Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Gherăești: Hramul comunității și procesiunea cu Preasfântul Sacrament

Joi, 3 iunie 2021, în solemnitatea Trupul și Sângele Domnului, Biserica locală din Gherăești a sărbătorit hramul comunității printr-o celebrare euharistică solemnă la care au participat credincioși atât din Gherăești, cât și din alte comunități din Dieceza de Iași. Sfânta Liturghie a fost prezidată de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, având alături pe PS Petru Gherghel, episcop emerit, și 40 de preoți din Gherăești și din parohiile învecinate. Liturghia de hram a fost transmisă în direct de ERCIS Media și Radio ERCIS FM.

"Luați, mâncați, acesta este trupul meu. Beți dintru acesta toți, căci acesta este sângele meu" - prin acest îndemn și prin binecuvântarea divină Isus Cristos nu a dorit să ne lase singuri, ci a dorit să fie în mijlocul nostru, în mijlocul vieții noastre, până la sfârșitul lumii. Prin această minunată sărbătoare, Biserica celebrează Euharistia și a voit ca toate generațiile să păstreze această evlavie față de prezența continuă a lui Isus Cristos în sacramentul altarului, în mijlocul nostru. Credincioșii din Gherăești au făcut același lucru: stând împreună, în jurul altarului, au cinstit cuvântul și prezența lui Isus Cristos, asemenea unei mari familii, unită în spirit de bucurie și iubire.

Preacucernicul părinte Lucian Păuleț, profesor la Institutul Teologic din Iași, în cuvântul de învățătură, a atras atenția asupra faptului că Euharistia înseamnă viață trăită în Cristos și mai ales în iubirea sa mântuitoare. Părintele a vorbit despre Sfânta Euharistie încercând să o transpună în realitățile cotidiene, dând exemple concrete din experiența sa de apostol a lui Cristos din timpul șederii Sfinției Sale în America. Ceea ce i-a impresionat foarte mult pe cei prezenți a fost exemplul despre viața pastorului Ioan, care, ieșind în largul mării cu micuța sa barcă, este răsturnat și pus în situația de a alege între a-și salva fiul preaiubit și a-l salva pe tânărul răzvrătit de la înec. Pornind de la acest exemplu, părintele a reamintit că la fel procedează Dumnezeu și în cazul nostru, în sensul că numai celor care sunt aproape de el le oferă mântuirea, colacul de salvare care este propriul său fiu, Cristos, pe care îl oferă morții doar să ne poată mântui pe noi.

Imediat după încheierea Sfintei Liturghii, procesiunea cu Sfântul Sacrament a pornit pe străzile satului. Pe traseul stabilit pentru procesiune au fost construite două corturi, împodobite cu ramuri verzi, stegulețe, pancarte, ghirlande și covoare, prin grija deosebită a comitetului parohial. Prin cântecele euharistice, fanfara și corul au făcut tot posibilul pentru a oferi un caracter deosebit procesiunii. La fiecare cort s-a citit un fragment din evanghelie, urmat de o rugăciune la Preasfântul Sacrament și de binecuvântarea euharistică. De-a lungul procesiunii, PS Iosif Păuleț și PS Petru Gherghel au purtat rând pe rând ostensoriul cu Sfânta Ostie. Această procesiune a fost o mărturie că noi nu ne-am mulțumit să-l primim în noi pe Cristos prin Sfânta Împărtășanie, ci am dorit să-l ducem cu noi pe străzi, pentru a-i binecuvânta pe toți oamenii.

Procesiunea cu Preasfântul Sacrament s-a încheiat în fața altarului de la grotă cu o ultimă binecuvântare.

În încheierea celebrării, părintele paroh Daniel Ghitiu le-a mulțumit tuturor celor prezenți și în chip special celor care au făcut ca această sărbătoare să fie atât de frumoasă.

Pr. Petru Stoica

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 3 iunie: Gherăești: Hramul comunității și procesiunea cu Preasfântul Sacrament

- 3 iunie: Gherăești: Hramul comunității și procesiunea cu Preasfântul Sacrament. Foto: Andreea Dima / ERCIS Media

* * *

Gherăești: Sfânta Liturghia de hram, transmisă în direct de ERCIS Media și ERCIS FM (3 iunie 2021)


 

lecturi: 1293.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat