Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (catedrală): Liturghie pontificală - 3 ani de la vizita Papei Francisc la Iași

Miercuri, 1 iunie 2022, s-au împlinit 3 ani de la vizita apostolică a Sfântului Părinte Papa Francisc la Iași. Acest moment istoric a fost aniversat printr-o Sfântă Liturghie solemnă, prezidată de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", locul unde înaltul oaspete bisericesc i-a întâlnit pe bolnavi și bătrâni. Au participat preoți din Episcopie și din orașul Iași. Membrii din corul mare și cel al tinerilor au animat cântările.

Procesiunea spre altar a fost însoțită muzical de intonarea Imnului vizitei Papei Francisc la Iași: "În spirit de credință, sub cerul scumpei Românii, privim cu-nsuflețire spre-același Dumnezeu...; Cu noi e Maica Sfântă, cu chipul e matern, nicicând n-a fost străină pe plaiul românesc..."

După semnul sfintei cruci, pr. paroh Daniel Iacobuț a amintit sfântul din calendar căruia îi este dedicată această zi: Iustin, martir și filosof, dar a menționat și de un alt calendar, spunând: "În calendarul spiritual al catolicilor din Moldova, această dată de 1 iunie are o încărcătură și mai profundă". Este vorba despre vizita Papei Francisc la Iași, care a venit ca să întărească în credință și să ofere mângâierea Duhului Sfânt. Această zi, spunea părintele paroh, este o invitația de a trăi îndemnul Sfântului Părinte, de a "merge împreună", așa cum de atâtea ori s-a auzit în acele zile.

În predica sa, pr. Felix Roca, cel care la 1 iunie 2019 a moderat înaintea Palatului Culturii din Iași programul de cântece și mărturii până la apariția pe scenă a Papei Francisc, a precizat faptul că este 1 Iunie, Ziua Internațională a Copilului, iar Sfântul Părinte, la întâlnirea mariană cu tinerii și familiile, a recomandat la începutul discursului său ca mulțimea să ofere aplauze pentru copii. Pentru copiii din întreaga lume au aplaudat și credincioșii din catedrală la îndemnul predicatorului.

Referindu-se la acea vizită istorică, pr. Felix a spus că Sfântul Părinte a venit la Iași cu o cutie de cadouri, pe care noi trebuie să o desfacem ca "să mai vedem ce daruri primim în continuare". Amintindu-ne de această vizită, suntem invitați "să ne întărim fidelitatea față de Sfântul Părinte, căruia, conform cuvintelor sale, nu i-a fost greu să se simtă acasă". Un al treilea aspect punctat de părintele predicator a vizat îndemnul papei de a merge împreună, care nu are voie să devină un simplu slogan, ci realitate.

PS Iosif Păuleț, în cuvântul său dinaintea binecuvântării finale, a ținut să îndrepte către Dumnezeu un gând de mulțumire și recunoștință pentru "marele dar pe care ni l-a făcut, și anume, vizita suveranului pontif în catedrala noastră, în orașul nostru, în țara noastră în urmă cu trei ani în urmă". Cuvinte de mulțumire a îndreptat și către PS Petru Gherghel și ÎPS Aurel Percă pentru toată implicarea și munca depusă, ca această vizită să aibă loc. Nu avem voie să uităm de evenimentele mari. Și, plecând de la cuvântul Papei Ioan Paul al II-lea, episcopul de Iași a întărit îndemnul de a o iubi pe Sfânta Fecioară.

La final a rostit Rugăciunea de încredințare a familiilor și tinerilor, aceeași pe care a rostit-o Papa Francisc înaintea icoanei Maicii Domnului de la Cacica.

Pr. Cristian Diac

* * *

Trei ani de la vizita Sfântului Părinte Papa Francisc la Iași - 2019 - 1 iunie - 2022

PS Iosif Păuleț: Trei ani de la vizita Papei Francisc

* * *

Secțiunea specială "Papa Francisc în România": www.ercis.ro/papafrancisc


 

lecturi: 531.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat