Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Eduard Lisacoschi, ministrantul Fericitului Anton Durcovici, a fost chemat la Tatăl ceresc

În zorii zilei de 20 noiembrie 2020, Dumnezeu l-a chemat la sine pe Eduard Lisacoschi, unul dintre ultimii mărturisitori ai credinței din perioada persecuției comuniste. Se îndrepta spre venerabila vârstă de 90 de ani, dar Dumnezeu l-a vrut lângă El, pentru a-l adăuga cetei martirilor și mărturisitorilor care au suferit pe pământ pentru simplul motiv că erau creștini practicanți. Sau poate Fericitul Anton Durcovici, căruia "Edy" - cum îl alintam noi, prietenii săi, pe domnul inginer Eduard Lisacoschi - i-a fost ministrant în perioada 1948-1949, l-a vrut mai aproape de el și de Tatăl ceresc.

Chiar în ziua în care dumnealui a decedat, eu, după o dimineață plină de satisfacții didactice, deoarece avusesem 5 ore de istoria Bisericii la seminariștii din Iași, am primit un telefon din partea Episcopiei prin care eram informat despre acest eveniment trist, cu rugămintea să compun câteva rânduri despre acest catolic dedicat încă din tinerețe Bisericii locale de Iași, scriind astfel istorie.

Cu sufletul îngreunat de o astfel de știre, mi-am făcut curaj să deschid volumul spiritual al amintirilor care m-au legat de acest mărturisitor al lui Cristos. Astfel, după ce am încercat să-mi aduc aminte principalele activități în care cărările noastre s-au intersectat, mi-am dat seama că volumul despre care aminteam mai sus se încheie cu aceeași imagine de la începutul său, și anume: piesele de șah, "create" de "Edy" în pușcărie, "pentru a nu înnebuni". Într-adevăr, în ianuarie 2000, fiind vicar parohial la catedrală, am mers și l-am vizitat cu ocazia "sfințirii caselor". Încă nu-l cunoșteam... După rugăciunea obișnuită, m-a invitat să mă așez și, dintr-un dulap a scos niște piese mici de șah, mi le-a arătat și m-a întrebat de unde cred eu că le are. În ignoranța mea, i-am răspuns rapid: "Aaa... piese de șah magnetic". A zâmbit cuminte și mi-a povestit toată istoria suferințelor sale din pușcăriile comuniste. Iar ultima amintire cu "Edy" a fost legată de aceleași piese, pe care le-a oferit Fundației "Anton Durcovici", cu ocazia unui simpozion, ținut pe 15 martie 2017, la Roman, dedicat Fericitului Anton Durcovici, unde am fost și eu invitat în calitate de vicepostulator al Cauzei episcopului Anton Durcovici.

De amintit că "Edy" a fost arestat în noaptea de 2/3 mai 1949, pentru singurul motiv că era ministrantul episcopului Anton Durcovici și că nu voia să le spună securiștilor nimic despre viața și activitatea acestuia. Astfel, în perioada 1949-1950, tânărul "Edy" a trebuit să sufere numeroase chinuri "in odium fidei".

În cei 20 de ani de prietenie duhovnicească, acest fidel ministrant al Fericitului Anton Durcovici mi-a povestit de nenumărate ori, pe îndelete, despre figura impresionantă a episcopului martir, dar și despre ceea ce însemna tortura din închisorile comuniste. Întreaga viață a dus dorul acelor Sfinte Liturghii din capela palatului episcopal, în care "eram numai noi doi, eu și episcopul... Era, cu adevărat o atmosferă cerească!". Acum această dorință i s-a împlinit: păstorul și-a reîntâlnit oița.

De altfel, întâlnirea spirituală cu păstorul său a fost o constantă încă de pe pământ, pentru că la toate conferințele și intervențiile la TV sau la radio, "Edy" vorbea ca și cum episcopul martir ar fi fost de față. Totuși, momentul cel mai intens a fost acela în care, cu ocazia beatificării, pe 17 mai 2014, a purtat în procesiune relicvele Fericitului Anton Durcovici.

Asemenea episcopului său, ministrantul deținut "Edy" nu a rostit nicio vorbă de dojană contra torționarilor săi, nici în perioada de anchetă și nici după ce a ieșit din închisoare, spunând mereu: "Va avea Domnul grijă și de ei!". Iar acest lucru îmi dă convingerea că prietenul meu și al fiecărui catolic din Dieceza de Iași, mărturisitorul "Edy", este acum în compania martirilor din cer, mijlocind de la Domnul pentru fiecare dintre noi, multe și mari haruri pentru ca la rândul nostru, încurajați de exemplul său, să putem trece nevătămați prin încercările vieții, iar la sfârșit să ne putem bucura împreună, alături de sfinții și îngerii lui Dumnezeu.

Requiescat in pace!

Pr. Fabian Doboș

* * *

Eduard Lisacoschi s-a născut la 11 octombrie 1931, la Botoșani. A decedat la 20 noiembrie 2020.

Înmormântarea domnului Eduard Lisacoschi va fi marți, 24 noiembrie 2020, la ora 11.00, în cimitirul Eternitatea din Iași.

* * *

Eduard Lisacovschi - Mărturii despre Episcopul Anton Durcovici, în emisiunea "Universul credinței", la TVR 1:

TVR3, Lumina creștinului: Viața episcopului Anton Durcovici (16 februarie 2014):

* * *

Din arhiva ercis.ro, despre Eduard Lisacovschi:

Iași: Filmări în catedrală pentru "Memorialul durerii"

Iași: Papa Francisc în România. Ediție specială de la Iași la Digi24

Roman: Conferință dedicată episcopului Anton Durcovici, organizată de fundația care îi poartă numele

"Ep. Anton Durcovici. Corpus Domini" ("Lumina creștinului", 2/2014)

Pe urmele episcopului martir la Sighetu Marmației

Iași: 125 de ani de la nașterea ep. Anton Durcovici

* * *

"Canonul sfint al monseniorului". Eduard Lisacoschi despre ep. Anton Durcovici, în "Ziarul de Iași", 1 martie 2010, ediția online


 

lecturi: 4435.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat