Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

ACI Stampa: Papa Francisc în România, după trei ani

Într-o Românie care trăiește astăzi cu un război la graniță, se amintesc cei trei ani de la vizita istorică a Papei Francisc

de Andrea Gagliarducci

În urmă cu trei ani, Papa Francisc încheia călătoria în România cu o beatificare celebrată la Blaj, mica Romă, după ce a celebrat toate sufletele națiunii în inima Europei. După trei ani, amintirea acelei vizite este încă vie, așa încât în locurile atinse de Papa Francisc se înmulțesc inițiativele în urma vizitei.

"Vizita Papei Francisc în România - afirmă Adina Lovin, însărcinat cu afaceri ad interim al Ambasadei României la Sfântul Scaun - a fost o vizită care a emoționat toată țara: Sfântul Părinte a fost primit cu adevărată bucurie și afect de credincioșii de diferite confesiuni și religii, nu numai de catolici, de reprezentanții autorităților, de Biserica Ortodoxă Română (majoritară), așa cum se poate vedea din marea participare a oamenilor în diferitele momente ale programului vizitei".

A fost o călătorie în care papa "a putut să îmbrățișeze întreaga țară, să cunoască de aproape spiritualitatea poporului român care provine din originea sa latină și alipirea de valorile creștine, vocația ecumenică a țării noastre, rolul său de punte între Orient și Occident și poziția sa astăzi în Uniunea Europeană. Nu este o întâmplare că vizita Papei Francisc a avut loc în timpul primei președinții a României la conducerea Consiliului Uniunii Europene".

Întorcându-se din România, Papa Francisc a amintit de mai multe ori imaginea bunicii cu nepotul în brațe în mulțimea de la Iași, așa încât Sfântul Părinte a celebrat-o spunând să se tipărească fotografia într-o amintire a vizitei. Este o imagine - spune Adina Lovin - care "exprimă acea legătură autentică existentă în România între nepoți și bunici, care continuă să desfășoare un rol important în creșterea, în educarea și în transmiterea credinței noilor generații". Dar Lovin amintește și "emoția pe care a simțit-o ascultându-l pe Papa Francisc citând din poetul nostru național Mihai Eminescu («Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie»), care mi s-a părut un gest profund de cunoaștere și aprecierea a culturii poporului român".

Legătura dintre Papa Francisc și România nu s-a frânt. În mijlocul crizei pandemiei, papa a donat României cinci ventilatoare pulmonare pentru spitalul din Suceava.

Astăzi, cu Ucraina la ușă și cu riscul unei ciocniri ecumenice, este interesant de observat în schimb roadele pozitive ale dialogului ecumenic din România, un dialog - spune Lovin - "fratern și deschis", care "a găsit rezultate concrete și pe teren. Conviețuirea bună între cele două confesiuni se bazează, pe de o parte, pe faptul că în România comunitatea catolică este respectată și se bucură de toate drepturile constituționale prevăzute pentru confesiunile religioase". În afară de asta, pentru a da un alt exemplu concret, în Italia și în alte țări catolice cu mari comunități românești dialogul ecumenic a ajutat mult în integrarea românilor, cu Biserica Catolică ce a pus la dispoziția fraților ortodocși cu mare generozitate bisericile sale pentru desfășurarea funcțiunilor religioase. Și astfel "legătura între cele două Biserici și dedicarea pe care o arată ambele dialogului ecumenic este fără îndoială un model și un exemplu concret de bună conviețuire pentru întreaga regiune, un model care ar putea să fie promovat în țările limitrofe ale României din estul și sud-estul Europei".

România are 650 de kilometri de graniță cu Ucraina, Insula Șerpilor, de acum în mod trist vestită, este la numai 45 de kilometri de Delta Dunării. Peste un milion de refugiați ucraineni au intrat în România, dintre care 86.000 au decis să rămână. Aproape 40.000 dintre ei sunt copii.

"În fața acestor provocări - subliniază Adina Lovin - am asistat la nașterea unei adevărate infrastructuri de ajutor umanitar dedicat Ucrainei, care cuprinde autoritățile statale, societatea civilă și, desigur, confesiunile religioase prezente în România. În hub-ul umanitar din Suceava, de exemplu, au fost primite până acum 36 de transporturi umanitare, un total de 172 de camioane, multe din ajutoare provenind din Italia. Circa 160 de organizații neguvernamentale naționale lucrează în linia întâi, la marginile graniței, de-a lungul străzii pentru intrarea în România, împreună cu peste 2.000 de voluntari care oferă servicii de diferite tipuri și ajutoare umanitare refugiaților ucraineni care intră în România".

Deosebit de important este efortul unit al Bisericilor și organizațiilor ecleziastice, inclusiv Biserica Catolică sau structurile locale ale Ordinului de Malta, arătând că "și catolicii români sunt prezenți împreună cu ortodocșii, dar și cu cetățenii de alte confesiuni în acest efort comun admirabil pe care-l putem numi ecumenism în acțiune. Și faptul că toate aceste segmente ale societății noastre lucrează împreună cu dăruire și eficiență pentru a-i ajuta pe vecinii noștri nevoiași este și rezultatul raporturilor optime dintre Biserica Ortodoxă Română și Biserica Catolică, dintre statul român și Sfântul Scaun".

România și Sfântul Scaun au sărbătorit anul trecut cei o sută de ani de relații diplomatice, în timp ce anul acesta se celebrează 95 de ani ai Concordatului din 1927. Biserica greco-catolică română a contribuit la unitatea națională și pentru aceasta la 5 mai 2022, președintele României, Klaus Iohannis a conferit medalia "Centenarul Marii Uniri a României" pentru contribuția sa la crearea unității naționale și a statului român modern.

În timpul comunismului, relațiile au fost întrerupte, Biserica Catolică persecutată, așa încât Papa Francisc a prezidat la Blaj beatificarea a șapte episcopi martiri. Relațiile s-au reluat în 1990 și în acel an România a restabilit și drepturile Bisericii Greco-Catolice române.

Adaugă Lovin: "Exprimarea maximă a relațiilor bilaterale dintre România și Sfântul Scaun a fost reprezentată de cele două călătorii apostolice în România, a Sfântului Ioan Paul al II-lea în 1999 și a Papei Francisc în 2019, care au fost mesaj de speranță, pace, dialog și înțelegere".

Lovind exprimă dorința unei dezvoltări ulterioare în "relațiile optime dintre România și Sfântul Scaun, afirmă că există "toate premisele favorabile" pentru ca dialogul dintre Biserica Catolică și Ortodoxă să continue, subliniază că "sentimentele de bucurie adevărată și de deschidere cu care Papa Francisc a fost primit în România, entuziasmul oamenilor, admirația pe care românii o au față de Papa Francisc, pentru activitatea sa pastorală în slujba păcii și a dialogului dintre Biserici și religii, pentru angajarea sa profundă în promovarea reconcilierii și a solidarității dintre persoane, într-o lume marcată de conflicte, de criza economică și de criza valorilor, sunt prezente și astăzi și vor rămâne în amintirea emotivă a poporului român". Ca mărturie a dezvoltării continue a raporturilor bilaterale, cardinalul Leonardo Sandri, prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale, va merge chiar în aceste zile în România, la Cluj, Blaj și la Sighetu Marmației (la granița cu Ucraina) pentru sărbătorirea celui de-al treilea aniversar al vizitei Papei Francisc. Acolo, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj îi va conferi titlul de doctor honoris causa, dar va fi și ocazie pentru cardinal de a cunoaște pe teren marea activitate de primire și asistență dată refugiaților ucraineni desfășurată de diferitele structuri, între care cele ale Bisericii catolice, foarte active în teritoriu.

Conclude Lovin: "«Să mergem împreună» a fost motoul vizitei apostolice a Papei Francisc, ca exprimare a dorinței Sfântului Părinte de a promova unitatea la nivel uman, social, spiritual, a credinței creștine între catolici, ortodocși, reformați și dialogul creștinismului cu celelalte religii. Cred că această dorință foarte frumoasă este și astăzi mai actuală ca oricând, într-un nou context, marcat de anii duri ai pandemiei, dar și de războiul din Ucraina".

(După ACI Stampa, 2 iunie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Iași (catedrală): Liturghie pontificală - 3 ani de la vizita Papei Francisc la Iași (1 iunie 2022)

Trei ani de la vizita Sfântului Părinte Papa Francisc la Iași - 2019 - 1 iunie - 2022

PS Iosif Păuleț: Trei ani de la vizita Papei Francisc (1 iunie 2022)


 

lecturi: 593.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat