Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Gherăești: Hramul comunității

Joi, 16 iunie 2022, în solemnitatea Trupul și Sângele Domnului, Biserica locală din Gherăești a sărbătorit hramul comunității printr-o celebrare euharistică solemnă la care au participat credincioși atât din Gherăești, cât și din alte comunitățile vecine. Sfânta Liturghie a fost prezidată de PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iași, având alături pe PS Iosif Păuleț, episcop titular de Iași, monseniorii Mihăiță Blaj și Paul Butnaru și un număr de 38 de preoți din Gherăești și din parohiile învecinate.

"Luați, mâncați, acesta este trupul meu. Beți dintru acesta toți, căci acesta este sângele meu". Prin acest îndemn și prin binecuvântarea divină, Isus Cristos nu a dorit să ne lase singuri, ci a dorit să fie în mijlocul nostru, în mijlocul vieții noastre, până la sfârșitul lumii. Prin această minunată sărbătoare, Biserica celebrează Euharistia și a voit ca toate generațiile să păstreze această evlavie față de prezența continuă a lui Isus Cristos în sacramentul altarului, în mijlocul nostru. Credincioșii din Gherăești au făcut același lucru: stând împreună, în jurul altarului, au cinstit prezența lui Isus Cristos, asemenea unei mari familii, unită în spirit de bucurie și iubire.

Părinte Daniel Budău, director al spitalului din Barticești, Neamț, în cuvântul de învățătură a sensibilizat comunitatea amintind de natura sacră a Sfintei Euharistii și mai ales de beneficiile pe care le poate aduce celor care se hrănesc din ea. De asemenea, părintele a adus ceva aproape inedit predicii de hram, creând un dialog sacru cu comunitatea invitând pe cei prezenți să răspundă chemărilor adresate prin rostirea iaculatoriilor din Litania Sfântului Sacrament.

Imediat după încheierea sfintei Liturghii, procesiunea cu Preasfântul Sacrament a pornit pe străzile satului. Pe traseul stabilit pentru procesiune au fost pregătite două corturi, împodobite cu ramuri verzi, stegulețe, pancarte, ghirlande și covoare, prin grija deosebită a comitetului parohial. Prin cântecele euharistice, fanfara și corul au oferit un caracter deosebit procesiunii. La fiecare cort s-a citit o evanghelie, urmată apoi de o rugăciune la Preasfântul Sacrament și de binecuvântarea euharistică. De-a lungul procesiunii, Mons. Mihăiță Blaj și Mons. Paul Butnaru au purtat rând pe rând ostensoriul cu Sfânta Ostie. Această procesiune a fost o mărturie că noi nu ne-am mulțumit să-l primim în noi pe Cristos prin Sfânta Împărtășanie, ci am dorit să-l ducem cu noi pe străzi, pentru a-i binecuvânta pe toți oamenii.

Procesiunea cu Preasfântul Sacrament s-a încheiat în fața altarului de la grotă cu o ultimă binecuvântare.

În încheierea celebrării, părintele paroh Paul Budău le-a mulțumit tuturor celor prezenți și în chip special celor care au făcut ca această sărbătoare să fie atât de frumoasă.

Pr. Petru Stoica

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 iunie: Gherăești: Hramul comunității

* * *


 

lecturi: 149.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat