Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Cateheze introductive ale PS Iosif Păuleț despre sfânta Liturghie: miercuri, 29 aprilie, și vineri, 1 mai

În catedrala din Iași, PS Iosif Păuleț a prezentat miercuri, 29 aprilie 2020, începând cu ora 19.00, prima cateheză introductivă despre sfânta Liturghie, atingând câteva aspecte cu privire la normele generale și părțile constitutive ale acesteia. Vineri, 1 mai, după sfânta Liturghie de la ora 18.00, episcopul Diecezei de Iași va prezenta a doua cateheză introductivă, urmând ca în săptămânile următoare, până în preajma solemnității Preasfintei Treimi, să fie expusă seria celor 10 cateheze propriu-zise despre sfânta Liturghie. Catehezele vor fi transmise în direct pe www.ercis.ro/media, pe pagina de Facebook și pe canalul Youtube ale Episcopiei Romano-Catolice de Iași, precum și la Maria TV. De asemenea, vor fi difuzate și la Radio Maria, în fiecare joi și sâmbătă, de la ora 14.00.

În cateheza de miercuri, PS Iosif și-a propus să expune în mod simplu și inteligibil pentru orice ascultător câteva noțiuni fundamentale despre sacramentul care este inima întregii Biserici, izvorul de la care pleacă toate acțiunile liturgice și ținta lor finală.

Preasfinția Sa a arătat care sunt documentele principale la care face referire în explicațiile pe care urmează să le dea pentru fiecare punct al sfintei Liturghii: Biblia, documentele Conciliului al II-lea din Vatican, Liturghierul roman, Cartea sinodală și Lecționarul. Pe acestea, avându-le la îndemână, le-a prezentat separat în fața camerelor pentru a fi cunoscute de toți. Gândul care a fost accentuat a fost tocmai acela că explicațiile și argumentele pentru cele ce urmează să fie expuse se sprijină pe materialul pe care îl oferă aceste documente de bază de care nu se poate face abstracție.

Mai departe, el a ținut să facă o distincție clară între doi termeni: liturgie și Liturghie, prima desemnând o categorie amplă de acțiuni sacre, celebrări, ceremonii și rugăciuni, iar a două punctul esențial al acestora. Liturghie este partea cea mai importantă din liturgie.

Referindu-se la spațiul liturgic a vorbit despre biserică, despre obiectele principale care nu trebuie să lipsească pentru o celebrare demnă și validă a sfintei Liturghii. În concret, s-a referit la scaunul prezidențial, de unde preotul prezidează celebrarea euharistică, și la catedră - scaunul episcopului, de unde, ca de la o catedră, învață poporul lui Dumnezeu; amvon - locul de unde se proclamă cuvântul lui Dumnezeu și se ține omilia; crucea care nu trebuie să lipsească din prezbiteriu. Masa de altar este obiectul cel mai important dintr-o biserică, pentru că este locul jertfei nesângeroase care se actualizează la fiecare celebrare euharistică. Aceasta trebuie să aibă o poziție centrală, să fie cât mai puțin ornată cu flori sau alte obiecte.

PS Iosif a vorbit sumar despre momentele principale ale Liturghiei, amintind de cele două părți mari care o compun: liturgia cuvântului și liturgia euharistică. A punctat demnitatea, reverența pe care preotul trebuie să le aibă la fiecare celebrare, precum și grija de a respecta normele și rubricile cu privire la fiecare parte liturgică, fără să adauge, să modifice sau să schimbe textele rugăciunilor sau canoanelor euharistice decât acolo unde este prevăzută această posibilitate.

Cântul liturgic a fost alt punct menționat în cateheza de miercuri, 29 aprilie. S-a precizat că, pentru Dieceza de Iași, colecția de cântece Magnificat trebuie folosită cu "predilecție", rămânând obligația ca fiecare nou cântec să fie supus evaluării comisiei diecezane însărcinate cu această misiune.

Mai jos puteți urmări înregistrarea acestei prima cateheze introductive.

Pr. Cristian Diac

Iași (catedrală): Prima cateheză introductivă a ep. Iosif Păuleț despre sfânta Liturghie (29 aprilie):

* * *

Secțiunea "Anul Sfintei Liturghii în Dieceza de Iași * 2019-2020" pe www.ercis.ro

Anul Sfintei Liturghii


 

lecturi: 1946.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat