Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Eduard Lisacoschi a fost condus pe ultimul drum

În cimitirul Eternitatea din Iași a avut loc înmormântarea domnului inginer Eduard Lisacoschi, născut la 31 octombrie 1931 în Botoșani și decedat la 20 noiembrie 2020, în Iași. PS Iosif Păuleț a oficiat ritualul înmormântării celui care a fost între anii 1948-1949 ministrantul Fericitului episcop martir Anton Durcovici.

La venerabilă vârstă de 89 de ani, după o viață de credință autentică, Eduard Lisacoschi își încheie drumul pe acest pământ, pășind în casa Tatălui ceresc. Înmormântarea lui a avut loc marți, 24 noiembrie 2020, în cimitirul Eternitatea din Iași, în prezența familiei îndoliate și a celor care au ținut să-i aducă un ultim omagiu. Totul într-un cadru sobru, recules și demn!

PS Iosif Păuleț a oficiat recviemul și ritualul înmormântării, conducându-l pe ultimul drum pământesc pe cel care a fost cândva, cu mulți ani în urmă, ucenicul episcopului Anton Durcovici, ministrantul lui. Au fost prezenți pr. Paul Budău, paroh și decan, precum și alți trei preoți concelebranți.

Părintele Fabian Doboș a ținut predica, în cadrul căreia a evocat credința puternică a răposatului Eduard Lisacoschi, găsind potrivită pentru el expresia de "profesor al credinței". Această credință a fost încercată, s-a dovedit fidelă și neclintită. Fidelitatea lui este răsplătită de Dumnezeu care primește la sine un mărturisitor. Întâlnindu-l pe episcopul martir Anton Durcovici în viața pământească, acum i se dă ocazia să-l revadă în patria din cer. Trăirea credinței lui "Edy", așa cum a fost numit de părintele predicator, s-a arătat de-a lungul deceniilor în atașamentul lui față de Biserică, în prezența constantă la Sfânta Liturghie.

După încheierea cuvântului omiletic, vocea PS Iosif Păuleț intona cuvintele: "Îngerii să te conducă în paradis, acolo să te-ntâmpine martirii..." Cine nu s-ar gândi că primul dintre martiri nu ar fi chiar Anton Durcovici, la ale cărui Sfinte Liturghii, oficiate în capela palatului episcopal, a participat de atâtea ori în taină!? În intimitatea lui Isus euharisticul erau doar ei doi, sorbind forță dumnezeiască pentru momentele sumbre care aveau să întunece cerul Bisericii locale din acele timpuri.

La finalul celebrării, după rugăciuni și cântări, PS Iosif Păuleț a ținut să încurajeze și să mângâie cu potrivite cuvinte familia îndoliată, îndeosebi soția și sora răposatului. Preasfinția Sa a transmit mesajul de condoleanțe din partea PS Petru Gherghel care și-a exprimat regretul că nu a putut fi de față. În puținele cuvinte rostite, a evidențiat eroismul răposatului și fermitatea lui în credință.

Moartea acestui creștin catolic vertical, cu o admirabilă teamă de Dumnezeu și o reverență din ce în ce mai rar întâlnită, înseamnă trecerea la cele veșnice a unuia dintre martorii direcți ai unei istorii în care Biserica lui Cristos a fost ornată cu sângele martirilor, rezistând unei dezlănțuiri diabolice prin oameni pentru care Cristos reprezenta sensul prim și ultim al existenței lor umane. Eduard Lisacoschi a suferit pentru Cristos, a crezut în el cu toată puterea ființei lui.

Domnul să primească întreaga slujire a vieții lui, dăruindu-i cu generozitate răsplata slujitorului credincios și așezându-l în rândul aleșilor și drepților săi!

Requiescat in pace!

Pr. Cristian Diac

*

Mesajul PS Petru Gherghel

Îndurerată familie Lisacoschi,
am luat act cu durere despre încetarea din viată a domnului Edy Lisacoschi, martorul autentic al Marelui și Fericitului Episcop Martir Anton. Suntem pe drept recunoscători domnului Eduard pentru mărturia plină de suflet și profunda convingere despre măreția sufletului episcopului nostru, adevărat apostol curajos, exemplu și chemare vie întru apărarea demnității creștinului catolic de Iași. Îi aducem prinos de mulțumire domnului Eduard și întregii familii pentru exemplul de credință arătat credincioșilor noștri și ne rugăm pentru fericirea lui veșnică, alături de Cel căruia i-a slujit atâți ani ca ministrant. În veci amintirea domnului Eduard lângă marele nostru martir, Fericitul Anton, și în veci pomenirea lui!

Să se odihnească în veci!

PS Petru Gherghel, episcop emerit

* * *

Eduard Lisacoschi, ministrantul Fericitului Anton Durcovici, a fost chemat la Tatăl ceresc


 

lecturi: 4004.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat