Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ziua Tineretului 2024

Ziua Tineretului va avea loc la Iași, sâmbătă, 18 mai 2024. Alegerea datei a fost motivată de împlinirea a zece ani de la beatificarea Fericitului Anton Durcovici, celebrare care a avut loc la 17 mai 2014.

Obiective

Ziua Tineretului 2024 urmărește trei obiective:

  • să ofere tinerilor din întreaga dieceză ocazia de a trăi un eveniment de credință, comuniune și sărbătoare, în spiritul anului pastoral "Biserica, familia lui Dumnezeu";

  • să îi ajute pe tineri să aprofundeze sensul speranței creștine pornind de la tema Zilei Mondiale a Tineretului 2024;

  • să fie o ocazie pentru întreaga dieceză de a manifesta recunoștința, marcând zece ani de la beatificarea Fericitului Anton Durcovici, cinci ani de la vizita Papei Francisc la Iași și 25 de ani de la vizita Sfântului Ioan Paul al II-lea în România.

Fericitul Anton Durcovici, mărturisitor al speranței

Celebrarea Zilei Tineretului 2024 în contextul aniversării a zece ani de la beatificarea Fericitului Anton Durcovici este o ocazie providențială de a aprofunda mărturia plină de speranță a episcopului martir, care și-a trăit credința și misiunea cu dragoste față de poporul lui Dumnezeu în timpuri atât de tulburi. Fericitul Anton a trăit și a murit cu "speranță vrednică de încredere în virtutea căreia noi putem înfrunta prezentul nostru: prezentul, chiar și un prezent obositor, poate fi trăit și acceptat dacă el conduce spre un scop și dacă noi putem fi siguri de acest scop, dacă acest scop este așa de mare încât să justifice oboseala drumului", după cum spunea Papa Benedict al XVI-lea în enciclica Spe salvi.

Tema

Versetul biblic care orientează întregul eveniment este cel încredințat de Papa Francisc pentru Ziua Mondială a Tineretului 2024: "Cei care speră în Domnul umblă, dar nu obosesc" (cf. Is 40,31). Astfel, întâlnirea este sintetizată în cuvintele: Forța speranței, bucuria recunoștinței.

Locul

Gazda Zilei Tineretului 2024 va fi Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, iar întâlnirea se va desfășura la Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină".

Logoul

În centrul logoului este crucea lui Cristos care îndreaptă spre înălțimi, spre orizontul lui Dumnezeu. În cruce este înrădăcinată speranța, simbolizată de ancoră, în imaginea preluată din logoul Jubileului 2025. Speranța, în care tinerii sunt invitați să umble fără oboseală, se revarsă din inima Bisericii, simbolizată de crucea Catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. Reprezentarea acestei cruci trimite la logoul Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic ce s-a desfășurat la Iași în anul 2012. Forma circulară simbolizează îmbrățișarea lui Cristos pentru tineri și pentru lumea întreagă, dar și Biserica, familia lui Dumnezeu, în diversitatea și unitatea ei, reprezentate de diferitele culori ale mozaicului.

Programul

  • 8.30 - Deschiderea centrelor de primire

  • 9.30 - Moment de animare

  • 10.00 - Deschiderea întâlnirii, moment catehetic, mărturii

  • 11.30 - Sfânta Liturghie

  • 13.30 - Festivalul tineretului

  • 15.00 - Încheierea

Întâlnirea va fi înnobilată de prezența Eminenței Sale Pietro Parolin, cardinal secretar de stat al Sanctității Sale Papa Francisc, care va prezida Sfânta Liturghie.

Informații

Mai multe detalii și materiale de promovare sunt disponibile pe www.tinericonectati.ro, site-ul Oficiului pentru Pastorația Tineretului.

Pr. Felix Roca
director al Oficiului pentru Pastorația Tineretului




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat