Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

1888 - 17 mai - 2021: 133 de ani de la nașterea copilului Anton Durkowitsch

2014 - 17 mai - 2021: 7 ani de la beatificarea episcopului Anton Durcovici

Familia episcopului Durcovici

Suntem în ziua de 17 mai 2021, când aniversăm evenimentul ce a avut loc pe Stadionul Municipal din Iași în urmă cu 7 ani: beatificarea episcopului martir Anton Durcovici, dar aceasta este și ziua în care aniversăm nașterea sa, în anul 1888, în localitatea Deutsch Altenburg, din Austria, fiind al doilea fiu al soților Francisc Durkowitsch și Maria Mittermaier. A fost botezat peste câteva zile, la 21 mai, în biserica locală cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", de preotul Josef Adolf Hall, naș fiind F. Mittermaier. Această aniversare ne dă ocazia de a citi ceva despre relația pe care Anton Durcovici a avut-o cu membrii familiei sale.

Nu cunoaștem exact motivul pentru care străbunii lui Anton Durcovici s-au stabilit în Austria, dar putem presupune că au venit la Deutsch Altenburg din cauze economice. Bunicul de pe tată al lui Anton Durcovici a fost de origine croată, se numea George Durkowitsch și era agricultor, iar bunica se numea Ana Greigeritsch. Mama lui Anton descindea dintr-o familie mai înstărită: Anton Mittermaier și Maria Hofmeister. Copilul Anton Durcovici nu și-a cunoscut decât bunicii după tată, deoarece aceia după mamă erau deja morți la data nașterii sale. Tatăl lui Anton, Francisc Durkowitsch, s-a născut la 30 septembrie 1856, era de origine croată și avea cetățenie austriacă, locuia în Deutsch Altenburg, la nr. 38, și lucra într-o carieră de piatră. Fiind rezervist, a participat la acțiunile de anexare a provinciilor Bosnia și Herțegovina la Imperiul Austro-Ungar, de unde s-a întors bolnav de tuberculoză, ceea ce a dus la moartea sa prematură, la doar 36 de ani și cinci luni, în ziua de 5 februarie 1893.

După moartea tatălui Francisc, familia Durcovici a trecut prin mari greutăți și lipsuri. Tânăra văduvă a încercat să procure cele necesare copiilor Francisc și Anton, muncind ca spălătoreasă și croitoreasă. În aceste condiții, Maria Durcovici a fost nevoită să caute o altă cale pentru întreținerea familiei. Ea avea o mătușă, căsătorită cu un proprietar de han, Österreicher, care s-a mutat de la Chișinău la Iași, unde aveau un restaurant numit "Cocoșul".

În anul 1898, aceste familii s-au stabilit la București, locuind pe strada Izvor, nr. 81. Anton Durcovici a menținut o relație foarte apropiată cu mama, Maria, și cu fratele său, Francisc. Acesta a îmbrățișat profesia de sculptor specializat în restaurări, s-a căsătorit cu Margareta Aigner, după care s-a stabilit în Hainburg, unde a și murit. În anul 1933, pe când se întorcea dintr-o vizită la Roma, preotul Anton Durcovici i-a vizitat în Austria, cunoscând astfel și rudele create prin alianță de fratele său, Francisc, care a avut un fiu cu numele de Anton Durkowitsch. Cu aceștia, studentul, preotul și episcopul Anton Durcovici a menținut o relație de apropiere prin scrisori reciproce, unele dintre ele păstrându-se în diverse arhive.

Cât timp a lucrat în cadrul Arhiepiscopiei de București, preotul Anton Durcovici a menținut o relație foarte apropiată cu mama sa, care a lucrat și locuit în palatul arhiepiscopal, în perioada 1926-1943. Fiind în vârstă de 86 de ani, în ziua de 17 martie 1943, Maria Durcovici a trecut la cele veșnice, după ce a primit sacramentele de la canonicul Stanislav Traian Jovanelli. A fost înmormântată după două zile, la 19 martie 1943, ora 16.00, de către parohul catedralei "Sfântul Iosif" din București, canonicul Iosif Schubert, în Cimitirul "Bellu Catolic" din București, fiind asistat și de părintele Anton Durcovici. Cu o zi înainte, acesta le-a scris rudelor sale din Austria, anunțându-le moartea mamei sale: "Dragii mei, ieri, la ora 12, iubita noastră mamă a plecat dintre noi într-o viață mai bună!"

Deși a îndeplinit numeroase slujiri în cadrul Bisericii, seminaristul, preotul și episcopul Anton Durcovici și-a găsit mereu timp să corespondeze cu membrii familiei sale și, într-un mod aparte, să fie alături de mama sa. El ne poate fi tuturor un exemplu de prețuire față de familiarii noștri, așa cum Isus i-a avut alături pe Maria și Iosif.

* * *

Chiar dacă evenimentul beatificării episcopului martir Anton Durcovici a stârnit un viu interes și pentru cercetătorii biografiei sale, suntem conștienți că aprofundarea vieții și activității acestuia nu poate fi limitată. Biografia oficială prezentată în ziua de 17 mai 2014, Episcopul martir Anton Durcovici. De la leagăn până la mormânt, tipărită la Editura "Sapientia" din Iași, reprezintă o sinteză a cercetărilor efectuate de dr. Dănuț Doboș, Emanuel Cosmovici și preoții Alois Moraru, Fabian Doboș, Ștefan Lupu, Cornel Cadar și Isidor Iacovici, rezumat științific ce poate fi îmbunătățit cu noi și valoroase informații.

Acest lucru doresc să-l fac acum despre familia în care a crescut Anton Durcovici, dar și despre școlile din București în care a studiat: Școala arhiepiscopală "Sfântul Andrei" și Seminarul arhiepiscopal "Sfântul Duh". Din arhivele care ne-au fost accesibile am selectat câteva documente și fotografii, care considerăm că sunt relevante pentru studiul de față și înfrumusețează datele textului. Sinteza documentară pe care v-o propunem este rodul unei cercetări îndelungate, începută de pr. Florian Müller și continuată de Episcopia Romano-Catolică de Iași, prin intermediul Departamentului de Cercetare științifică, din 1999 până în anul 2002, când am dedicat acestui subiect un număr special al revistei "Buletin istoric". Nu ne-am oprit însă la acel an, ci am continuat investigația până în prezent, un rol important în această muncă avându-l cercetătorul dr. Dănuț Doboș, care a reperat unele surse biografice și ne-a oferit cu multă generozitate documentele descoperite.

Așa cum putem observa în certificatul de Botez, Anton s-a născut la 17 mai 1888, în localitatea Deutsch Altenburg (Austria), în casa cu nr. 38, în familia soților Francisc Durkowitsch și Maria Mittermaier. A fost botezat peste câteva zile, la 21 mai, în biserica locală cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", de preotul Josef Adolf Hall, naș fiind F. Mittermaier din Deutsch Altenburg. În documentele ulterioare găsim denumirea de "Deutsch-Altenburg", pentru a face deosebirea de localitatea din Ungaria "Altenburg-ul maghiar" și pentru a exclude confundarea cu "Altenburg" din regiunea Horn. Din anul 1928, localitatea este numită "Bad Deutsch-Altenburg". Denumirea provine probabil de la existența unei cetăți vechi cu numele "Burg".

Documentul este emis de pr. G. Heinschink, parohul comunității catolice din Parohia Deutsch-Altenburg, în ziua de 24 aprilie 1896, botezul fiind notat în Matricola botezaților, volumul D, p. 258, nr. 19. Preotul Adolf Hall i-a păstorit pe catolicii din Parohia Deutsch Altenburg în perioada 1882-1890, fiind al 16-lea paroh al comunității. Putem preciza că Parohia Deutsch Altenburg a fost înființată în anul 1717, iar biserica "Marienkirche" a fost construită în anul 1028, la porunca regelui Ștefan al Ungariei.

Nu cunoaștem exact motivul pentru care străbunii lui Anton Durcovici s-au stabilit în Austria, dar putem presupune că au venit la Deutsch Altenburg din cauze economice. Bunicul de pe tată al lui Anton Durcovici a fost de origine croată, se numea George Durkowitsch și era agricultor, iar bunica se numea Ana Greigeritsch. Cum am specificat deja, mama lui Anton se numea Maria Mittermaier, s-a născut în anul 1857 și descindea dintr-o familie mai înstărită: Anton Mittermaier și Maria Hofmeister. Copilul Anton Durcovici nu și-a cunoscut decât bunicii după tată, deoarece cei după mamă erau deja morți la data nașterii sale (1888). Tatăl lui Anton, Francisc Durkowitsch, s-a născut la 30 septembrie 1856, era de origine croată și avea cetățenie austriacă, locuia în Deutsch Altenburg, la nr. 38, și lucra într-o carieră de piatră. Fiind rezervist, a participat la acțiunile de anexare a provinciilor Bosnia și Herțegovina la Imperiul Austro-Ungar, de unde s-a întors bolnav de tuberculoză, ceea ce a dus la moartea sa prematură, la doar 36 de ani și cinci luni, în ziua de 5 februarie 1893, cauza morții fiind "cancer cerebral".

După moartea tatălui Francisc, familia Durcovici a trecut prin mari greutăți și lipsuri. Tânăra văduvă a încercat să procure cele necesare copiilor Francisc și Anton, muncind ca spălătoreasă și croitoreasă. În aceste condiții, Maria Durcovici a fost nevoită să caute o altă cale pentru întreținerea familiei. Ea avea o mătușă, căsătorită cu un proprietar de han, Österreicher, care s-a stabilit în Basarabia și a avut la Chișinău un mic han cu stație de poștă, numit "Cocoșul". În anul 1877, a izbucnit războiul ruso-turc, iar Chișinăul a devenit un centru important în spatele frontului rus. "Cocoșul" a fost vizitat mereu de ofițeri țariști foarte bogați și astfel familia Österreicher a ajuns repede la o avere considerabilă. Ulterior, Chișinăul a decăzut și a rămas un mic oraș de provincie, iar familia Österreicher a vândut hanul și a cumpărat un restaurant în Iași. Spre această locație a decis Maria Durcovici să vină împreună cu cei doi copii. După o călătorie făcută cu vaporul pe Dunăre, prin Budapesta, Belgrad, Porțile de Fier și Galați, și apoi cu căruța prin toată Moldova, Anton Durcovici a ajuns cu familia la Iași, unde a fost primit cu mare bucurie de mătușa sa. După un an, a murit domnul Österreicher, după care soția lui a vândut restaurantul din Iași și s-a mutat la București.

Legat de subiectul primei veniri a lui Anton Durcovici la Iași, ne punem problema datării acestui eveniment. Primul biograf al episcopului martir prezintă câteva mărturii din care transpare clar că ar fi anul 1896. Ulterior, așa cum s-a publicat în toate lucrările de până acum, cercetătorii din Iași au emis o altă ipoteză: 1894, bazându-se pe studiile pe care Anton Durcovici le-a urmat la școala parohială din Iași în anul scolastic 1895-1896. În timpul elaborării acestui studiu, am descoperit o amintire pe care fratele lui Anton, Franz Durkowitsch, a primit-o în ziua Mirului, 5 iunie 1895 - în biserica "Sfântul ștefan", din partea episcopului Coloman Belopotoczky (1845-1914), document ce ne oferă o altă datare a venirii familiei Durcovici la Iași: 1895. În lipsa corespondenței dintre Maria Durcovici și mătușa ei din Iași, presupunem că venirea în capitala Moldovei a avut loc în vara anului 1895, după care frații Francisc și Anton Durcovici au căutat să-și însușească limba română. În toamna aceluiași an, ei au fost înscriși la școala primară parohială din Iași, care permitea elevilor o mai bună aprofundare a cunoștințelor generale după metodele cele mai bune din Occident.

Facem acum precizarea că în continuare ne vom ocupa doar de Anton Durcovici, menționând că fratele său, Francisc, a urmat și el cursuri la școala parohială din Iași și Ploiești, iar după ce s-au stabilit în București a îmbrățișat profesia de sculptor specializat în restaurări. S-a căsătorit cu Margareta Aigner, după care s-a stabilit în Hainburg, unde a și murit. Înainte de a se muta acolo, în toamna anului 1933, a făcut o vizită cu fratele său, pr. Anton Durcovici, pe când se întorcea de la Roma. Cu acea ocazie s-a făcut o fotografie de familie, în care putem vedea unele dintre rudele lui Franz Durkowitsch.

Fiul său, tot Anton Durcovici, a povestit despre călătoria spre Iași a tatălui său și a bunicii sale, Maria: "Bunica mea a fost casnică, bunicul a lucrat la o carieră de piatră. Veniturile au fost mici. În 1893 a murit bunicul. După câte mi-a povestit bunica, a fost recrutat ca rezervist la ocuparea Bosniei, de unde s-a întors bolnav acasă și la puțin timp a murit. După moartea tatălui, familia a suferit mult. Bunica a căutat să înfrunte greutățile cele mari prin lucrări de croitorie, procurând astfel cele necesare ei și copiilor. De fapt, din această cauză s-a mutat în România. După cum îmi povestea bunica, emigrarea s-a petrecut astfel: o mătușă din partea mamei a fost căsătorită cu proprietarul de han Österreicher din Viena. Acesta a avut o rudă îndepărtată care a fost administrator de tezaur la curtea imperială, având astfel relații foarte bune. Acest fapt a înduplecat familia Österreicher să se mute în România, care recent devenise independentă. Era timpul războiului ruso-turc. Soții Österreicher au avut un han numit Cocoșul, han cu stație de schimb pentru caii de poștă. Ei au adunat o avere însemnată. După terminarea războiului, hanul sus-numit a pierdut din importanță și soții Österreicher și-au cumpărat un restaurant la Iași. În 1895, a murit domnul Österreicher și văduva, rămasă singură, a chemat pe nepoata ei cu cei doi copii la Iași, unde au ajuns în 1896. Cei doi băieți, tatăl meu și unchiul meu, au frecventat școala la Iași. Câțiva ani mai târziu, mătușa a vândut restaurantul și s-a mutat cu nepoata ei, bunica mea, la București. Au locuit pe strada Izvor, nr. 81. Aici m-am născut eu". Facem precizarea că datarea venirii în Iași a familiei Durcovici, precum și a plecării spre București nu sunt exacte la părintele Müller. Informația a fost culeasă verbal de pr. Müller, ceea ce face să dăm credibilitate documentelor pe care le-am prezentat în cuprinsul textului.

Ținând cont de documentele găsite după anul 2000, infirmăm anii prezentați în paragraful anterior și concludem că familia Durkowitsch a ajuns în Iași în vara anului 1895, iar imediat Anton Durcovici a fost înscris în clasa I a școlii primare de băieți a Parohiei Catolice din Iași, pe care a promovat-o, în iunie 1896, cu rezultate bune, așa cum se poate vedea în documentul emis pentru înscrierea la școlile din București. Deși se contrazice de mai multe ori în lucrarea Dr. Anton Durkowitsch - ein Martyrer unserer Zeit, Donzdorf, 1992, publicată în traducere română la Editura "Presa Bună" din Iași, în anul 1993, și în limba italiană la Editura "Sapientia" din Iași, în anul 2012, părintele Müller menționează în declarația dată pentru procesul de beatificare: "În anul 1895, mama Maria, însoțită de cei doi copii, Anton și Francisc, s-a mutat la Iași (România), la o mătușă a ei, care era proprietara unui restaurant".

În certificatul de studii, care a fost eliberat la 20 aprilie 1898, de directorul școlii din Iași, pr. Francisc Janik, elevul Anton Durcovici figura cu următoarele medii la sfârșitul anului școlar 1895-1896: limba română - 7, matematică - 9,50, celelalte științe - 7,25, dexterități - 7,75, media generală de situație - 7,87. Cu aceste calificative, conform Matricolei școlare, pagina 163, a promovat clasa I, fiind clasificat pe locul al III-lea, dintr-un total de 16 elevi.

În vara anului 1896, Anton Durcovici a părăsit Iașiul și a fost înscris la școala Catolică din Ploiești, unde a urmat cursurile clasei I în limba română și clasei a II-a în limba germană. În certificatul care i-a fost eliberat, la 9 februarie 1897, de către preotul director Iuliu Hering, elevul Anton Durcovici figura cu următoarele medii obținute în semestrul septembrie 1896 - ianuarie 1897: conduita - 8, diligența - 6, religia și istoria biblică - 7, caligrafia și dictando - 7, aritmetica - 6, limba română - 6, limba germană - 7, desenul - 6. În acea perioadă, copilul Anton Durcovici, împreună cu cei apropiați, a fost de multe ori și în biserica parohială din Ploiești, dedicată atunci Neprihănitei Zămisliri. Parohia era una dintre cele mai numeroase comunități catolice din Arhidieceza de București, avea 1.800 de credincioși și era condusă de pr. Iuliu Hering, care era și directorul școlii primare parohiale. În anul școlar 1897-1898, învățau aici 70 de elevi.

În vara anului 1898, familia Durcovici s-a mutat la București, într-o casă din strada Izvor, nr. 81. În toamna aceluiași an, Anton s-a înscris în clasa a IV-a primară la școala primară "Sfântul Andrei" din Calea Călărașilor, nr. 10. Aceasta funcționa din anul 1852, când a fost desprinsă din școalele Arhiepiscopale ("școală primară mixtă"), în vechea reședință arhiepiscopală din Calea Călărașilor, nr. 11 (unde au funcționat ulterior saloanele "Tomis"). În anul 1897, odată cu încredințarea conducerii școlii călugărilor din Congregația "Frații Școlilor Creștine" din Viena, clasele de curs au fost mutate în localul nou, pe aceeași stradă, la nr. 10, locație unde erau când s-a înscris Anton Durcovici. Despre primii ani de funcționare a acestei școli ne relatează viitorul arhiepiscop de București, Raymund Netzhammer, în anul 1902: "La București se află o mare școală arhiepiscopală, la care sunt înscriși aproximativ 570 de elevi (în anul 1879 numărul lor era de 504). Actualul arhiepiscop a ordonat acum câțiva ani să se construiască în centrul orașului o clădire spațioasă și modernă, pentru care s-a strâns o sumă mare de bani. Aceasta a devenit o școală cu o capelă impresionantă, cu un frontispiciu împodobit cu un relief ce îl reprezintă pe Isus, prietenul copiilor. Lângă ea se află o nouă casă de locuit pentru Frații Școlilor Creștine, care au fost chemați de arhiepiscop pentru a prelua conducerea procesului de învățământ".

Fiind vorba de arhiepiscopul de București Francisc Xaveriu von Hornstein, considerăm că este oportun să mai specificăm aici câteva date din istoricul școlilor arhiepiscopale din București. Venind în capitala României, la 31 martie 1896, prima lui grijă a fost să-i recheme în arhidieceză pe Frații Școlilor Creștine și să reorganizeze învățământul catolic. Documentele istorice ne arată că la mijlocul acelui secol, episcopul Angelo Parsi le-a chemat, în anul 1852, pe Surorile I.B.M.V. (Damele Engleze), din Nymphenburg, de lângă München (Bavaria), ca să se ocupe de formarea și educarea fetelor, iar în luna octombrie 1861 a încredințat formarea băieților Fraților școlilor Creștine, care s-au retras după zece ani de activitate, la 25 august 1871. În această perioadă, școala a fost coordonată de fr. Petronius, fr. Venceslau și fr. Wilhelm. După aceea, școala a funcționat sub conducerea unor directori numiți de episcopul Ignațiu Paoli: prof. G.L. Frollo (1871-1872), pr. Isidor de Stalle (1872-1873), pr. Ieronim Smyth (1873-1874) și pr. Alois Irvin (1874-1898).

Cum specifica și pr. Raymund Netzhammer, cu banii lăsați de un mare binefăcător, arhiepiscopul Hornstein a construit o școală nouă și o casă pentru Frații Școlilor Creștine, învățători și profesori, apoi a deschis alte 11 școli în Arhidieceza de București. Tot el a construit și a lăsat succesorilor o nouă reședință arhiepiscopală (actuala Nunțiatură Apostolică). Frații Școlilor Creștine au revenit la București, în ziua de 17 august 1898, și li s-a încredințat conducerea școlii Primare Catolice de Băieți, din Calea Călărașilor, și a unei alte școli, mai mică, în strada Știrbei Vodă, nr. 122. Funcționarea acestora a fost aprobată de Ministerul Educației Naționale cu autorizația nr. 49.859 din 1898.

Sub coordonarea fratelui Egesius (Nicolae Schwerber), anul scolastic 1898-1899 a început la Școala "Sfântul Andrei" cu 320 de elevi, repartizați în mai multe clase, după studiile absolvite de fiecare candidat. Acest frate a fost apreciat mult de viitorul arhiepiscop Netzhammer, care scria imediat după moartea acestuia, survenită la 11 ianuarie 1902: "Sârguinciosul și foarte învățatul lor director, cel care a suportat greutățile și grijile unui început dificil și a condus instituția pe drumuri bune și pline de speranță... Frații Școlilor Creștine transmit elevilor cunoștințe prețioase, nu doar de ordin științific, ci și religios, inspirându-i prin cuvânt și exemplu personal... Dacă școlile catolice de băieți s-ar fi aflat deja de câteva decenii în mâinile acestei comunități pline de râvnă, viața catolicilor din București ar fi fost astăzi cu totul alta". Așa a fost, căci, "deși această sarcină nu era tocmai ușoară, el s-a dovedit capabil s-o împlinească. Pentru săvârșirea ei, a adus cu sine toate acele calități cari trebuiau să asigure izbânda și să facă dintr-însul ceea ce trebuia să fie și ceea ce a fost. (...) Fr. Egesius a fost întotdeauna foarte conștiincios în toate și în întrebuințarea timpului. Ca și conducător al unei instituții atât de mari, trebui să restrângă foarte mult activitatea sa instructivă. (...) La fr. Egesius, toate dovedeau pe adevăratul profesor și educator. (...) Însă cea mai însemnată caracteristică a fr. Egesius a fost dragostea. Pentru dânsul, fiecare elev era imaginea lui Dumnezeu, era un copil al lui Dumnezeu. Ultimele lui cuvinte au fost: «Sacrific viața mea lui Dumnezeu pentru progresarea școalei arhiepiscopale!»". Despre aceste calități și frumoasele exemple pe care le-a primit de la fr. Egesius, și-a amintit și a vorbit pr. Anton Durcovici, în ziua de 2 februarie 1924, la sărbătoarea care s-a organizat pentru a celebra jubileul de 25 de ani de la încredințarea Școlii "Sfântul Andrei" Fraților școlilor Creștine: "A fost un foarte dotat profesor, un adevărat părinte al copiilor și tuturora un sincer prieten".

Acest frate director i-a întocmit elevului Anton Durcovici, în ziua de 8 iunie 1899, primul certificat de studii eliberat de Școala "Sfântul Andrei", în care vedem rezultatele cu care a terminat anul scolastic 1898-1899. Elevul Durcovici avea următoarele rezultate de absolvire: purtarea - 10, religia - 10, limba română - 10, limba germană - 10, limba franceză - 10, aritmetica - 9, geometria - 9, geografia - 10, istoria - 9, istoria naturală - 10, fizica - 9, caligrafia - 9, desenul - 9, cântul - 9, gimnastica - 9, frecventarea școlii - 10 și diligența - 10.

Așa cum avea să noteze într-o notă personală, în acest an școlar, la 22 mai 1899, Anton Durcovici a primit taina sfântului Mir. Documentul care i-a fost emis la 20 iulie 1905, de către părintele vicar Leon Pourriere, atestă că taina Mirului a fost administrată la 25 mai 1899, de către arhiepiscopul Francisc Xaveriu von Hornstein, în "biserica mitropolitană Sfântul Iosif" din București, naș fiind Rudolf Seer.

În anul școlar 1899-1900, pe lângă școala primară din Calea Călărașilor, nr. 12, s-a deschis și o clasă preparatoare (grădiniță), pentru copiii sub șapte ani, cu menirea de a oferi noțiuni elementare de limbă germană, grupă autorizată de Minister la 17 noiembrie 1899. În același an, Frații Școlilor Creștine au deschis și clasa I de liceu, care s-a dezvoltat în următorii trei ani și a fost aprobată de Ministerul Educației Naționale. În această clasă s-a înscris și Anton Durcovici. El se număra printre cei 452 de elevi cu care a început, la 15 septembrie 1899, noul an școlar. Menționăm încă din acest capitol că Anton Durcovici urma să primească din partea arhiepiscopului Netzhammer misiunile de profesor (din anul 1914), rector al capelei (în anul 1918) și director al Convictului "Sfântul Andrei" (în anul 1920).

Localul Școlii Fraților din strada Știrbei Vodă, nr. 122, devenind neîncăpător, în luna septembrie 1900, se închiriază un local potrivit, cu cinci săli mari de clasă, în strada Popa Tatu, nr. 5, numărul elevilor ajungând la 518. După șase ani, în 1906, această școală a fost mutată în clădirea Seminarului arhiepiscopal, din curtea catedralei "Sfântul Iosif", luând numele de Școala "Sfântul Iosif". Astfel, din 1906, în București au funcționat două școli ale Arhiepiscopiei: "Sfântul Andrei" și "Sfântul Iosif". În anul 1913, sub coordonarea arhiepiscopului Raymund Netzhammer s-a clădit internatul din Calea Călărașilor, nr. 12, cunoscut sub numele de Convictul "Sfântul Andrei", care putea găzdui până la 100 de elevi interni. După ce, în timpul Primului Război Mondial, călugării de origine germană au fost deportați și internați, timp de 17 luni, în Moldova, în ianuarie 1918 s-au întors pentru a relua activitatea în cele două școli. La 1 septembrie 1926, acestor două școli primare li se recunoaște din partea Ministerului Educației Naționale "dreptul de publicitate", prin care sunt recunoscute, de către toate instituțiile din țară, examenele și certificatele școlare. De același drept se vor bucura și școlile secundare "Sfântul Andrei" și "Sfântul Iosif", începând cu anul școlar 1927-1928. După acest an, în ambele școli numărul elevilor a crescut foarte mult, așa încât a fost nevoie să se construiască noi săli de clasă. Atât cursul primar, cât și cursul inferior liceal funcționau cu clase paralele, suprapopulate, având uneori câte 50-65 elevi într-o clasă. Începând cu anul școlar 1931-1932, locul învățătorilor laici a fost ocupat de frați români, autohtoni, pregătiți în școlile confesionale recunoscute de stat, iar din 1940 frații au predat și în cele două licee, având pregătirea universitară corespunzătoare, primită în facultățile din București.

Când Frații Școlilor Creștine se pregăteau să aniverseze o jumătate de secol de activitate în mijlocul tinerilor din București (1898-1948), a venit, ca un trăsnet, naționalizarea școlilor confesionale de către regimul comunist. Astfel, s-au închis școlile conduse de Frații Școlilor Creștine din București. La acea dată, de 1 august 1948, la București, frații aveau două comunități, în care, împreună cu cei care activau la Satu Mare, erau 38 de călugări. Peste un an, prin Decretul 810/1949, al Consiliului de Miniștri, au fost desființate toate ordinele și congregațiile cu activități social-educative.

În perioada 1899-1901, elevul Anton Durcovici a urmat clasele I și a II-a gimnaziale la școala arhiepiscopală din Calea Călărașilor, nr. 10, condusă de fr. Egesius. Educația primită în acest internat trebuia "să privească pe tânăr în toată dezvoltarea sa. Ea cuprinde deci și îngrijirea corporală și evoluția spirituală, îngrijirea sentimentelor, ca și formarea voinței și caracterului". Apoi, "un ajutor puternic pentru educația religioasă-morală a elevilor, în afară de instrucția religioasă, este și participarea vie și plină de înțelegere la slujbele religioase ale bisericei și mai cu seamă spovedania și împărtășirea cu Sfintele Taine...". Dovedindu-se un elev silitor, dar și din cauza lipsurilor cu care se confrunta doamna Maria Durkowitsch, la începutul anului școlar 1899-1900, elevul Anton Durcovici este scutit de "bani pentru școală", alături de alți 28 de colegi. La granița dintre secolele al XIX-lea și al XX-lea, în școala arhiepiscopală erau 16 profesori, care se ocupau de educația celor 567 de elevi care erau înscriși.

Așa cum notează principalul biograf al lui Anton Durcovici, pr. Florian Müller, în București "mama și cei doi copii participau la sfânta Liturghie în capela călugărițelor de pe strada Pitar Moș. Aici, provincia călugărițelor din München a deschis în 1858 «Institutul Sfânta Maria», care în scurt timp a devenit cea mai renumită școală de fete din București. Călugărițele au fost impresionate de Anton. L-au primit ca ministrant în capela lor, iar el s-a dăruit cu mare bucurie slujirii altarului". Copilul Anton participa la Liturghie nu doar duminica, ci în fiecare zi. După Liturghie, "Anton primea o mică gustare și astfel putea merge cu puteri proaspete la școală. Iarna era foarte frig la București, de multe ori sub 30 de grade. Străzile erau pline de zăpadă. Anton mergea dimineața pe întuneric la sfânta Liturghie, ajungând înfometat și înghețat în capelă. Sorei Tecla, sacristana, i s-a făcut milă de el. Sora Tecla (Thekla Pedot, cu numele de botez Tereza) s-a născut la 5 mai 1856, în provincia italiană Cavalesa, fiind fiica soților Ioan Pedot și Tereza Kanin. A intrat în Ordinul "Damele Engleze" în ziua de 12 ianuarie 1892 și, după ce a făcut noviciatul în Institutul "Sfânta Maria" din București, a depus profesiunea simplă la 13 ianuarie 1894. Întreaga slujire monahală a desfășurat-o la Mănăstirea "Sfânta Maria" din București. Sora Tecla a aranjat ca tânărului ministrant să-i fie pus la dispoziție un pat în mănăstire. Anton avea acum în mănăstire un pat și mâncare. Sora Tecla s-a ocupat foarte mult de el. Băiatul creștea și se întărea. Mama era bucuroasă că Toni al ei se simte bine în mănăstire".

În acea perioadă, un rol important în discernerea vocațională a copilului Anton l-a avut spiritualul călugărițelor, părintele Luciu Fetz, care aparținea de Ordinul Benedictin și în acel an era spiritual, prefect și profesor în Seminarul arhiepiscopal din București. Părintele a fost impresionat de evlavia ministrantului și de aceea l-a invitat deseori la Liturghia de duminică în palatul arhiepiscopal pentru a-l cunoaște mai bine. Sora Tecla a bănuit de la o vreme că părintele Luciu e impresionat de micul ministrant și a început să se teamă că-l va pierde, de aceea s-a dus la sora superioară și i-a spus: "Dacă Padre Luciu vrea să-l ia pe Toni, atunci să-i dea băiatului mâncare și un pat". Așa s-a și întâmplat câteva luni mai târziu. Despre personalitatea acestui preot se pot citi numeroase pagini în lucrarea arhiepiscopului Raymund Netzhammer, Episcop în România, vol. I, București, 2005, p. 15 ș.u. Acestui preot i-a fost dedicată o carte specială, intitulată Secretarul meu, care a apărut în limba română, în anul 2006, la Editura "Sapientia" din Iași. Este un fragment din opera memorialistică a celui care a fost Raymund Netzhammer, arhiepiscop de București în perioada 1905-1924. Volumul Secretarul meu reprezintă o confesiune personală pe care arhiepiscopul o face despre părintele benedictin Luciu Fetz, care a activat în calitate de secretar particular al lui Netzhammer, profesor și spiritual la Seminarul arhiepiscopal "Sfântul Duh" din București. Majoritatea activității sale preoțești și-a desfășurat-o în România, fiind mereu alături de arhiepiscopul Netzhammer. În paginile cărții transpare prietenia sinceră și adevărată care i-a unit în fața greutăților și care nu a putut fi desfăcută decât de moartea prematură a pr. Luciu, survenită în seara zilei de 27 noiembrie 1931.

La finele acestei perioade, mai exact la 6 iulie 1901, elevului Anton Durcovici i-a fost eliberat un certificat de studii la sfârșitul clasei a II-a reală, la școala Reală Romano-Catolică din București, unde figura cu următoarele medii: purtarea - 10, religia - 10, limba română - 10, limba germană - 10, limba franceză - 9, limba italiană - 9, aritmetica - 9, geometria - 9, geografia - 10, istoria - 10, istoria naturală - 10, caligrafia - 9, desenul - 9, cântecul - 8, gimnastica - 8 și diligența - 10. Documentul a fost semnat de directorul Nicolae Schwerber (fr. Egesius) și institutorul fr. Edmund Karl Ewald.

La recomandarea părintelui Luciu Fetz și pe baza "certificatului clasei a două reală din școala Arhiepiscopiei Catolice din București", la 9 septembrie 1901, Anton Durcovici a fost primit de către părintele superior Raymund Netzhammer în Seminarul arhiepiscopal "Sfântul Duh" din București. Elevul a fost examinat de către directorul de studii, pr. Carol Auner, procesul verbal al examenului fiind înregistrat în arhiva școlii la nr. 195/1901-2. La înscriere, Anton Durcovici primise și o altă recomandare, de la fr. Egesius, din Congregația "Frații Școlilor Creștine", directorul școlilor arhiepiscopale, în ziua de 9 iulie 1901. Alături de Anton Durcovici, apar numele a încă patru elevi: George Perschel, Raimund Lazzari, Carol Herold și Iosif Gabriely. Așa cum putem vedea în Matricola pentru anul școlar 1901-1902, acesta din urmă nu a fost admis, dar au fost primiți alți elevi: Cristofor Feisthammel, Ioan Machura, Iacob Wolcka, Carol Wolcan și Adalbert Markali.

Ca seminarist, elevul Anton Durcovici s-a dăruit cu bucurie respectării celor 47 de puncte din regulament și studiului, fiind înscris în clasa a III-a la Seminarul "Sfântul Duh", condus de preoții diecezani. Surorile de pe strada Pitar Moș au finanțat studiul seminaristului, care a fost recunoscător mai târziu mănăstirii, fiind pentru călugărițe un bun spiritual și confesor. și în această perioadă, "seminaristul Anton a fost un băiat inteligent și harnic. Mama sa a povestit că și acasă se așeza în spatele ușii, cu fața la perete, ca să poată învăța nestingherit. Seminariștii locuiau în casa episcopală de pe strada Esculap, clădire minunată, cu o grădină mare. Acolo era și capela în care episcopul celebra zilnic Sfânta Liturghie seminariștilor".

Urmărind fișele matricole și filele din cataloage, putem sesiza progresul pe care elevul Anton Durcovici l-a făcut în perioada anilor de gimnaziu. Clasa a III-a reală a fost încheiată cu media 7,11, examenul final fiind susținut în perioada 23-28 iunie 1902. În acest prim an de seminar, ca de altfel și în cei care au urmat la București, Anton Durcovici trebuia să urmeze un regulament destul de sever, dar și un program zilnic bine ordonat: 5.00 - deșteptarea; 5.30 - rugăciunea de dimineață, meditația și sfânta Liturghie; 6.30 - studiu; 6.45 - micul dejun; 7.00 - studiu; 8.00-11.00 - cursuri; 11.00 - studiu; 11.45 - lectură spirituală; 12.00 - prânzul, urmat de vizită la Preasfântul Sacrament și odihnă; 13.30 - studiu; 14.00-16.00 - cursuri; 16.00 - gustare și timp liber; 16.30 - studiu; 19.30 - Rozariu; 19.45 - cina, urmată de vizită la Preasfântul Sacrament și odihnă; 20.45 - rugăciunea de seară și somn. În zilele de joi, până la ora 15.00 era studiu, după care urmau trei ore de timp liber.

În septembrie 1902, Anton Durcovici a fost primit în clasa a IV-a reală, pe care o promovează întâiul între cinci, cu media 7,83, având purtarea exemplară, atențiunea foarte mare și silința foarte mare. Formarea specială a seminariștilor era asigurată de pr. Carol Auner - director de studii, pr. Emanuel Mierzowski - vicerector și econom, pr. Paul Wloczka, pr. Emanuel Pohl, pr. Daniel Racz, pr. Otto Polster - profesori, pr. Toma Zdechlik - prefect, pr. Alois Irwin - confesor ordinar și pr. Iosif D'Ester - confesor extraordinar. În Seminarul "Sfântul Duh" erau înscriși 18 elevi, dintre care șase studiau teologia în străinătate.

La începutul anului scolastic 1903-1904, a fost numit un nou prefect, în persoana pr. Alexandru Theodor Cisar, precum și alți confesori: pr. Paul Wloczka și pr. Albert Ludwig. Anton Durcovici a fost înscris printre cei 15 elevi ai Seminarului, urmând cursurile clasei a cincea liceale, pe care le-a promovat, în urma examenului general din perioada 22-28 iunie 1904, cu media 7,38. și acum a terminat întâiul între patru, având purtarea exemplară, atențiunea mare și silința foarte mare.

Anul școlar următor aduce pentru elevul Anton Durcovici o noutate deosebită: începe studiul filosofiei, sub coordonarea pr. Paul Wloczka, fiind deja în clasa a șasea liceală, materie pe care o promovează cu media 6,88. Celelalte materii de studiu erau: religie, matematică, științe naturale, istorie și limbile: ungară, germană, elenă, latină, franceză, română și italiană. Cu un total de 95,04 puncte și cu media generală de 7,92, Anton promovează și acest an scolastic. Înainte de a susține examenul final al acestui curs, seminariștii află despre moartea arhiepiscopului romano-catolic de București, Francisc Xaveriu von Hornstein, care a trecut la cele veșnice, în Franța, în ziua de 3 iunie 1905, la vârsta de 65 de ani.

În tensiunea așteptării numirii noului episcop, anul scolastic 1905-1906 începe la începutul lunii septembrie. După o scurtă perioadă în care scaunul arhiepiscopal a fost vacant, Arhidieceza de București fiind condusă de către vicarul capitular Joseph Baud, papa Pius al X-lea l-a numit arhiepiscop, la 16 septembrie 1905, pe Raymund Netzhammer, călugăr benedictin, fost director al Seminarului "Sfântul Duh", pe atunci canonic onorific de București și rector al Colegiului Pontifical Grec din Roma. A fost consacrat în ziua de 5 noiembrie 1905, în biserica abațială "Sfântul Anselm" din Roma, de către cardinalul Girolamo Maria Gotti, prefect al Congregației "De Propaganda Fide", iar la 17 decembrie același an a fost înscăunat în catedrala din București.

Noul arhiepiscop nu a făcut schimbări importante în corpul formativ al Seminarului "Duhul Sfânt", pr. Carol Auner rămânând director de studii. El a fost ajutat de pr. Augustin Kuczka - superior și econom, pr. Alexandru Cisar - prefect, pr. Paul Wloczka, pr. Emanuel Mierzowki, pr. Emanuel Pohl, pr. Daniel Racz și pr. Stanislau Bortnowski - profesori, pr. Alois Irwin și pr. Paul Wloczka - confesori ordinari, pr. Albert Ludwig - confesor extraordinar. În seminar erau 16 elevi, iar nouă seminariști studiau în străinătate. Printre cei din București se număra și Anton Durcovici, care era înscris în clasa a șaptea liceală și a doua de filosofie. De la finele acestui an deținem și ultimul certificat de studii liceale, care conține mediile la sfârșitul anului școlar 1905-1906: religia - 7,75, limba latină - 8,75, limba elină - 8,63, limba română - 8,25, limba franceză - 8,63, limba germană - 8,75, limba italiană - 8,75, limba maghiară - 7,50, filosofia - 7,88, matematica - 9, științele naturale - 8,25, istoria - 8,25. Media generală a fost 8,37, fiind clasificat primul dintr-un total de patru absolvenți. Această frumoasă formare intelectuală a fost călăuzită mai mulți ani de pr. Alexandru Th. Cisar, căruia urma să-i slujească peste câțiva ani ca vicar general. După încheierea acestui an scolastic, în ziua de 5 iulie 1906, Seminarul "Sfântul Duh" se mută în noua locație din strada Esculap: "Raymund Netzhammer, arhiepiscop de București, mută în mod solemn elevii seminarului în noua clădire a arhiepiscopiei, din strada Esculap, numărul 5".

După cinci ani, seminaristul Anton Durcovici a terminat liceul (clasele III-VII), susținând examenul de bacalaureat cu succes. La 6 octombrie 1906, directorul de studii al Seminarului "Sfântul Duh", pr. Carol Auner i-a înmânat diploma de bacalaureat, în care erau enumerate toate obiectele: latină, greacă, germană, română, maghiară, religie, istorie, geografie, matematică, cosmografie, astronomie, zoologie, botanică, fizică, chimie, geologie și doi ani de filozofie scolastică, cu câte opt ore pe săptămână.

Peste câteva zile, la 23 octombrie 1906, a fost emis de către conducerea Seminarului "Sfântul Duh" din București Certificatul de maturitate al studentului Anton Durcovici: "Certificat de maturitate pentru studiul sfintei teologii. Prin acest certificat adeverim că studentul Anton Durkowitsch, născut în Altenburg, în Austria, la 17 mai 1888, după ce a absolvit cursul elementar de patru ani, a frecventat doi ani gimnaziul real arhiepiscopal catolic, în București, susținând examenul de admitere în cursul al treilea al acestui seminar, urmând cursurile în întregime, pe care le-a absolvit: sfânta religie; limbile latină, greacă, germană, franceză, română, ungară; istorie, geografie, artimetica, algebra, geometria plană și în spațiu, trigonometria plană și sferică, cosmografia, astronomia; zoologia, botanica, mineralogia, geologia, somatologia; fizica, chimia anorganică și organică. În fine, cei doi ultimi doi ani a frecventat cursul major al filozofiei scolastice (logica minor și major, ontologia, cosmologia, psychologia, theodiceea, ethica) în sistemul sfântului Toma de Aquino, în limba latină, câte opt ore pe săptămână, absolvindu-le. Deci, cei mai jos iscăliți, superior și rector al studiilor, având în vedere succesele deosebite ale acestui elev, înregistrate în Matricola școlară, pagina 252, îl declarăm matur pentru studiul sfintei teologii, pe care absolvindu-l va putea fi hirotonit ca preot misionar pentru Arhidieceza latină de București, pe cheltuiala căreia a fost format ca să-l slujească. Dat în București, la 23 octombrie 1906, de către Augustin Kuczka - superior și canonic Carol Auner - director de studii". Certificatul a fost aprobat și confirmat, în palatul eparhial din București, de arhiepiscopul Raymund Netzhammer O.S.B., la 23 octombrie 1906.

Cu acest document se încheie formarea intelectuală a elevului Anton Durcovici în școlile din București, urmând formarea la Roma, unde a ajuns la 30 octombrie 1906. Anton a fost însoțit de un alt coleg de studii, Cristofor Feisthammel, iar sosirea lor la Roma a fost anunțată de rectorul Seminarului "Sfântul Duh" din București, pr. Augustin Kuczka, într-o scrisoare adresată, la 24 octombrie 1906, rectorului Colegiului Urbanian, Mons. Giovanni Bonzano. În această scrisoare, rectorul recomanda călduros pe cei doi seminariști români, în special pe Anton Durcovici, care avusese o conduită bună în seminarul bucureștean. La Roma, Cristofor Feisthammel urma să efectueze studii de filozofie, iar Anton Durcovici pe cele de teologie. Trebuie menționat faptul că plecarea acestor seminariști de la București la Roma a fost pregătită încă din luna martie 1906, fapt confirmat de unele documente din arhivele romane și bucureștene, în care putem descoperi o vastă corespondența între cardinalul Gotti, prefect al Congregației "De Propaganda Fide" din Roma; arhiepiscopul de București, Raymund Netzhammer; canonicul Carol Auner, directorul Seminarului "Sfântul Duh" din București; Mons. Giovanni Bonzano, rectorul Colegiului Pontifical Urbanian etc.

Putem completa acest moment cu faptul că sosirea celor doi seminariști la Roma a fost anunțată și de arhiepiscopul Raymund Netzhammer într-o scrisoare adresată cardinalului Gotti, la 4 august 1906, în care menționa: "Acești doi seminariști au fost deja admiși sub direcția mea în Seminarul din București și au fost cu adevărat întotdeauna buni tineri". Seminariștii Durcovici și Feisthammel au fost admiși la studii în Colegiul Urbanian, iar știrea a fost adusă la cunoștința arhiepiscopului Netzhammer de cardinalul Gotti, prefectul Congregației "De Propaganda Fide", la 6 septembrie 1906: "Prin prezenta doresc să vă înștiințez că, în urma scrisorii Excelenței voastre către Sfânta Congregație, din 4 august a.c., cei doi tineri, Cristofor Feisthammel și Anton Durkowitsch, au fost admiși printre elevii Colegiului Urbanian. Vă rugăm să prevedeți ca acești elevi să ajungă la Roma înainte de începutul lunii noiembrie pentru a începe la timp anul scolastic". Ajunși la Roma, Anton a primit numărul matricol 258, iar Cristofor numărul 259. Astfel, în evidențele Seminarului din București, ei sunt consemnați printre cei șase seminariști trimiși în străinătate pentru studii.

Primul an scolastic urmat de Anton Durcovici la Roma a început la 4 noiembrie 1906. S-a înscris la Academia filozofică "Sfântul Toma", la filozofie scolastică, pentru a completa cursurile făcute în anii VI și VII la Seminarul "Sfântul Duh" din București. În cei doi ani dedicați terminării formării filozofice, studentul Anton Durcovici a pregătit lucrarea "Anima humana, licet omnius spiritualis, corpori tamen unitur ut forma substantialis", aprofundând opera Doctorului Angelic - sfântul Toma de Aquino (1225-1274). Urmare a acestor studii universitare și a susținerii tezei, seminaristul bucureștean a obținut doctoratul în filozofie la faimoasa Universitate "Toma d'Aquino", diploma fiind semnată de cardinalul Satolli, la 3 decembrie 1908.

Această diplomă parafează formarea intelectuală începută de elevul Anton Durcovici la Iași și continuată la Ploiești și București, dar deschide perspectiva studiilor teologice ce vor fi urmate de acesta în Cetatea Eternă. Încununarea anilor de pregătire teologică s-a materializat prin susținerea doctoratului în teologie la Universitatea Urbaniană a Congregației "De Propaganda Fide", la 22 iunie 1910. Cu susținerea acestui examen, studentul Anton Durcovici a terminat studiile teologice, dar fiindcă era prea tânăr, adică sub 24 de ani, neavând vârsta canonică, i-a fost amânată hirotonirea. De aceea, rectorul Bonzano l-a rugat să accepte misiunea de prefect al anului I. Beneficiind de o dispensă canonică de 19 luni și 25 de zile, față de vârsta necesară hirotonirii sacerdotale, permisiune primită de la papa Pius al X-lea, în ziua de 18 august 1910, teologul Anton Durcovici a fost sfințit preot în ziua de 24 septembrie 1910, în bazilica "Sfântul Ioan din Lateran" prin impunerea mâinilor cardinalului Petru Respighi. Așa cum anticipa rectorul Bonzano, pe lângă misiunea de prefect, Anton Durcovici s-a ocupat și de studiul dreptului canonic. Într-un an a absolvit studiile de drept la Facultatea Seminarului Roman, obținând licența în dreptul bisericesc.

Îndeplinind și aceste solicitări din partea rectorului Giovanni Bonzano, după încheierea anului universitar 1910-1911 și susținerea examenului de licență în dreptul canonic, la 29 iulie 1911, preotul Anton Durcovici a părăsit Roma, după ce cu o zi înainte a încheiat dosarul la Colegiul Urbanian. Este demn de consemnat cuvintele notate în rubrica "Observații" ale unui dosar: "Exemplar in omnibus excellentissimus. Pietate, ingenio disciplinae observantia omnium princeps". Așa cum ne-a transmis primul biograf al preotului Anton Durcovici, în drum spre București s-a oprit la sanctuarul din Loreto și a vizitat locurile natale. A celebrat prima Sfântă Liturghie în Deutsch-Altenburg, înconjurat de rudele sale.

Așadar, după aproape cinci petrecuți la Roma, preotul Anton Durcovici a ajuns din nou la București, în ziua de 23 august 1911, unde a primit misiuni diverse din partea superiorilor săi. Îndeplinirea conștiincioasă a acestor misiuni l-au dus pe viitorul preot și episcop spre o viața exemplară, fiind caracterizat de credincioșii pe care i-a însoțit pe drumul vieții spirituale ca fiind "bun și drept, un sfătuitor înțelept, un înțelegător al nevoilor preoților și credincioșilor".

Cât timp a lucrat în cadrul Arhiepiscopiei de București, preotul Anton Durcovici a menținut o relație foarte apropiată cu mama sa, care a lucrat și locuit în palatul arhiepiscopal, în perioada 1926-1943. Fiind în vârstă de 86 de ani, în ziua de 17 martie 1943, Maria Durcovici a trecut la cele veșnice, după ce a primit sacramentele de la canonicul Stanislav Traian Jovanelli. A fost înmormântată după două zile, la 19 martie 1943, ora 16.00, de către parohul catedralei "Sfântul Iosif" din București, canonicul Iosif Schubert, în Cimitirul "Bellu Catolic" din București, fiind asistat și de părintele Anton Durcovici. Cu o zi înainte, acesta le-a scris rudelor sale din Austria, anunțându-le moartea mamei sale: "Dragii mei, ieri, la ora 12, iubita noastră mamă a plecat dintre noi într-o viață mai bună!"

Între timp, în anul 1933, pe când se întorcea dintr-o vizită la Roma, preotul Anton Durcovici i-a vizitat în Austria, cunoscând astfel și rudele create prin alianță de fratele său, Francisc, care a avut un fiu cu numele de Anton Durkowitsch. Cu aceștia, studentul, preotul și episcopul Anton Durcovici a menținut o relație de apropiere prin scrisori reciproce, unele dintre ele păstrându-se în diverse arhive. Deși a îndeplinit numeroase slujiri în cadrul Bisericii, seminaristul, preotul și episcopul Anton Durcovici și-a găsit mereu timp să corespondeze cu membrii familiei sale și, într-un mod aparte, să fie alături de mama sa. El ne poate fi tuturor un exemplu de prețuire față de familiarii noștri.

Fericite episcop martir Anton Durcovici, roagă-te pentru noi!

Pr. Alois Moraru

Fotografii referitoare la acest articol


 

lecturi: 1104.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat