Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Iosif Păuleț: Trei ani de la vizita Papei Francisc

După prima vizită istorică a unui papă în România, cea din 7-9 mai 1999 a Sfântului Ioan Paul al II-lea, la exact 20 de ani, Dumnezeu ne-a binecuvântat cu o nouă vizită a unui suveran pontif, în persoana Papei Francisc, în intervalul 31 mai - 2 iunie 2019.

A fost cea mai lungă vizită într-o țară europeană. Ea a cuprins mai multe localități (București, Șumuleu Ciuc, Iași și Blaj) și s-a desfășurat sub motoul "Să mergem împreună!" O jumătate de milion de oameni l-au întâmpinat pe papa în această vizită. La București, în prima zi, s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis, cu Patriarhul Daniel, a vizitat Catedrala Mântuirii Neamului și a celebrat Sfânta Liturghie în Catedrala catolică "Sfântul Iosif" din București. A doua zi, a fost la Șumuleu Ciuc. A treia zi, a fost la Iași, iar în ultima zi, la Blaj. Imaginile filmate de TVR au fost preluate de televiziuni din 200 de țări.

Papa a venit în România, așa cum el însuși a spus, "ca un pelerin și frate pentru a vă întâlni, pentru a crea punți între inima mea și a voastră", și a lăsat în urma sa un strălucit exemplu de păstor care își iubește turma încredințată, ba mai mult, îi iubește pe toți oamenii, indiferent de religie, cultură, culoare sau apartenență politică. Pentru el, toți oamenii sunt copiii lui Dumnezeu și toți trebuie iubiți și îndemnați să iubească și să promoveze binele, dreptatea, unitatea și pacea. Papa Francisc este un om al păcii, al dialogului, al fraternității, un om al lui Dumnezeu, imagine fidelă a lui Cristos, Bunul Păstor, gata să-și dea viața pentru oile sale.

"Să mergem împreună!" este refrenul care a răsunat atunci în toate bisericile noastre, în autocarele pline cu pelerini, în trenuri și pe străzi și continuă să răsune și astăzi, stimulându-i pe toți creștinii să-și unească eforturile, pentru ca, în sinodalitate, colaborând cu păstorii lor, să contribuie fiecare pentru a reînnoi, cu forța Duhului Sfânt, fața pământului. Oamenii să trăiască în liniște și pace, recunoscând suveranitatea lui Dumnezeu și slujind cu iubire.

Am înțeles de la Sfântul Părinte că numai uniți - păstori și turmă -, creând punți de legătură între noi, în comuniune fraternă, participând la viața și misiunea Bisericii, putem realiza lucruri mărețe în Biserică, în societate și în lume, spre slava lui Dumnezeu, pentru binele și pacea omenirii.

Timp de ore în șir - înainte, în timpul și după vizita Sfântului Părinte - Iașiul a trăit, pe 1 iunie, momente de mare sărbătoare. Ecoul vizitei sale nu s-a stins și nu se va stinge degrabă. Am auzit voci, venite din diferite medii sociale, care îl lăudau pe papa pentru simplitatea, seninătatea și profunzimea sa în cuvânt și în înfățișare. El ne poate fi model tuturor, în special episcopilor, preoților și viitorilor preoți, ca să răspândim în jurul nostru bunătatea, compasiunea, duioșia și iubirea.

Acest lucru îl urez cucernicilor părinți diaconi din Dieceza de Iași care, în luna iunie, luna Inimii lui Isus, vor primi taina Sfintei Preoții. Să ajungă și să rămână toată viața lor preoți buni și sfinți, după Inima lui Isus, privind la Papa Francisc ca la un model de păstor, demn de admirat și de imitat. Dumnezeu să binecuvânteze Biserica, România - "grădina Maicii Domnului" - și lumea întreagă!

Să mergem împreună!

✠ Iosif Păuleț,
episcop de Iași

 


lecturi: 375.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat