Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Moartea și înmormântarea episcopului Anton Durcovici

Având până acum numeroase ocazii de a scrie diferite aspecte din viața acestui episcop de Iași, astăzi, 10 decembrie 2020, când comemorăm 69 de ani de la moartea martirică a Fericitului Anton Durcovici, pr. Alois Moraru prezintă doar câteva fragmente din mărturiile despre ultimele zile pământești și trecerea la cele veșnice a acestui episcop martir.

În ziua de 26 iunie 1949, episcopul Durcovici trebuia să administreze sacramentul sfântului Mir în Parohia Popești-Leordeni, de lângă București, unde 650 de tineri îl așteptau pe episcop în biserică. Episcopul a înnoptat în palatul episcopal la București, voind să meargă duminică dimineața cu mașina arhiepiscopului Cisar. La ora 7.00 a venit Jakobek, șoferul arhiepiscopului, și i-a comunicat că palatul e înconjurat de oamenii Securității, iar mașina n-are voie să părăsească locul. Parohului din Popești i s-a spus la telefon că Securitatea împiedică venirea episcopului și că Mirul ar trebui amânat. Și la Popești au fost observate persoane suspecte în jurul bisericii.

Preotul Vasile Begu a venit cu un taxi la palatul episcopal și l-a rugat pe episcopul Durcovici să vină și să administreze sfântul Mir, pentru că în biserică așteaptă 650 de tineri. Episcopul Anton Durcovici a stat de vorbă cu arhiepiscopul Cisar și cu vicarul general Jovanelli, după care a hotărât să meargă, deși era un pericol mare. L-a luat cu el pe profesorul de teologie pr. Rafael Friedrich; au ieșit din palat și au trecut prin fața catedralei, unde erau deja numeroși oameni veniți pentru Sfânta Liturghie. S-au urcat în tramvai și au mers până la ultima stație, lângă Cimitirul "Belu". De acolo trebuiau să meargă doi kilometri pe jos. Când au ajuns în câmp deschis, a venit o mașină din urmă, din care au ieșit trei securiști care l-au forțat pe episcopul Durcovici să urce în respectiva mașină. Preotul Friedrich a vrut să-l apere. Un securist l-a lovit cu o manivelă de fier în cap și l-a aruncat în mașină. Astfel a dispărut episcopul Durcovici, la 26 iunie 1949, în închisorile Securității. Sfântul Mir a fost administrat după-amiază de nunțiul apostolic O'Hara.

Episcopul a fost chinuit luni întregi, fiind în arest preventiv la București. Nopți la rând a fost anchetat și torturat, fiind acuzat de a fi spion al Vaticanului și agent al americanilor. De acolo a fost transferat la Jilava și Sighetul Marmației. Un fost deținut de la Sighet, care mai târziu s-a refugiat în Austria, relatează: "Într-o seară spre orele nouă, ușa celulei mari a fost deschisă și un temnicer a împins un deținut gol în celulă pe podeaua de piatră. După scurt timp deținutul a vorbit cu voce stinsă, întreruptă: «Poate să-mi dea cineva ceva ca să mă acopăr? Sunt gol și mi-e frig. Sunt episcopul Antonius». Un preot a sărit și l-a acoperit cu pătura sa. Durcovici a spus deținuților să poarte crucea suferinței cu dăruire față de Dumnezeu. Va veni ziua mântuirii. Dimineața a fost scos din celulă. Toți au știut că este dus în celula morții".

Potrivit mărturiei preotului Farrenkopf, aflat în celula nr. 18, episcopul Anton Durcovici devenise conștient cu privire la moartea sa iminentă, după ce constatase faptul că regimul penitenciar de la Sighet era unul de înfometare și exterminare. Din acest motiv, episcopul "s-a pregătit de moarte cât se poate de bine. Prin sfintele exerciții a petrecut o lună de reculegere și zilnic s-a spovedit (...)". La mijlocul lunii noiembrie a anului 1951, episcopul Durcovici a fost luat din celula comună nr. 18 și izolat în "celula morții", unde, continuă mărturia pr. Farrenkopf, cam prin 10 decembrie 1951 și-a primit el răsplata de la Dumnezeu pentru munca sa și suferințele sale îndurate spre biruința cauzei lui Cristos și a sfintei Biserici. Trupul rece al episcopului Durcovici a fost cărat noaptea într-un cimitir orășenesc, fără ca nimeni să fi fost de față, "el a fost îngropat ca un oarecare. Căci și de acolo va ieși el glorios, când la sfârșitul lumii. Isus Cristos va veni în mărirea sa să judece viii și morții (...)".

Dintre mărturiile care prezintă ultimele clipe ale episcopului, prezentăm ceea ce a spus preotul Leopold Nestmann, care a activat mai mulți ani ca profesor la Iași, împreună cu părintele Rafael Friedrich: "Friedrich mi-a povestit următoarele: un deținut din altă celulă s-a apropiat de fereastra noastră și a întrebat: «Îl cunoaște cineva pe episcopul Anton din Iași?» Atunci a fost chemat Friedrich. «Da, îl cunosc - a spus - ce s-a întâmplat?» «Este în celula morții». Profesorul Friedrich s-a prezentat la măturat. Astfel a ajuns la celula morții. Acolo a spus: «Ego sum Friedrich» (Eu sunt Friedrich). A vorbit în latinește, pentru ca eventualii ascultători să nu înțeleagă. Din interior a răspuns un glas slab: «Morior fame et siti. Da mihi absolutionem!» (Mor de foame și de sete! Dă-mi dezlegarea!). După ce a primit dezlegarea, episcopul a murit". Era ziua de 10 decembrie 1951.

Cât privește înmormântarea episcopului Anton Durcovici, redăm mărturia preotului greco-catolic Dănilă-Ștefan Miklos Berinde (1910-1978), fost superior al augustinienilor asumpționiști din România. Potrivit acestuia, episcopul Durcovici a fost ținut izolat într-o cameră de 5/4 m, iarna, fără foc, în curent, din care cauză a murit. El a fost ultimul decedat care a fost îngropat în sicriu, la data de 10 decembrie 1951. De la Durcovici toți deținuții erau duși dezbrăcați pe pătură până la groapa unde erau aruncați de pe pătură și apoi era aruncat pământ peste trupul gol. Îngropatul era ținut în cel mai strict secret; numai Berinde știa precis când a murit cineva, deoarece era anunțat să pregătească instrumentele, care erau compuse din două lopeți, două cazmale și o greblă. După îngropare, locul era nivelat. De menționat că pr. Berinde era șeful echipei de muncitori deținuți, luând parte la toate muncile din penitenciar, la aprovizionarea cu alimente a bucătăriei, precum și la înmormântarea deținuților politici, calitate care-i asigura pr. Berinde o anumită libertate de mișcare în interiorul penitenciarului Sighet. Potrivit mărturiei pr. Berinde, acesta "se bucura de încredere. Cunoștea orice deces. El era acela care le schimba rufăria și știa când deținutul era mort (...)". În acest sens, pr. Berinde confirmă alte mărturii istorice potrivit cărora în Penitenciarul Sighet înmormântările deținuților se făceau noaptea, între orele 23.00 și 0.30, la acestea luând parte, alături de un furgon cu cai, o echipă de 3-4 de deținuți de drept comun, alături de deținutul politic pr. Berinde. De menționat faptul că deținutul pr. Berinde este persoana care a văzut multe dintre atrocitățile și crimele comise de gardienii de la Sighet, inclusiv faptul că "preoții și episcopii catolici au fost umiliți și torturați, dar au rezistat numai prin credința lor".

Ipoteza potrivit căreia trupul episcopului Anton Durcovici a fost depus în cimitirul orășenesc și nu în Cimitirul săracilor este confirmată și de mărturia torționarului-șef de la Sighet, comandantul Vasile Ciolpan, care, într-o declarație din anul 1955, menționa că până la mijlocul anului 1952 înmormântările s-au făcut în cimitirul orășenesc.

Fericite episcop Anton Durcovici, roagă-te pentru noi!

Pr. Alois Moraru

* * *

Iași: La 69 de ani de la moartea Fericitului Anton Durcovici

PS Iosif Păuleț: Fericitul Anton Durcovici, un mărturisitor al speranței


 

lecturi: 1357.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat