - a adăugat Halík - trebuie să se elibereze de atitudinea de superioritate colonială față de cei care sunt trimiși și față de cultura lor. Acest lucru este valabil nu numai pentru misionarii occidentali din fostele colonii, ci și pentru raportul creștinilor cu cultura modernă și postmodernă din Occident". Așadar obiectivul nu este "o Biserică mai mare și puternică, ci o prezență mai intensă a lui Cristos în familia umană și o nouă formă de Biserică fiind mediatoare mai umilă și prin urmare mai eficace a acestei prezențe". Sinodalitatea marchează un alt pas în această direcție: "Trebuie să întreprindem un drum comun (syn hodos) cu ceilalți, țintind la fraternitatea universală, după cum se citește în enciclica Fratelli tutti".

Biserica are nevoie de școli de contemplație și de maturitate creștină

Însă, Biserica sinodală trebuie să creeze și "oaze de odihnă și momente de sărbătoare"; vrea să fie "o Biserică primitoare, în ascultare, un loc de ospitalitate". Și ar trebui să fie și "o școală de credință și de înțelepciune". "În lumea de astăzi, Biserica nu poate rezista dacă nu oferă școli de rugăciune, de relație personală cu Dumnezeu și locuri de contemplație", a explicat teologul. "Rețeaua parohiilor locale - a continuat el - va trebui să fie integrată de centre de viață spirituală, unde se învață rugăciunea contemplativă și viața spirituală personală și unde există și spațiu pentru schimbul de experiențe și pentru căutarea comună de răspunsuri la întrebări urgente. Ceea ce credincioșii, dar și cei care sunt în căutare de spiritualitate, cer astăzi mai mult este însoțirea spirituală". În această slujire este posibil "să fie implicați mulți laici, bărbați și femei, cu condiția să aibă o formare în teologie și în consultanță personală și, mai ales, carismele și experiența necesare... Avem nevoie de școli de maturitate creștină!".

Procesul sinodal este un proces de reformă și vindecare

Privind tot la drumul sinodal, preotul a remarcat că el "trebuie să conducă afară Biserica din boala clericalismului și triumfalismului", precum și din "manifestările păcatului de orgoliu" și din "forma unui sistem confesional închis la forma adevăratei catolicități, a universalității, a unei Biserici deschise pentru toți". "Ar trebui să ducem în slujirea noastră în parohii experiența bună a reuniunilor sinodale. Este necesar să stăm la masă cu aceia la care suntem trimiși, și nu numai cu aceia care se limitează să consimtă pasiv", a spus el. "Uneori persoanele care sunt «la margini», «la limită», văd dincolo de granițe. Este fundamental a crea un climat de încredere pentru ca toți să poată exprima deschis propriul punct de vedere". Halík s-a declarat convins că "dacă introducem în parohiile noastre această cultură a împărtășirii, inspirată de reflecția, decizia și responsabilitatea comunității, ea va putea contribui în mod semnificativ la reînnoirea vieții Bisericii".

Sinodalitatea ca inspirație pentru conviețuirea familiei umane

"Este clar că procesul de reînnoire sinodală a Bisericii va fi «cu mai mare viteză»: unele Biserici locale sunt deja pregătite pentru unele reforme, altele nu", a concluzionat Monseniorul Tomáš Halík, mutând privirea asupra "paradoxurilor procesului de globalizare" pe care-l trăim: "Cu cât societățile converg mai mult în interconexiunea lor tehnică și economică, cu atât diferențele culturale devin evidente. Religiile, care ar trebui să creeze punți de comunicare, înțelegere reciprocă, respect și cooperare, adesea desfășoară rolul opus", a spus el. "Apărarea legitimă a identității culturale, dacă nu este unită cu eforturile pentru a-i înțelege și a-i respecta pe ceilalți, devine o armă în «războaiele culturale» care pot degenera în războaie calde, așa cum vedem astăzi. Procesul de sinodalitate, drumul comun, trebuie să fie aplicat în parohii și în viața Bisericii, dar ar trebui să fie o inspirație pentru conviețuirea întregii familii a omenirii".

(După Vatican News, 2 mai 2024)




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat