Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Frumusețea tainică a jertfei martirului Anton Durcovici.

Expoziție de pictură în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași

Cu ocazia împlinirii a 10 ani de la beatificarea episcopului martir Anton Durcovici, Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași găzduiește o expoziție de pictură a sr. Mădălina Toma de la comunitatea clariselor din Roman. Cele șapte lucrări nu vor doar să încânte privirea celor care se vor opri să le admire, ci mai ales vor să ilustreze și să comunice frumusețea tainică a unei vieți jertfite din iubire față de Cristos și de Biserică și, în cele din urmă, frumusețea iubirii lui Cristos din viața lui Anton Durcovici.

Tablourile au fost pictate acum 10 ani, exact în perioada în care s-a încheiat procesul de beatificare al episcopului nostru martir, dar în aceste zile devin o mărturie iconografică ce vrea să îi ajute pe toți vizitatorii să perceapă actualitatea și profunzimea sfințeniei.

Sr. Mădălina Toma mărturisește: "Acest proiect reprezintă modul în care știu să mulțumesc eu oamenilor de foc, oamenilor de cer și oamenilor de har care au trăit aici, oamenilor care au suferit și au murit pentru ca eu astăzi să mă hrănesc din curajul și mărturia lor".

Primul tablou este intitulat "Iată omul!" și ilustrează ideea că martiriul se împlinește nu doar prin cei "aleși" pentru jertfă, ci este o experiență comunitară, ecumenică, unitară, întărind conștiința că în Cristos "toți suntem una". Au fost pictate într-un mod mai clar sau mai stilizat chipurile martirilor credinței creștine din închisorile comuniste. Reprezintă de asemenea o aluzie la evenimentul Schimbării la față a lui Isus care anticipă îndumnezeirea firii noastre omenești și indică suferința drept mod de asemănare și transfigurare cu Cristos și în chipul său dumnezeiesc.

În partea de sus centrală a micii expoziții se află tabloul "Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul". Este vorba despre portretul tânărului Anton Durcovici, ce intenționează să redea seninătatea și expresia ochilor săi de albastrul cerului. El este acum o stea aprinsă pe firmamentul Bisericii Catolice din România. Episcopul martir, de acolo de sus, fiind acum una cu cerul lui Dumnezeu, parcă vrea să ne amintească dictonul întregii sale activități pastorale "Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul".

În partea de jos centrală se află un diptic, un tablou format din două lucrări numit "Domnul este aici și eu nu știam". Dipticul reprezintă reversul părții luminoase a martiriului: suferința materială, fizică și psihică. Prima parte a dipticului face aluzie atât la nuditatea fizică a celulei negre, unde deținuții erau izolați, cât și la scopul acestui loc: golirea omului de spiritualitate, lumină și de sens. Dar acest lucru nu s-a realizat, pentru că întunericul celulei nu a făcut decât să facă să ardă și mai puternic lumina interioară a credinței episcopului. A doua parte a dipticului ilustrează patul din celula morții episcopului. Dacă de obicei patul duce cu gândul la odihnă, la somnul liniștitor al trupului, pentru Durcovici nu a fost așa, pentru că a fost locul suferinței sale provocate de foame și de sete. O particularitate a acestui tablou este pictarea reversului pânzei, care formează o cruce. De fapt este lemnul crucii prin care Mântuitorul a transfigurat suferința și i-a dat un sens: a privi suferința prin cruce este șansa descoperirii lui Dumnezeu acolo unde nu ne imaginam că s-ar putea afla.

În partea dreaptă a expoziției se găsește tabloul numit "Calea crucii, calea luminii". Lucrarea marchează asemănarea vieții lui Anton Durcovici cu drumul crucii lui Cristos, un drum care a culminat cu moartea din închisoarea din Sighet.

În mod asemănător cu drumul crucii lui Isus ce cuprinde paisprezece stațiuni, calea crucii lui Durcovici cuprinde imagini ale episcopului martir din diferite etape ale vieții sale. Portretele de pe marginea tabloului creează o ramă a portretului principal, imaginea episcopului beatificat pe 17 mai 2014.

A șaptea și ultima lucrare nu se află laolaltă cu celelalte tablouri, ci în altar, deasupra relicvelor fericitului Anton Durcovici și la baza lumânării pascale. Este vorba despre un tablou numit "Hostia", întrucât pleacă de la forma pâinii care la Sfânta Liturghie este transformată în Trupul lui Cristos.

Cuvântul latinesc "hostia" face referință la jertfă, iar icoana cu același nume vrea să arate că cine s-a hrănit cu Sfânta Împărtășanie, cine a celebrat jertfa Sfintei Liturghii, devine el însuși jertfă bine plăcută lui Dumnezeu, devine hrană pentru viața creștină a credincioșilor.

Acest tablou se află la baza lumânării pascale pe care este pictată de către aceeași autoare momentul în care Mântuitorul spală picioarele Sfântului Petru. În fundalul acestei scene se află Bazilica "Sfântul Petru" de la Roma, locul de unde conduce întreaga Biserică urmașul Sfântului Petru, Sfântul Părinte Papa.

În mod simbolic a fost așezată icoana la baza acestei scene, pentru a indica faptul că jertfa episcopului nostru a fost motivată de dorința sa de a păstra comuniunea credinței cu urmașul sfântului Petru, cu papa de la Roma.

Datorită jertfei sale lumina credinței catolice a continuat să strălucească în Moldova și se reflectă în sufletele acelora care imploră harul credinței prin mijlocirea sa.

Pr. Daniel Iacobuț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Frumusețea tainică a jertfei martirului Anton Durcovici. Expoziție de pictură în Catedrala "Sfânta Fecioara Maria, Regină" din Iași. Foto: Ovidiu Bișog




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat