Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (catedrală): Comemorarea Fericitului Anton Durcovici, la 70 de ani de la moarte

Fericitul episcop martir Anton Durcovici a fost sărbătorit printr-o Sfântă Liturghie solemnă vineri, 10 decembrie 2021, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, la 70 de ani de la moartea sa în închisoarea de la Sighet. Celebrarea a fost prezidată de PS Iosif Păuleț, prezent fiind și PS Petru Gherghel, episcop emerit, și pr. Isidor Iacovici, postulator al cauzei de beatificare și canonizare a episcopului Anton Durcovici. Au participat 30 preoți de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, de la Episcopie, și din comunitățile din Iași, diaconii, seminariștii și mai mulți credincioși. Liturghia a fost transmisă în direct de ERCIS Media și ERCIS FM, fiind realizată și o ediție specială dedicată acestei comemorări.

Pe versurile imnului dedicat Fericitului Anton, intonat de corul "Juvenes Ecclesiae", al tinerilor catedralei, dirijat de Maximilian Husaru și susținut la orgă de Octavian Bișoc, s-a deschis Sfânta Liturghie, în aceeași zi în care, cu 70 de ani în urmă, episcopul martir își încheia viața pământească în condițiile înfiorătoare ale închisorii din Sighet.

În cuvântul de salut, PS Iosif Păuleț, adresându-se celor din catedrală și celor care urmăreau transmisiunea în direct a Sfintei Liturghii, a spus: "Celebrăm astăzi cu solemnitatea deosebită pentru un eveniment deosebit, cea de-a 70-a aniversare de la nașterea pentru cer a episcopului nostru martir Anton Durcovici. Vrem la această Sfântă Liturghie solemnă să-i mulțumim lui Dumnezeu că ni l-a dat și îl rugăm să reverse belșug de haruri asupra diecezei noastre, în special, dar și asupra întregii Biserici, căreia el i-a slujit cu devotament, până la martiriul ce a avut loc în închisoarea din Sighetul Marmației, rostind cuvintele: Mor de foame și de sete! ... învățăm de la Fericitul Anton Durcovici să ducem o viață curată și sfântă".

Predica a fost rostită de pr. Isidor Iacovici. Făcând o paralelă cu un discurs al Papei Francisc adresat Curiei Romane în decembrie anul trecut, predicatorul a spus despre episcopul nostru martir: "Dacă ne gândim la Anton Durcovici, a trăit într-adevăr, toată viața în condiții de mare criză: cele două războaie mondiale, venirea comunismului în România, marea persecuție a Bisericii. Ca preot și rector la București, a fost un model și un ilustru învățător pentru credincioși, seminariști și preoți". Referindu-se la valoarea rugăciunii despre care vorbea papa în acel discurs, pr. Isidor a adăugat: "Orele din noapte petrecute de episcopul Anton în rugăciune în fața tabernacolului au fost un câștig, deoarece i-au dat puterea să fie statornic, dârz și neînfricat în fața anchetatorilor, a călăilor, având puterea ca, după ore de bătaie și schingiuire, să-i întărească pe frații săi preoți, episcopi și credincioși care aveau parte cu el de același tratament". În încheiere, predicatorul a amintit cuvintele Papei Pius al XII-lea rostite la 27 martie 1952: "Dorim să sărutăm lanțurile celor care, închiși pe nedrept, plâng și se întristează pentru atacurile împotriva religiei, pentru distrugerea instituțiilor sfinte, pentru mântuirea veșnică a poporului amenințat de un astfel de pericol, și mai mult pentru propriile suferințe și pentru libertatea pierdută. Aceste cuvinte ne arată care a fost atitudinea Sfântului Părinte fața de martirii Bisericii lui Cristos și implicit fața de martirii Bisericii noastre din România".

Celebrarea s-a încheiat cu procesiunea cu moaștele episcopului martir din Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", care au fost purtate în cripta dedicată fericitului Anton din subsolul Catedralei "Adormirea Maicii Domnului", și cu rugăciunea în cinstea lui, rostită de PS Iosif Păuleț.

Ediția specială cu ocazia comemorării episcopului Anton Durcovici a fost realizată și transmisă în direct de ERCIS Media, ERCIS FM și Angelus TV între orele 9.00 și 11.00, din studioul ERCIS FM. Alexandra Măriuț și pr. Fabian Doboș i-au avut ca invitați pe PS Iosif Păuleț, PS Petru Gherghel, pr. Isidor Iacovici și Andrea Dobeș (prin telefon) care au vorbit despre figura episcopului martir comemorat.

Fericitul Anton să mijlocească pentru toți
un spirit autentic de credință și statornicie
în fața tuturor încercărilor timpului în care trăim!

Redacția

*

Iași (catedrală): Sfânta Liturghie în comemorarea Fericitului Anton Durcovici (10 decembrie 2021):

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 decembrie: Iași (catedrală): Comemorarea Fericitului Anton Durcovici, la 70 de ani de la moarte. Foto: Andreea Dima / ERCIS Media

*

ERCIS FM: Ediție specială - Dimineți împreună: Fericitul Anton Durcovici (10 decembrie 2021):

* * *

PS Iosif Păuleț: Fericitul Anton Durcovici - 70 de ani de la a doua naștere (10 decembrie 1951)

Șapte decenii de la moartea și înmormântarea episcopului martir Anton Durcovici

Fericite Anton Durcovici, la ceas aniversar, îți mulțumim!

Fericitul Anton Durcovici - 70 de ani de la nașterea pentru cer

Secțiunea "Ep. Anton Durcovici" (in memoriam) pe www.ercis.ro


 

lecturi: 602.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat