Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopia Romano-Catolică de Iași
Oficiul pentru Comunicații Sociale

Bd. Ștefan cel Mare, 26, 700064-Iași;
Tel. 0232/212003; fax 0232/212006;
www.ercis.ro
Nr. 11 / 29.05.2020

COMUNICAT DE PRESĂ

Un an de la vizita Sfântului Părinte Papa Francisc la Iași - 1 iunie 2020

Luni, 1 iunie, se împlinește un an de la vizita Sfântului Părinte Papa Francisc la Iași, în cadrul vizitei apostolice în România din perioada 31 mai - 2 iunie 2019, sub motoul: "Să mergem împreună!" În toate parohiile catolice din Moldova acest eveniment va fi marcat prin predici și rugăciuni. Pe esplanada catedralei catolice din Iași, luni, 1 iunie, de la ora 18.00, se va celebra o sfântă Liturghie de mulțumire, în cadrul căreia se va prezenta pe scurt mesajul Sfântului Părinte Papa Francisc, urmată de un moment comemorativ.

Cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire și protecție impuse de autorități în contextul pandemiei, la prima aniversare a vizitei Sfântului Părinte Papa Francisc la Iași, se organizează un moment comemorativ pe esplanada din fața catedralei catolice "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, începând cu ora 18.00. Sfânta Liturghie va fi oficiată de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași. Vor participa PS Petru Gherghel, episcop emerit, preoți din Iași, călugări și călugărițe, seminariști și credincioși, dar și oficialități civile. La finalul sfintei Liturghii va avea loc lansarea volumului celebrativ prilejuit de primul aniversar al vizitei la Iași a Papei Francisc și dezvelirea plăcii comemorative, care va fi amplasată la intrarea în catedrala catolică.

Cu această ocazie, PS Iosif Păuleț, episcopul Diecezei Romano-Catolice de Iași, a trimis în Dieceza de Iași o scrisoare pastorală, cu titlul "Să mergem împreună! De la experiența comuniunii la responsabilitatea mărturiei". În această scrisoare amintește despre exemplul și mesajul transmis de Papa Francisc anul trecut, recomandând ca în fiecare comunitate să fie marcat primul aniversar al vizitei Papei Francisc la Iași: "Întâlnirea cu Papa Francisc de la Iași, de anul trecut, încărcată de atâta emoție și bucurie, nu o putem lăsa să se piardă în negura uitării. A fost un moment unic în istoria Bisericii noastre locale, un adevărat moment de har, o ocazie extraordinară de reînnoire spirituală. Avem cu toții datoria de a păstra memoria acelei întâlniri și de a ne lăsa călăuziți de mesajul încurajator al Sfântului Părinte: Să mergem împreună!"

În toate parohiile din Dieceza Romano-Catolică de Iași, zona Moldovei, la îndemnul PS Iosif Păuleț, în ziua de 1 iunie se vor face rugăciuni și celebrări speciale. La Rugăciunea credincioșilor de la sfânta Liturghie de mulțumire se vor face intenții speciale care să sintetizeze mesajul Papei Francisc. La sfârșitul sfintei Liturghii, preoții vor rosti rugăciunea de consacrare a tinerilor și familiilor la Maica Domnului, compusă de Sfântul Părinte și recitată de Sanctitatea Sa în cadrul întâlnirii de la Iași. Preoții sunt îndemnați ca și în zilele următoare să vorbească credincioșilor despre importanța vizitei Sfântului Părinte Papa Francisc în România și să prezinte diferitele mesaje pe care Sanctitatea Sa le-a rostit în țara noastră.

Biroul de presă
Pr. Adrian Blăjuță


Persoană de contact:

- pr. Adrian Blăjuță (tel. 0766/689853, e-mail: adrian@ercis.ro)

* * *

Secțiunea specială "Papa Francisc în România": www.ercis.ro/papafrancisc

* * *

Rezumate ale etapelor vizitei Papei Francisc în România, 31 mai - 2 iunie 2019

La București

Papa Francisc și-a început vineri, 31 mai, prima zi a vizitei de trei zile în România, la 20 de ani după cea a sfântului Ioan Paul al II-lea. Așa cum obișnuiește, cu o seară înainte, a mers la bazilica "Santa Maria Maggiore", unde s-a rugat în fața icoanei "Salus Populi Romani", încredințând ocrotirii Maicii Domnului călătoria în România. Peste 150.000 de pelerini au participat la evenimentele publice organizate în această zi, de la aterizarea Papei în România și până la retragerea la reședința oficială.

Vineri, după ora 11.00, la Aeroportul Otopeni, Papa Francisc a călcat pentru prima dată pe pământ românesc, în prezența a sute de persoane, între care copii îmbrăcați în costume populare, fiind întâmpinat, printre alții, de ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București și președintele Conferinței Episcopilor Catolici din România, și de președintele Klaus Iohannis. Papa Francisc, călătorind într-un Logan albastru, a fost condus la Palatul Cotroceni. Pe sensul opus al străzii, oamenii opreau mașinile și coborau pentru a face poze și pentru a aplauda.

La Cotroceni, suveranul pontif a salutat garda de onoare în limba română: "Bună ziua!", iar apoi pe președinte, pe premier și pe toți cei prezenți, patriarhului Daniel spunându-i: "Cu mare iubire, îl salut pe Preafericitul meu frate Daniel". Papa a amintit despre fenomenul migrației, cu un mesaj pentru românii din diaspora, aducând "un omagiu jertfelor fiilor și fiicelor României care, prin cultura lor, prin patrimoniul de valori și prin munca lor, îmbogățesc țările în care au emigrat, iar prin roadele efortului lor își ajută familiile rămase în patrie".

La Palatul Patriarhal, Papa l-a întâlnit pe patriarhul Daniel, apoi s-a întâlnit cu Sinodul Permanent al BOR, transmițând un apel la unitate, după care a mers spre noua catedrală ortodoxă. Aici a fost rostită rugăciunea "Tatăl nostru" în latină și în română, urmată de intonarea de cântări pascale. Patriarhul Daniel a mulțumit pentru ajutorul financiar simbolic oferit pentru noua catedrală și, totodată, "pentru sprijinul pe care îl acordați constant credincioșilor ortodocși români din Italia și din alte țări, unde Biserica Romano-Catolică a pus la dispoziția comunităților ortodoxe românești 426 de lăcașuri de cult, 306 în Italia și 120 în alte țări din Europa Occidentală".

În cuvântul său, punând accentul pe fraternitatea și comuniunea dintre toți cei care se roagă aceluiași Părinte ceresc, Papa Francisc a subliniat că rugăciunea "Tatăl nostru" "nu este o rugăciune care relaxează, ci este strigătul față de foamea de iubire a timpului nostru, față de individualismul și indiferența care profanează numele tău, Tată". Papa și-a exprimat speranța ca "România să poată fi mereu o casă a tuturor, un loc al întâlnirii, o grădină în care înflorește împăcarea și comuniunea".

La ieșirea din catedrală, cei doi înalți ierarhi au salutat credincioșii prezenți cu salutul pascal "Cristos a înviat!".

Sosind cu papamobilul la catedrala "Sfântul Iosif", în aplauzele miilor de oameni cu steaguri și flori, Papa a celebrat sfânta Liturghie, după ora 18.00. La predică, a amintit că, deseori, "problema credinței este lipsa bucuriei. Credința se clatină atunci când ne lăsăm duși de valul tristeții și al descurajării". Sfânta Fecioară a fost dată ca exemplu al trăirii bucuriei, pentru "a merge împreună" și pentru ca "să simțim mai profund și să lărgim spațiul speranței, care dă naștere viitorului".

După sfânta Liturghie, Papa a salutat pelerinii adunați în număr mare, în ciuda ploii. Copii mici pe umerii părinților, oameni cu pelerine colorate sau cu umbrele au așteptat să întâlnească privirea Papei Francisc. A fost prima zi dintre cele trei în care fața României arăta mult mai luminoasă și unită. (Pr. Adrian Blăjuță)

*

La Șumuleu Ciuc

În prezența a peste 100.000 de pelerini, Papa Francisc a celebrat la 1 iunie sfânta Liturghie la Șumuleu Ciuc, cel mai important loc de pelerinaj catolic din Transilvania. În altarul amenajat în aer liber a fost adusă statuia Maicii Domnului făcătoare de minuni, care a fost împodobită, în semn de recunoștință, cu un trandafir de aur.

Ajuns la Șumuleu Ciuc, după o deplasare cu mașina de la Târgu Mureș, Sfântul Părinte a fost întâmpinat la locul celebrării de György Miklós Jakubinyi, arhiepiscop de Alba Iulia. În ciuda vremii nefavorabile, el a fost primit de mulțimea de oameni cu mult entuziasm, vizibil pe chipurile tuturor, mai ales ale copiilor, care se făceau martorii unui eveniment istoric. Sfânta Liturghie a început la ora 11.30. În salutul său, arhiepiscopul de Alba Iulia i-a amintit Papei de vizita de acum 20 de ani a sfântului Papă Ioan Paul al II-lea și de promisiunea acestuia că, dacă va mai fi o altă vizită, Transilvania va fi neapărat în program și i-a adresat o rugăminte: "Vă cerem, Sfinte Părinte, ca prin această vizită să ne ajutați să fim și mai mult angrenați în «circulația sangvină» a Bisericii Universale".

După proclamarea primei lecturi în limba română și a evangheliei în limba maghiară, Sfântul Părinte le-a spus zecilor de mii de credincioși: "Nu am venit aici la întâmplare: suntem pelerini. Aici, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, voi veniți în pelerinaj pentru a îndeplini legământul înaintașilor voștri și pentru a întări credința în Dumnezeu și devoțiunea față de preacurata Fecioară Maria, reprezentată de monumentala statuie din lemn".

Dat fiind contextul etnic pluralist în care se află această regiune a țării, marcată de multe ori de tensiuni și neînțelegeri din cauza diversității de limbă și de cultură, Sfântul Părinte a ținut să sublinieze în cadrul omiliei rostite în trei limbi - italiană, română și maghiară - valoarea inestimabilă a unității și a fraternității: "A peregrina înseamnă a fi conștienți că venim, ca popor, în casa noastră, un popor a cărui bogăție stă în miile sale de chipuri, culturi, limbi și tradiții [...]. Ea (Maria) veghează și mijlocește nu numai în fața Fiului său, ci și în fața fiecăruia dintre noi, pentru a nu lăsa să ni se fure fraternitatea de către vocile și rănile trecutului, care alimentează diviziunea și fragmentarea. Evenimentele complexe și triste din trecut nu trebuie uitate sau negate, dar nici nu pot să constituie un obstacol sau un argument pentru a împiedica o mult râvnită conviețuire fraternă".

Mesajul cel mai important s-a centrat pe tema unității, în realizarea căreia Fecioara Maria are un rol foarte important. În semn de recunoștință, statuia Maicii Domnului a fost împodobită cu trandafirul de aur. Acesta este darul pe care un Papă îl poate face unui sanctuar marian, pentru a-și arăta devoțiunea și prețuirea față de preacurata Fecioară Maria. Statuia este cea mai înaltă din lume (227 cm) și are o vechime de peste 500 de ani. A fost scoasă din sanctuar pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial. Ea o reprezintă pe Maria după descrierea Apocalipsei:

"îmbrăcată în soare", cu "luna sub picioarele ei" și purtând pe cap "o coroană de douăsprezece stele". Mulțumind tuturor pelerinilor pentru întâlnire, după o scurtă vizită la Casa Jakab Antal din Șumuleu Ciuc, Sfântul Părinte s-a îndreptat cu avionul spre Iași, la Întâlnirea mariană cu tinerii și familiile. (Pr. Cristian Diac)

*

La Iași

Înfruntând ploaia și grindina, sâmbătă, 1 iunie, au venit la Iași și l-au primit cu emoție pe Sfântul Părinte Papa Francisc între 100.000 și 150.000 de persoane.

Oamenii, cei mai mulți cu eșarfe de diferite culori și cu șepci, au sosit din toate localitățile catolice din dieceză, dar și din Republica Moldova, Polonia, Italia, Ucraina etc. Papa s-a rugat, a întâlnit bolnavi, copii, tineri și familii, a dat mâna cu mulți dintre ei, a ascultat două mărturii și i-a binecuvântat pe toți. Peste 800 de voluntari, alături de forțele de ordine,

au ajutat la centrele de informare, la parcarea mașinilor și dirijarea oamenilor spre porțile de acces. Au oferit materiale informative și pelerine de ploaie.

La ora 14.00, când zeci de mii de pelerini se adunaseră deja în fața Palatului Culturii, a început o ploaie cu grindină. Vremea rea a continuat până la anunțul venirii Sfântului Părinte, când s-a înseninat.

Până la venirea Papei, pelerinii au avut parte de un program religios. Pe ecranele instalate din loc în loc au fost difuzate documentare cu Papa Francisc, fiind evocată și vizita sfântului Papă Ioan Paul al II-lea. Printr-o procesiune solemnă, icoana Maicii Domnului de la Cacica, icoană ce a stat mai multe zile în catedrală, a fost purtată spre scena din fața Palatului

Culturii. Peste 200 de persoane din șase coruri au animat cântarea. Imnul întâlnirii Să mergem împreună și Cristos a înviat au răsunat în toată piața.

La aeroportul din Iași, Papa a fost întâmpinat de PS Petru Gherghel și de oficialități.

În catedrala din Iași, peste 800 de persoane în vârstă și bolnavi îl așteptau. Suveranul pontif a dat jos cordonul separator, i-a îmbrățișat și a dat mâna cu ei. După ce a primit o lumânare aprinsă de la cel mai în vârstă preot din Dieceza de Iași, Anton Bișoc, de 98 de ani, și de la un tânăr ce urmează să devină preot, a depus-o la icoana fericitului Anton Durcovici, s-a rugat Bucură-te, Marie cu cei din biserică și i-a binecuvântat pe bolnavi. "Vreau să vă dau tuturor binecuvântarea mea cu mulțumirea că sunteți aici. Vă mulțumesc că ați venit, că sunteți cu bolnavii și vă mulțumesc vouă, care purtați înainte boala oferind-o Domnului... Vă rog frumos să nu uitați să vă rugați și pentru mine", le-a spus el bolnavilor. În fața catedralei a binecuvântat o statuie a lui Isus, din marmură, care va fi amplasată într-un loc public, în orașul Iași, în amintirea vizitei sale. Lângă ea era o bornă care vorbește despre sanctuarul din Santiago de Compostela, indicând începutul celor 4.500 km de la Iași până la acest sanctuar.

A plecat apoi spre Palatul Culturii, salutându-i pe oameni. A fost întâmpinat de patru copii îmbrăcați în costume naționale, din patru dintre cele opt centre de plasament ale Diecezei de Iași. Papa i-a luat de mână și a străbătut o bucată de drum împreună cu ei.

În drumul spre Palatul Culturii a văzut o bunică. Aceasta avea un copil de două luni care a întins brațele spre el pentru a primi binecuvântarea. Această bunică avea să fie pomenită mai târziu în discurs: "Bunica ținea în brațe pe nepotul său de cam două luni, când am trecut prin dreptul lor râdea, avea un surâs de complicitate. Se uita la mine de parcă mi-ar fi zis:

"Uite, acum și eu pot să visez". Pe moment m-am emoționat și nu am avut curajul să o chem aici în față, de aceea v-am povestit. Bunicii visează când nepoții merg înainte și nepoții pot să viseze atunci când au rădăcini".

Înainte de a urca pe scenă, în timp ce zece bărbați în costume naționale cântau din bucium, Sfântul Părinte a salutat oficialitățile și pe ÎPS Teofan, mitropolit ortodox al Moldovei și Bucovinei.

Pe scena din fața Palatului Culturii, după ce Papa s-a rugat în fața icoanei de la Cacica, a vorbit întâi PS Petru Gherghel, urându-i bun venit și mulțumindu-i pentru prezență. Episcopul a oferit Papei o copie a icoanei de la Cacica și a primit un potir.

Alexandra și Gabriel Măriuț, o tânără familie, i-a urat bun venit și a moderat întâlnirea cu Papa. Un tânăr de 22 de ani, Eduard, din Iași, care studiază la Facultatea de Informatică și lucrează în domeniul IT, a vorbit Sfântului Părinte despre experiența lui de

credință și despre dificultățile pe care le întâmpină. Apoi a vorbit Elisabeta, alături de soțul ei, Ioan, care au venit la Iași alături de cei 11 copii, șase care și-au format la rândul lor alte familii, patru care s-au consacrat lui Dumnezeu (doi preoți și două surori) și unul care se va căsători anul acesta.

Papa s-a rugat și a ascultat împreună cu mulțimea de pelerini, din Faptele Apostolilor, primul discurs al apostolului Petru după Rusalii. Sfântul Părinte le-a mulțumit celor prezenți și i-a încurajat: "Aici, împreună cu voi, se simte căldura de a fi în familie, înconjurați de cei mici și de cei mari. Este ușor, văzându-vă și auzindu-vă, să te simți acasă. Papa se simte acasă între voi. Vă mulțumesc pentru călduroasa voastră primire și pentru mărturiile pe care mi le-ați dăruit".

În cuvântul său a vorbit despre păstrarea rădăcinilor, a unității familiei, a respectului pentru bătrâni și despre tineri. L-a citat pe Eminescu și i-a încurajat pe credincioși să nu renunțe să lupte pentru unitatea familiei.

Pilda despre sfârșitul lumii a fost grăitoare: "Părinte Galaction, știi când va fi sfârșitul lumii? Când nu va mai fi cărare de la vecin la vecin! Adică, atunci când nu va mai fi dragoste și înțelegere creștinească între frați, între rude, între creștini și între popoare! Atunci când nu se vor mai iubi oamenii deloc, cu adevărat va fi sfârșitul lumii. Căci fără iubire și fără

Dumnezeu nu pot să mai trăiască oamenii pe pământ!", a spus Sfântul Părinte, citându-l pe călugărul român Galaction Ilie de la Mănăstirea Sihăstria.

Pentru a duce mai departe credința sunt necesare faptele, a subliniat Papa: "Voi știți ce sfătuia sfântul Francisc din Assisi fraților săi pentru a transmite credința? Spunea așa: Mergeți, predicați evanghelia și, dacă ar fi necesar, și prin cuvinte".

La final, Sfântul Părinte s-a rugat împreună cu cei prezenți și i-a consacrat sfintei Fecioare Maria. A plecat apoi spre aeroport, salutându-i pe toți.

Pelerinii au plecat spre casele lor bucuroși că l-au văzut pe Papa, s-au rugat, au cântat, fiind încurajați și întăriți în credință. Rămâne să se decanteze emoțiile, sentimentele și mesajele pe care le-au adunat în această întâlnire istorică. (Pr. Cornel Cadar)

*

La Blaj

În ultima zi a vizitei sale apostolice în România, 2 iunie, Papa Francisc s-a aflat la Blaj, fiind întâmpinat de peste 100.000 de credincioși, veniți din toate regiunile țării și din străinătate. Sanctitatea Sa a prezidat sfânta Liturghie greco-catolică pe Câmpia Libertății, la ora 11.00, în cadrul căreia a beatificat șapte episcopi martiri.

Papa Francisc a ajuns la Blaj, în locul care a găzduit importantul eveniment istoric de la 1848, cu puțin înainte de sfânta Liturghie, trecând cu papamobilul pe culoarele amenajate și salutând pe nenumărații credincioși, dornici să-l vadă și să fie martorii unei pagini importante din istoria Bisericii Române Unite cu Roma. Oameni în vârstă, cu experiența deceniilor nefaste din perioada comunistă, familii creștine, copii cu chipuri inocente, toți în mărturisirea aceleiași credințe trăiau împreună bucuria de a fi în fața urmașului sfântului Petru. În salutul său, cardinalul Lucian Mureșan, arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, a declarat: "Inima Bisericii noastre bate aici, la Blaj, o turmă mică situată în periferiile existențiale față de cei mari ai acestei lumi. Aici, Biserica noastră, înflăcărată în rugăciune și în acțiune, îi îmbrățișează pe cei de pe urmă, pe cei marginalizați, pe cei săraci, exprimându-și vocația sa înnăscută spre solidaritate".

Sfântul Părinte a prezidat sfânta Liturghie pe Câmpia Libertății, un nume care căpăta acum o sonoritate deosebită, deoarece reliefa reversul a ceea ce au cunoscut cei șapte episcopi în anii de detenție. Referitor la acest lucru, Sfântul Părinte spunea: "Gândindu-mă la libertate, nu pot să nu remarc faptul că celebrăm această dumnezeiască Liturghie pe «Câmpia Libertății». Acest loc semnificativ evocă unirea poporului dv. care s-a realizat în diversitatea exprimărilor religioase: acest lucru constituie un patrimoniu spiritual care îmbogățește și caracterizează cultura și identitatea națională română. În acea perioadă de tristă amintire, viața comunității catolice era pusă la grea încercare de regimul dictatorial și ateu: toți episcopii și mulți credincioși ai Bisericii Greco-Catolice și ai Bisericii Catolice de rit latin au fost prigoniți și condamnați la închisoare". Numele lor sunt scrise în ceruri: Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu.

Libertatea este una dintre cele două prețioase moșteniri pe care episcopii au lăsat-o poporului român, a spus suveranul pontif în cadrul omiliei. A doua moștenire este milostivirea. Cum s-a văzut aceasta în exemplul lor, Papa a exprimat cu aceste cuvinte: "Tenacitatea în a profesa fidelitatea față de Cristos era însoțită în ei de o dispoziție la martiriu, fără cuvinte de ură pentru prigonitori, față de care au demonstrat o blândețe considerabilă".

De suferința de atunci a dat mărturie și lemnul folosit pentru crucea, amvonul și scaunul pe care a stat Papa în timpul celebrării, precum și gratiile, care au fost aduse din închisorile Gherla și Sighet. Verticalitatea episcopilor trebuia să fie preluată de noile generații împotriva oricărei ideologii moderne care subjugă și aruncă în noroi demnitatea omului. "Să fiți mărturisitori ai libertății și ai milostivirii, făcând să prevaleze fraternitatea și dialogul asupra diviziunilor!", a fost cuvântul concluziv al omiliei papale.

După sfânta Liturghie, Sfântul Părinte s-a deplasat la ora 15.45 în cartierul Barbu Lăutaru din Blaj, pentru a întâlni comunitatea romă. Cerând iertare pentru toate discriminările din istorie comise asupra lor, Papa Francisc i-a încurajat și îndemnat să poarte mai departe tradițiile și valorile specifice.

Cu beatificarea celor șapte episcopi, numărul fericiților români se ridică la 13. Exceptându-l pe fericitul Ieremia Valahul, toți sunt martiri ai credinței.

Pentru zilele petrecute în România, Sfântul Părinte a mulțumit tuturor, cerând pentru el, așa cum obișnuiește peste tot, susținerea sa cu rugăciunea. (Pr. Cristian Diac)

(Rezumatele au fost extrase din cartea Discursuri și omilii cu ocazia vizitei în România (31 mai - 2 iunie 2019), Francisc, Ed. "Presa Bună", 2019, p. 65-78)


 

lecturi: 2695.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat