Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Fericitul Anton Durcovici (1888-1951) - 6 ani de la beatificare

"Vor veni timpuri mai bune și pentru greu-încercatul popor român".

Aceste cuvinte, rostite deseori de fericitul Anton Durcovici în închisoarea din Sighet, pentru a-i încuraja pe frații săi, sunt mai mult decât actuale pentru creștinii de astăzi. Vor veni timpuri mai bune... Și au venit: căderea regimului ateu, în decembrie 1989; 7-9 mai 1999, vizita sfântului papă Ioan Paul al II-lea, la București; 17 mai 2014, beatificarea episcopului Anton Durcovici, la Iași; 31 mai - 2 iunie 2019, vizita papei Francisc în România; 1 iunie 2019, vizita papei la Iași, 2 iunie 2019, beatificarea, la Blaj, a șapte episcopi greco-catolici, martiri etc.

Anul acesta, ziua de 17 mai, aniversarul nașterii fericitului nostru (17 mai 1888) se va sărbători duminică, zi în care Biserica celebrează Paștele săptămânal, zi care pentru mulți creștini practicanți din România reprezintă reînnodarea legăturii fizice cu sfânta Liturghie și sacramentele, o legătură care a fost întreruptă de un dușman nevăzut al omului.

Au trecut, așadar, șase ani de când Iașiul a fost în sărbătoare, un eveniment care va rămâne pururi în Cartea de Onoare a capitalei Moldovei. O istorie care nu va putea fi ștearsă de nimeni și de nimic, niciodată.

Principalul "responsabil" al sărbătorii de acum șase ani este el însuși, episcopul Anton Durcovici. Dar, pentru a pune în scenă evenimentul din 17 mai 2014, acest "regizor ceresc" a avut nevoie de foarte mulți "actori", în special seminariștii care l-au avut ca profesor la Seminarul "Sfântul Duh" din București, aceștia fiind coordonați de Mons. Florian Müller, primul biograf al episcopului Durcovici.

Pentru realizarea sărbătorii de acum șase ani, s-au adăugat în timp și PS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București, deja episcop auxiliar de Iași; pr. dr. Isidor Iacovici, postulatorul cauzei; cercetătorii care au colaborat la redactarea lucrării Positio super martyrio, în baza căreia Sfântul Scaun a dat decretul de beatificare; preoții, călugării și călugărițele din dieceză; actorii teatrului din Bacău, în frunte cu regizorul Ion Coșa; autoritățile civile; credincioșii catolici, dar și cei de alte confesiuni creștine. Iar papa Francisc, cel care ne-a bucurat anul trecut cu prezența în mijlocul nostru, a fost cel care a aprobat înscrierea marelui nostru păstor în rândul fericiților și sfinților Bisericii.

Cu 30 de ani în urmă, la hirotonirea mea episcopală, în primele mele cuvinte am amintit de marele nostru păstor erou care, în închisoare fiind, a încurajat poporul credincios să nu-și piardă speranța, pentru că "vor veni zile fericite și pentru acest popor român care suferă așa de mult", cuvinte care au rămas peste timp ca o chemare la încredere în providența lui Dumnezeu.

Încă din acel moment mi-am manifestat clar dorința ca, într-o bună zi, episcopul nostru martir Anton Durcovici să fie declarat fericit. Chiar din prima mea zi de slujire episcopală, am încredințat Dieceza de Iași ocrotirii și grijii Maicii Domnului, prin aceeași rugăciune de consacrare pe care a realizat-o și a rostit-o fericitul Anton Durcovici în ziua de 22 august 1948, continuând speranța pentru timpuri mai bune pentru poporul nostru credincios.

Acestea sunt doar câteva gânduri care ar trebui să fie prezente în mintea și în inima fiecărui catolic din Moldova, fiind cu toții conștienți că libertatea de care se bucură astăzi Biserica în România se datorează jertfei până la sânge a înaintașilor noștri: episcopi, preoți și laici. Avem pe firmamentul Bisericii noastre locale mii și mii de stele strălucitoare.

Însă perioada pandemiei, timp de "uscăciune sufletescă", este contextul în care ne putem focaliza din nou privirea pe exemplul "sfinților închisorilor" comuniste. Avem numeroși "aștri spirituali" care ne invită să ținem capul sus și privirea spre cer. Fericitul Anton Durcovici este unul dintre acești "luminători", care, prin viața, activitatea și martiriul său, ne luminează toate ungherele sufletului și colțurile minții pentru a-i putea fi plăcuți lui Dumnezeu, pe care nădăjduim să-l întâlnim la sfârșitul călătoriei noastre pe acest pământ. Și ne asigură că Dumnezeu nu-i părăsește pe cei care își pun încrederea în el, pentru că: "Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul".

Așadar, 17 mai 2020, să fie ziua în care catolicii din România, în special din Moldova, să-și îndrepte inima plină de recunoștință către Dumnezeu, mulțumindu-i pentru darul martiriului fericitului episcop Anton Durcovici.

Fericite Anton, roagă-te pentru noi!

+ Petru Gherghel, episcop emerit de Iași
 


lecturi: 1239.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat