Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Fundația "Anton Durcovici" a împlinit trei ani de la prima binecuvântare

Joi, 10 decembrie 2020, ziua în care Biserica Romano-Catolică îl cinstește în mod deosebit pe episcopul martir Anton Durcovici, fundația care îi poartă numele din municipiul Roman a împlinit trei ani de la înființare. Pentru a marca acest eveniment, membrii fondatori au participat la Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, la Sfânta Liturghie solemnă prezidată de Preasfințitul Iosif Păuleț.

La 2 octombrie 2017 Judecătoria Roman emitea sentința definitivă de înscriere a Fundației "Anton Durcovici" în rândul organizațiilor non-profit din țară. Ulterior, pe 10 decembrie 2017, Preasfințitul Petru Gherghel, astăzi episcop emerit al Diecezei de Iași, a binecuvântat personal acest fapt.

"Cu adevărată speranță și binecuvântare" au fost cuvintele Excelenței Sale adresate în primul rând membrilor fondatori, lista fiind deschisă de preotul Pavel Chelaru, paroh atunci al Bisericii "Sfânta Tereza" din Roman.

Alături de membrii fondatori, zeci de romașcani au aderat la principalul obiectiv al fundației: deschiderea Școlii Catolice la Roman. Un deziderat în care fundația nu a încetat să creadă cu tărie, fiind încurajată de declarația despre educația creștină "Gravissimum educationis", promulgată de către episcopii adunați la Conciliul Vatican II. Acest document al Bisericii subliniază faptul că școala catolică urmărește aceleași exigențe de formare intelectuală, însă privește și dincolo de acestea: la omul integru care are nevoie de o conviețuire strânsă între trup și suflet. Dezideratul romașcanilor, al celor care au pus umărul la "zidirea" fundației, a fost încă de la început această simbioză care trebuie să existe.

În 2018, imediat după deschiderea oficială și binecuvântarea primită, s-a procedat la căutarea unor fonduri pentru a reabilita "Casa comunității" din curtea Parohiei "Sfânta Tereza" din Roman, aflată pe Strada Ștefan cel Mare, nr. 228. În această clădire care impunea reabilitare și un scop nou, prin implicarea membrilor, susținuți și încurajați de episcopii vremii au fost atrase fonduri nerambursabile care au făcut posibilă deschiderea în doar 10 luni a Grădiniței cu program prelungit "Anton Durcovici".

Eforturile comune au dus și la debutul activităților culturale și religioase, acesta fiind obiectivul secundar al fundației. Astfel, zeci de romașcani catolici și nu numai au continuat să adere la crezul fundației, acela de a îmbunătăți mediul educațional din Roman și de a dezvolta spațiul cultural-religios prin organizarea de evenimente. S-au legat parteneriate între fundație și unitățile de cultură din municipiu, unitățile de învățământ și biserici. Acest lucru a dus la organizarea cu succes a zeci de conferințe tematice, la simpozioane, lansări de carte, concerte de Crăciun prin înființarea unui cor de tineri, schimburi de experiență, precum și la întâlniri lunare ale membrilor simpatizanți ai fundației. În anul 2020 a fost deschisă o bibliotecă publică la demisolul clădirii și de asemenea, la începerea construcției unui nou spațiu de joacă, necesar copiilor grădiniței.

Cu fiecare an care a trecut, experiența și-a spus cuvântul, câmpul de activitate al Fundației "Anton Durcovici" devenind din ce în ce mai vast. Direcția în care aceasta a mers a fost una ascendentă și încărcată de recunoștință. Recunoștință din partea celor care au avut încredere în reprezentanții fundației și credință în Dumnezeu.

"Împlinirea celor trei ani de la înființare trebuie să aducă tuturor membrilor indiferent de statutul lor, bucuria lucrurilor făcute la umbra Bisericii și mulțumirea că nu s-au dat înapoi atunci când dificultățile au apărut. Am înțeles în acești trei ani că prețul succesului este timpul investit, munca asiduă și mai ales determinarea de a duce lucrurile la bun sfârșit, indiferent de condiții sau de obstacole", a declarat Dragoș Toma, membru fondator.

Astăzi, Fundația "Anton Durcovici" înseamnă pentru locuitorii municipiului Roman unul dintre cele mai bune și frumoase locuri unde se face educație timpurie. Sunt zeci de familii care își îndreaptă pașii în fiecare dimineață spre grădinița de la umbra bisericii, acolo unde sunt întâmpinați de personal calificat.

Chiar și în acest an dificil, fundația nu a renunțat la obiectivul ei principal, făcându-se pași semnificativi spre acreditarea unității de învățământ, lucru care va duce, prin degrevarea parțială a cheltuielilor, la proiecte noi, printre care susținerea de cazuri sociale.

Dragoș Toma

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 decembrie: Roman: Fundația "Anton Durcovici" a împlinit trei ani de la prima binecuvântare

* * *

Sectiunea "Ep. Anton Durcovici" (in memoriam) pe www.ercis.ro


 

lecturi: 1128.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat