Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (catedrală): Aniversarea beatificării episcopului Anton Durcovici și reluarea celebrărilor cu participarea credincioșilor

Duminică, 17 mai 2020, s-au împlinit 6 ani de la beatificarea episcopului martir al Diecezei de Iași, Anton Durcovici. PS Iosif Păuleț a prezidat sfânta Liturghie de la ora 11.30 din fața catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină". A predicat pr. Fabian Doboș, director-coordonator al Departamentului de cercetare istorică "Fericitul Anton Durcovici" din cadrul Episcopiei de Iași.

După mai bine de două luni de celebrări liturgice cu bisericile goale, din cauza pandemiei, credincioșii au putut fi prezenți fizic la sfânta Liturghie, bucurându-se de rugăciunile făcute împreună și de primirea lui Isus în sfânta împărtășanie.

Beatificarea episcopului martir Anton Durcovici a avut loc la 17 mai 2014 pe Stadionul municipal din Iași, în prezența unui număr impresionant de credincioși, expresia unei sărbători ample de care se bucurau cu sfințenie toți fiii Diecezei de Iași, moștenire aleasă a celor care au primit tezaurul credinței creștine, prin predica și slujirea PS Anton Durcovici, în anii prigoanei comuniste, spre a fi păstrat și predat generațiilor viitoare chiar cu prețul suprem al vieții. Cardinalul Angelo Amato, trimisul papei Francisc, dădea citire decretului de beatificare, ridicându-l la cinstea altarelor pe vrednicul slujitor al lui Dumnezeu, Anton care făcuse din viața sa o jertfă.

De la acest moment au trecut 6 ani, iar ziua de 17 mai, care este și ziua de naștere a Fericitului Anton (17 mai 1888) devine ocazia sfântă de a-l aminti în rugăciuni, a-i venera martiriul și a-i implora mijlocirea pentru timpurile tot grele pe care le traversează Biserica de astăzi.

Cântarea care a deschis sfânta Liturghia evoca în cuvinte care erau menite să ajungă tot mai sus spre cer, vocația și jertfa păstorului: "Fericite episcop Anton, ai fost iubit de Cel Preasfânt / Te-ai jertfit pentru turma lui Cristos, / Al crucii stindard l-ai purtat cu-avânt."

PS Iosif Păuleț a salutat cu bucurie numărul mare de credincioși prezenți în curtea catedralei, în ciuda vremii de afară, închisă și ploioasă, indicând cu mâna spre icoana episcopului Anton Durcovici care era așezată în pavilionul amplasat înaintea catedralei: "Ne amintim cum acum 6 ani în urmă eram într-un număr impresionant de mare pe Stadionul municipal din Iași pentru a lua parte la un eveniment care va rămâne de neuitat în istoria diecezei noastre, și anume ridicarea la cinstea altarelor a episcopului nostru martir, Anton Durcovici. Îi mulțumim lui Dumnezeu că ni l-a dat. Așa cum a spus el - și repeta în închisoare - vor veni zile mai bune pentru poporul încercat al Diecezei de Iași, al Moldovei și României. Îi mulțumim pentru toate darurile pe care le-a revărsat asupra noastră."

În cadrul predicii, pr. Fabian Doboș a făcut o incursiune în viața fericitului martir, evocând formarea intelectuală teologică înaltă a acestui distins preot al patriei noastre în universitățile pontificale din Roma. Evlavia și sârguința pe care le avea, precum și virtutea credinței au fost observate și apreciate de superiorii săi. Predicatorul a ținut să redea mărturia unei amintiri așternute în anul 2000 în revista Lumina creștinului din partea unui credincios, Cristian Ababei, care a avut bucuria de a-l fi văzut la Cireșoaia pe episcopul Anton, prezent pentru administrarea sfântului Mir, în octombrie 1948. Printre altele, i-a rămas săpat în minte emoția episcopului pentru întâmpinarea care i s-a făcut și dorința de a mai rămâne cu credincioșii.

În scurta perioadă de episcopat, fericitul Anton a reușit să viziteze aproape toate comunitățile Diecezei de Iași, fapt pentru care - a spus predicatorul - merită pe drept titlul de "pelerin al credinței". O activitate pastorală intensă a arătat și în Arhidieceza de București. Acest dinamist a fost stopat și sugrumat de Securitate care a decis să-l aresteze pe episcopul Anton. A urmat perioada de detenție în București, ca ulterior să ajungă în închisoarea de la Sighet, unde maltratat și dezumanizat, a murit la 10 decembrie 1951. Din cimitirul unde a fost înmormântat, a spus mai departe predicatorul, Anton Durcovici continuă să ne vorbească. Căruța care l-a dus spre groapă se transformă într-o căruță plină de flori, o trăsură cu care el se plimbă astăzi pe aleile paradisului și obține de la Fecioara Maria permisiunea de a trece pe la fiecare sfânt, pentru a-i cere să-i ajute pe creștinii din Moldova ca aceștia să ajungă într-o bună zi în paradis.

PS Iosif a mulțumit credincioșilor pentru prezența lor reală la sfânta Liturghie. A fost o probă pentru toți, o "probă de credință", absența îndelungată de la sfânta Liturghie, pe care credincioșii au știut să o depășească. A mulțumit PS Petru Gherghel, ÎPS Aurel Percă, pr. Isidor Iacovici pentru toată implicarea și osteneala depusă în urmă cu 6 ani.

După binecuvântarea finală, dată cu relicva fericitului Anton Durcovici, PS Iosif Păuleț a făcut o rugăciune în cinstea fericitului Anton Durcovici, rugându-l pe Dumnezeu ca prin mijlocirea lui, să rămânem toți înrădăcinați și întemeiați în iubire.

Starea de alertă instaurată în toată țara începând de vineri, 15 mai, permite credincioșilor participarea la sfintele Liturghii, care sunt oficiate în aer liber, respectând distanța și purtarea măștii. Ultima duminică în care bisericile au avut credincioși la sfânta Liturghie a fost cea din 15 martie 2020. Perioada Postului Mare și a Timpului Pascal care a urmat rămâne în memoria tuturor, ca unul de absență din biserici de la orice serviciu religios. Invocăm milostivirea lui Dumnezeu pentru ca revenirea la normalitate să nu întârzie mult, iar Cel în mâna căruia sunt toate să grăbească timpul în care toți credincioșii vor putea să fie prezenți la sfânta Liturghie din interiorul Bisericilor.

Până în această duminică și de acum înainte, toate celebrările de la catedrala din Iași au fost transmise și on-line, pe secțiunea media a paginii de internet www.ercis.ro, pe pagina de facebook și pe canalul youtube al Episcopiei, cât și prin intermediul postului de televiziune catolic Maria TV. Acest lucru rămâne mai departe valabil, recomandându-se prezența fizică la sfintele celebrări.

Fericitul Anton Durcovici să ne fie mijlocitor în trăirea credinței și în depășirea încercărilor care se abat asupra ei, în timpurile pe care le trăim!

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Sfânta Liturghie din Duminica a 6-a a Paștelui (17 mai 2020)

Pr. Cristian Diac

* * *

Iași (catedrală): Sfânta Liturghie din Duminica a 6-a a Paștelui (17 mai 2020)

* * *

Sfânta Liturghie de beatificare a Ep. Anton Durcovici (17 mai 2014)


 


lecturi: 1457.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat