Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

ÎPS Aurel Percă: Fericitul Anton Durcovici - 135 de ani de la naștere

"Bobul de grâu, căzând la pământ, dacă nu moare, rămâne singur; dar dacă moare aduce mult rod". (In 12,24)

După ce pe 16 mai l-am sărbătorit pe Fericitul Vladimir Ghika, astăzi, 17 mai, ne îndreptăm atenția spre un alt fiu al arhidiecezei noastre, Fericitul Anton Durcovici, de la a cărui naștere se împlinesc 135 de ani. Fericitul Anton Durcovici a fost ridicat la cinstea altarelor la 17 mai 2014.

Ziua aniversării nașterii sale este un prilej de pioase aduceri aminte și ocazie de reflecție asupra vieții sale pline de sfințenie și asupra roadelor jertfei și morții sale.

Fericitul Anton Durcovici a fost un dar pe care Biserica noastră locală l-a primit de la Dumnezeu, care l-a ales să conducă poporul credincios din Arhidieceza Romano-Catolică de București și Dieceza Romano-Catolică de Iași.

Pentru a cinsti așa cum se cuvine acest moment aniversar, Arhidieceza de București a avut inițiativa de a republica o lucrare inedită atribuită Fericitului Anton Durcovici, publicată sub pseudonimul "V. Cristian" în anul 1939, "Paladinul Păcii. Pius XI", lucrare republicată în februarie 2023.

Noi am dat binecuvântarea pentru ca Departamentul de Cercetare Istorică al Arhidiecezei, în colaborare cu Arhiva Ghika și Editura ARCB să retipărească lucrarea publicată inițial în 1939 de Fericitul Anton Durcovici sub pseudonimul literar "V. Cristian".

Dincolo de "controversele" firești privind identitatea adevărată a autorului, deoarece cartea este semnată cu pseudonimul "V. Cristian", din analiza altor articole publicate în revista "Farul nou", pe care preotul de atunci, Anton Durcovici, a coordonat-o între anii 1934-1944, s-a ajuns la concluzia că autorul adevărat al cărții republicate în februarie 2023 este Anton Durcovici, și de aceea cartea a apărut sub acest nume. Sunt multe argumente, conținute în carte, care pledează în favoarea acestei atribuiri.

Cartea a fost primită, la vremea respectivă cu mult entuziasm, dovadă fiind nenumăratele omagii și felicitări trimise redacției revistei "Farul nou", exprimate de personalitățile timpului, atât din rândul ierarhilor Bisericii, al clerului și al credincioșilor. Cartea cuprinde multe referințe la viața și activitatea Papei Pius XI, pe care Fericitul Anton Durcovici l-a cunoscut și despre al cărui magisteriu era foarte bine documentat.

De aceea, putem spune că această carte îi aparține. Este o lucrare de excepție și merită să fie citită, ea constituind o sursă de formare culturală și spirituală.

Recomand cu căldură lectura acestei cărți, atât preoților, cât și credincioșilor, precum și tuturor cinstitorilor Fericitului Anton Durcovici. Va fi o dovadă de cinstire și de aducere aminte a unui erou al credinței, căruia îi datorăm astăzi multe realizări în Bisericile noastre locale, indiferent de granițele care limitează conturul lor, căci după renumita frază a lui Tertulian, cu o ușoară parafrazare, "sângele martirilor este sângele care generează noi creștini".

Îi felicit pe editorii acestei lucrări: Mons. Ieronim Iacob, prof. dr. Dănuț Doboș, dr. Iulia Cojocariu, Liana Gehl și Cristina Grigore pentru actul cultural de excepție de a ne reda o lucrare deosebită, scrisă de o personalitate la rândul său excepțională, Fericitul Anton Durcovici.

În ziua când îl amintim în dubla sa aniversare, "să ne rugăm, prin mijlocirea lui, să ne dea ajutorul de care avem nevoie pentru viața sufletului și a trupului și pentru grăbirea timpului în care Fericitul Anton să fie canonizat, declarat sfânt".

Să ne mijlocească și nouă curajul ca să îl urmăm!

București, 17 mai 2023

✠ Aurel Percă
arhiepiscop mitropolit de București

(Preluare www.arcb.ro)

* * *

Paladinul păcii. Viața și doctrina Papei Pius al XI-lea
Anton Durcovici, Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, 2023, ISBN 978-606-728-154-5, 14x21 cm, 272 p., 30 lei

* * *

Acestă carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

*

De la Librăria "Sfântul Iosif":

  • prin poștă: Librăria "Sfântul Iosif", Str. G-ral Henri Mathias Berthelot nr. 19, 010164-București
  • prin e-mail: libraria@arcb.ro
  • prin telefon: 021.201.54.75, 021.201.54.57
  • prin website (online): www.librariasfiosif.ro
  • direct din Librăria "Sfântul Iosif" din București (lângă Catedrala "Sfântul Iosif")
  • sau la librăriile catolice partenere

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro

* * *

Secțiunea "Ep. Anton Durcovici" (in memoriam) pe www.ercis.ro


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat