Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Civitavecchia (Italia): Hramul comunității "Fericitul Anton Durcovici"

Duminică, 5 decembrie 2021, în Biserica "Maria dell'Orazione e Morte" din Civitavecchia (Italia), în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 16.00, celebrată de pr. Isidor Iacovici, director național pentru îngrijirea pastorală a migranților romano-catolici români din Italia, a avut loc pentru prima dată hramul comunității "Fericitul Anton Durcovici". La acest moment de mare sărbătoare, au concelebrat pr. Isidor Mîrț, parohul comunității, pr. Cristian Bîrnat, pr. Felix-Mihai Blaj, pr. Iosif Doboș, pr. Cătălin Mititelu și pr. Leonard Farcaș.

După ce pe data de 21 iunie 2021, s-a celebrat pentru prima dată Sfânta Liturghie în limba română, iată că a venit și momentul în care comunitatea din Civitavecchia și-a sărbătorit patronul comunității, Fericitul Anton Durcovici. Momentul Sfintei Liturghii a fost precedat de o scurtă repetiție a cântecelor pregătite de pr. Cristian Bîrnat, fiind susținut la orgă de Elisa Anghel, precum și la chitară de Maria Luiza Bacoșcă. În acest timp, credincioșii au avut posibilitatea de a se pregăti sufletește prin sacramentul Sfintei Spovezi.

La începutul celebrării, pr. Isidor Mîrț, în calitate de paroh al acestei comunități, i-a salutat pe cei prezenți împărtășind bucuria de a participa la jertfa euharistică, pe care Fericitul Anton Durcovici a celebrat-o cu prețul martiriului.

După lecturile proclamate de membrii comunității, cuvântul de învățătură a fost transmis de pr. decan Isidor Iacovici, care în urma experienței sale ca postulator pentru beatificarea Fericitului Anton Durcovici a reușit să creioneze în inimile credincioșilor icoana celui care a murit din dragostea pentru poporul creștin, în închisoarea de maximă securitatea din Sighetul Marmației. Exemplele și mărturiile culese de părintele predicator au fost o mare încurajare pentru toți credincioși, fiind invitați să mărturisească cu mult curaj tezaurul credinței ce ne-a fost transmis de înaintașii noștri.

După cuvântul de învățătură a urmat rugăciunea credincioșilor, continuând cu oferirea darurilor prezentate de membrii comunității.

La finalul celebrării, un gând de felicitare și de apreciere pentru comunitatea de români a venit din partea diaconului Carlo Campetella, responsabil cu Oficiul pentru Migranți în Dieceza de Civitavecchia, care a adresat salutul episcopului Gianrico Ruzza. Înainte de binecuvântarea finală, pr. paroh Isidor Mîrț a mulțumit preoților și întregii comunități pentru implicarea și organizarea acestui hram.

Sărbătoarea a continuat cu o agapă frățească, unde preoții alături de credincioși au avut posibilitatea de a împărtăși bucuria primului hram pentru comunitatea de români din Civitavecchia.

Pentru toți credincioșii catolici din Civitavecchia sau din împrejurimi, care doresc să participe la Sfânta Liturghie în limba română, sunt așteptați în prima duminică din lună în Biserica "Maria dell'Orazione e Morte" din Civitavecchia, la ora 19.00.

Pr. Leonard Farcaș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5 decembrie: Civitavecchia (Italia): Hramul comunității "Fericitul Anton Durcovici"


 

lecturi: 1061.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat