Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

5 aprilie: data consacrării episcopului Anton Durcovici

Am cercetat, scris și vorbit mult despre fericitul nostru episcop martir Anton Durcovici, de aceea și astăzi, 5 aprilie 2020, când se comemorează 72 de ani de la consacrarea episcopală, vreau să transmit câteva rânduri și imagini.

La 30 octombrie 1947, preotul Anton Durcovici a fost numit de papa Pius al XII-lea ca episcop de Iași. Întrucât nu am găsit originalul acestui document, prezentăm conținutul așa cum ne-a fost transmis în broșura "Bine ai venit, Stăpâne!", tipărită cu ocazia numirii și înscăunării episcopale din aprilie 1948: "Pius, episcop, slujitorul slujitorilor lui Dumnezeu, iubitului fiu Anton Durcovici, demnitar în Orașul Etern, Vicar General al Arhidiecezei de București, ales episcop de Iași, salutare și binecuvântare apostolică. Oficiul supremului apostolat, impus smereniei noastre de către veșnicul Principe al Păstorilor, prin care suntem în fruntea întregului glob creștin, ne impune sarcina de a ne îngriji cât mai sârguincios ca în fruntea fiecărei Biserici vacante să așezăm astfel de păstori care să știe și să poată paște, conduce și cârmui în chip mântuitor turma Domnului încredințată lui. Deoarece Biserica catedrală din Iași, sufragană a Bisericii mitropolitane de București, în urma morții episcopului Mihai Robu, de pioasă memorie, în prezent este lipsită de păstorul ei, la sfatul venerabililor noștri frați cardinali ai Sfintei Biserici Romane, cu autoritate apostolică, te alegem pentru ea și te punem în fruntea ei ca episcop și păstor. Îți încredințăm pe deplin grija, conducerea și administrarea aceleiași Biserici, în cele spirituale și în cele temporale, împreună cu toate drepturile, privilegiile, datoriile și obligațiile legate de acest oficiu pastoral. Voim însă ca tu, înainte de a primi consacrarea episcopală și de a prelua posesiunea canonică a diecezei ție încredințate, să depui în mâinile oricărui episcop catolic pe care îl vei alege, și care este în grație și comuniune cu Scaunul Apostolic, profesiunea credinței catolice și jurămintele prescrise, potrivit cu formularele stabilite, și să trimiți cât mai curând, la Sfânta Congregație Consistorială, exemplarele acestora, întărite cu semnătura ta și cu sigiliul tău, precum și al episcopului respectiv. Gândindu-ne apoi la mai marea ușurință a ta, îți învoim să poți fi consacrat episcop, liber și licit, în afară de orașul Roma, de către episcopul catolic pe care îl alegi, asistat de alți doi episcopi catolici, dacă ei sunt în grație și comuniune cu Scaunul Apostolic. Venerabilului frate episcop pe care tu îl alegi pentru aceasta îi dăm, prin acest act prezent, însărcinarea și împuternicirea de a-ți conferi consacrarea. Dar poruncim strict ca, înainte de a face profesiunea credinței și jurămintele, după cum am spus mai sus, nici tu să nu îndrăznești a primi consacrarea, nici episcopul ales de tine să nu ți-o dea, sub pedepsele stabilite de drept, dacă vă abateți de la această poruncă a noastră. Nutrim speranța și încrederea tare că, ajutându-te mâna binevoitoare a Domnului, Biserica de Iași va fi condusă în chip folositor prin grija ta pastorală și prin munca ta neobosită, ca să poată avea zilnic spor mai mare atât în cele spirituale, cât și în cele temporale.

Dat din Castel Gandolfo, în anul Domnului una mie nouă sute patruzeci și șapte, în ziua a treizecea a lunii octombrie, în anul al nouălea al pontificatului nostru.

Pentru Cancelarul Sfintei Biserici Romane † Ianuarius Card. Granito Pignatelli di Belmonte, decanul Sacrului Colegiu; Ludovic Kaas, protonotar apostolic; Artur Mazzoni, protonotar apostolic; Alfred Liberati, ajutor la studii în Cancelaria Apostolică.

S-a expediat în ziua de optsprezece noiembrie, anul al nouălea, Alfred Marini, plumbator.

Înregistrată în Cancelaria Apostolică, vol. LXXIV, no. 44, Aloisius Trussardi.

A. Marini, scriitor apostolic".

În această broșură este publicată și bula papei Pius al XII-lea către clerul și credincioșii Diecezei de Iași: "Pius, episcop, slujitorul slujitorilor lui Dumnezeu, iubiților fii, capitulului bisericii catedrale, clerului și poporului orașului și Diecezei de Iași, salutare și binecu-vântare apostolică. Astăzi, la sfatul venerabililor frați ai noștri cardinalii Sfintei Biserici Romane, cu autoritate apostolică, noi am ales la Biserica Catedrală de Iași, în prezent lipsită de păstorul ei, pe iubitul fiu Anton Durcovici, demnitar în Orașul Etern, Vicar General al Arhidiecezei de București, și l-am pus în fruntea ei ca episcop și păstor. Despre aceasta vă înștiințăm, prin acest act al nostru, pe voi toți și vă poruncim în Domnul ca pe același Anton, alesul vostru episcop, să-l primiți cu plecăciune și să-l cinstiți după cuviință ca pe părintele și păstorul sufletelor voastre, să dați ascultare îndemnurilor și poruncilor sale folositoare, încât el să se bucure de a fi găsit în voi fii ascultători, iar voi în el un părinte binevoitor. Voim ca, prin grija și oficiul Ordinarului, care cârmuiește acum dieceza voastră, acest act al nostru să fie citit public atât în prima ședință capitulară, care se va ține după primirea lui, cât și de pe amvon în biserica catedrală, în prima zi de sărbătoare ce trebuie ținută din poruncă". În Arhiva Arhiepiscopiei de București se păstrează originalul scrisorii papei Pius al XII-lea către arhiepiscopul Cisar, prin care este anunțat că vicarul său general Anton Durcovici a fost ales și numit episcop catolic de Iași.

La doar câteva zile, mai exact la 14 noiembrie, regele Mihai I semna decretul 2137 al Ministerului Cultelor, recunoscându-i numirea în demnitatea și funcția de episcop al Diecezei Romano-Catolice de Iași. La 18 noiembrie 1947, Ministerul Cultelor l-a informat pe episcopul ales că urma a fi recunoscut numai după depunerea jurământului de fidelitate față de suveran și supunere față de legile țării. La rândul său, episcopul Durcovici a trimis, la 27 noiembrie 1947, Ministerului Cultelor copia discursului pe care trebuia să-l țină în fața regelui cu ocazia depunerii jurământului, rugând să-i fie comunicate data și programul ceremoniilor. În mod inexplicabil, însă, mons. Anton Durcovici va avea de așteptat aproape cinci luni până la consacrarea sa ca episcop. Depunerea jurământului a fost împiedicată, într-o primă fază (27 noiembrie - 20 decembrie 1947) de faptul că regele Mihai se afla în vizită în Anglia, pentru a participa la nunta viitoarei regine Elisabeta a II-a. La sosirea în țară, regele s-a transferat la Sinaia, de unde va fi chemat, la 30 decembrie 1947, la București și obligat să abdice. În perioada 1 ianuarie - 1 aprilie 1948, Guvernului Groza a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a întârzia cât mai mult momentul jurământului de fidelitate, deci și al consacrării. Această întârziere a provocat o oarecare derută în cele două dieceze catolice, de București și Iași, în condițiile în care fuseseră programate ceremoniile de despărțire a episcopului Durcovici de poporul credincios din București pentru seara zilei de 30 noiembrie 1947, precum și ceremonia consacrării în catedrala din Iași pentru prima jumătate a lunii decembrie a anului 1947.

Între timp, la 25 noiembrie 1947, administratorul apostolic al Diecezei de Iași, episcopul Marcu Glaser, a trimis tuturor catolicilor din Moldova o scrisoare circulară prin care îi informa despre numirea mons. Anton Durcovici la scaunul episcopal de Iași. Scrisoarea trebuia citită în fiecare biserică parohială, dar și în filiale, în prima duminică după primirea ei. După ce prezintă pe scurt biografia noului episcop de Iași, mons. Marcu Glaser îi descrie personalitatea, invitându-i pe toți credincioșii să se roage pentru episcopul ales al Diecezei de Iași, pentru ca acesta să-și poată conduce turma încredințată la portul mântuirii: "Noul episcop este un preot învățat, cu o experiență rară și în învățământ și în pastorație; este un om al lui Dumnezeu, evlavios și zelos; este înțelept, delicat, prudent și energic și posedă perfect mai multe limbi; activitatea lui s-a desfășurat pe teren strict religios, astfel că se poate spune că dânsul este omul providențial pentru Eparhia de Iași, în aceste timpuri grele. Rugați-vă deci lui Dumnezeu, ca să-i dea sănătate și belșug de haruri, ca să poată păstori Dieceza de Iași mulți ani, spre slava lui Dumnezeu și a sufletelor nemuritoare, pe care să le mântuiască".

La 2 ianuarie 1948, episcopul ales Durcovici s-a prezentat în audiență la Ministerul Cultelor, sugerându-i ministrului Ion Nistor să poată depune jurământul în fața arhiepiscopului mitropolit Alexandru Cisar, cu asistența unui reprezentant al guvernului. Episcopul Durcovici își motiva cererea prin faptul că Legea Cultelor din 1928 nu prevedea expres autoritatea în fața căreia trebuia depus jurământul. Ministerul Cultelor a refuzat această cerere, dar a promis că va găsi o modalitate pentru depunerea jurământului. În aceeași zi, a depus, în fața arhiepiscopului Alexandru Cisar jurământul de fidelitate către Republica Populară Română, așa cum cerea guvernul de la toți preoții și episcopii din țară. Redăm textul acestui jurământ: "Jur de a fi credincios poporului și de a apăra Republica Populară Română împotriva dușmanilor din afară și dinăuntru. Jur de a respecta legile Republicei Populare Române și de a păstra secretul în serviciu".

La 9 februarie 1948, episcopul Anton Durcovici s-a prezentat din nou la Ministerul Cultelor propunând modificarea formulei de jurământ și urgentarea recunoașterii sale de către Guvernul Groza. Și de data aceasta a fost refuzat de ministru, care a invocat motivul că "Legea Cultelor nu era clară" și că se aștepta aprobarea unui nou proiect pentru Legea Cultelor din partea primului ministru Groza. Aceste probleme au fost discutate la 17 martie 1948 de Conferința Episcopilor Catolici din România. În acea ședință, mons. Durcovici a afirmat că jurământul trebuia depus, însă fără a fi atinse stipulațiile Concordatului cu Sfântul Scaun și cu aprobarea Nunțiaturii Apostolice și a Vaticanului.

În sfârșit, printr-o telegramă trimisă episcopului ales, în martie 1948, ministrul Ioan Nistor îl aviza asupra faptului că fixase data de 1 aprilie 1948, ora 10.00 la președinția Consiliului de Miniștri, pentru depunerea jurământului de fidelitate. Episcopul ales Durcovici, ca și ceilalți episcopi catolici, a adăugat la jurământul impus de guvernul român expresia "tot ce nu este împotriva legii lui Dumnezeu și a mântuirii sufletelor".

După ce episcopul numit a depus jurământul față de Republica Populară Română, s-a putut decide ziua și locul consacrării: 5 aprilie 1948, când se sărbătorea "Buna-Vestire", în catedrala "Sfântul Iosif" din București. La aflarea acestei vești, episcopul Glaser adresa clerului și enoriașilor Diecezei de Iași o scrisoare pastorală în care notează: "Numirea Excelenței sale Mons. dr. Anton Durcovici ca episcop de Iași trebuie să umple inimile tuturor de o mare bucurie. Noul episcop este un preot învățat, cu o experiență deosebită în învățământ și în pastorație; este un om al lui Dumnezeu, evlavios și zelos, înțelept, delicat, prudent și energic, posedând perfect mai multe limbi. Activitatea lui s-a desfășurat pe teren strict religios, astfel că se poate spune că dânsul este omul providențial pentru Eparhia de Iași, în aceste timpuri grele".

Episcopul numit și-a putut prezenta acum stema și motoul ales pentru slujirea ierarhică: "Beatus populus cuius Deus est Dominus" ("Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul" (Ps 143/144,15). Stema episcopului Anton Durcovici poate fi descrisă astfel: un scut spintecat, partea dreaptă superioară, de aur, partea stângă inferioară, albastră, este reprezentat Mielul Pascal purtând "stindardul Învierii". Deasupra scutului, crucea episcopală treflată, având în stânga cârja episcopală, iar în dreapta mitra de episcop. Totul se află sub pălăria de episcop, de culoare verde, de la care pornesc două cordeliere, de culoare verde, ce se termină cu câte șase ciucuri. În partea inferioară a scutului, în exterior, se află deviza episcopului, în limba latină: "Beatus populus cuius Deus Dominus". Au fost desemnați și episcopii consacratori: nunțiul Gerald Patrick O'Hara, arhiepiscopul Alexandru Cisar și episcopul Marcu Glaser.

În dimineața zilei de 5 aprilie 1948, așa cum au consemnat unii participanți la eveniment, în sunetul clopotelor catedralei din București, procesiunea se îndreaptă spre altar, unde răsunau deja "vibrante acorduri de orgă" și unde peste câteva minute avea să înceapă un "spectacol maiestuos, care totuși îndeamnă la reculegere". A urmat "o pioasă și rară ceremonie", care a produs o adâncă impresie asupra celor de față. Credința și evlavia clerului oficiant, simbolismul ceremoniilor celebrate în mod desăvârșit, câteva scene emoționante în decursul consacrării, toate au contribuit la însuflețirea generală și au procurat publicului momente de adevărată înviorare și înălțare sufletească. Consacrarea a fost oficiată de nunțiul papal în România, Gerard Patrik O'Hara, asistat de arhiepiscopul Alexandru Teodor Cisar și de episcopul Marcu Glaser. Cu această ocazie, arhiepiscopul Cisar, care fusese și el episcop de Iași, în anii 1920-1924, adresându-se noului episcop, i-a spus: "Cutreierând regiunile istorice ale Moldovei, orașe și sate vechi și mai recente, vă veți impresiona de durerile și gloria trecutului și vă veți înduioșa de credința și însuflețirea prezentului. Căci multe lacrimi și mult sânge au curs în Moldova din pricina cotropirilor. Dar se mai află încă multe suflete bune și credincioase, oțelite în durere și tari în credință. Noi regretăm pierderea unui prețios colaborator și bun sfetnic, și niciodată nu vom uita știința și virtuțile care îi sunt podoabă. În Moldova lui Ștefan cel Mare ai un câmp de activitate întins și rodnic. Îți urăm din tot sufletul să faci cât mai mult bine în folosul Sfintei Biserici și al patriei române".

În după-amiaza aceleași zile, de 5 aprilie 1948, imediat după ceremonia consacrării episcopale, noul episcop de Iași, Anton Durcovici, a participat, la palatul Nunțiaturii Apostolice din București, la o recepție oferită în onoarea sa de către nunțiul apostolic, arhiepiscopul Gerald Patrick O'Hara. Printre invitați s-au aflat și ceilalți doi episcopi consacratori, alături de alți episcopi, preoți, călugări, călugărițe, membri ai corpului diplomatic etc. În discursul de omagiere rostit de nunțiul O'Hara, acesta a exprimat bucuria și mulțumirea prilejuite de consacrarea pentru Dieceza de Iași a lui Anton Durcovici, pe care l-a numit drept un "conducător ales și devotat" Bisericii lui Dumnezeu.

"Astăzi - menționa nunțiul - am luat parte cu toții la consacrarea unui (...) apostol al lui Cristos... (...) Dorim ca apostolatul pe care îl inaugurați să mărească sfințenia clerului, să intensifice viața spirituală și să culeagă roade bogate pentru viața veșnică (...)". La rândul său, arhiepiscopul Alexandru Theodor Cisar i-a adus un elogiu vechiului său colaborator și "bun sfetnic", căruia Arhidieceza de București avea să-i fie veșnic recunoscătoare pentru cele patru decenii pe care episcopul Durcovici i le-a dedicat. După discursurile omagiale rostite de episcopul Marcu Glaser, de episcopul greco-catolic Ioan Suciu și de provincialul Ordinului Fraților Minori Conventuali din Moldova, pr. Anton Bișoc, a luat cuvântul episcopul Anton Durcovici. Acesta a evidențiat importanța "iubirii catolice" și "catolicității iubirii", în vremurile dificile pe care Biserica locală le suporta în acel moment. A amintit, totodată, și de momentul în care fostul nunțiu apostolic Andrea Cassulo l-a informat despre decizia papei Pius al XII-lea de a-l nominaliza pentru scaunul episcopal de Iași: "Acum doi ani, Excelența sa Mons. Andrei Cassulo, nunțiul apostolic de atunci, m-a chemat și m-a întrebat dacă vreau să port crucea pectorală. Am șovăit și am întrebat la rândul meu dacă aș putea refuza. La răspunsul negativ ce mi s-a dat, am încercat să repet rugăciunea lui Iona și iarăși nu am reușit. Așa încât, ca și el, am trebuit să cred în misiunea mea. De aceea, îmi plec fruntea resemnat și răspund cu recunoștință și iubire: dacă Dumnezeu vrea, nu refuz munca". Episcopul Durcovici și-a încheiat discursul accentuând importanța iubirii creștine, pe care o numea "cea mai însemnată virtute: în ea stă puterea Bisericii Catolice, prin ea Biserica va birui și tot ea este nădejdea mea, căci, cu ajutorul Domnului, prin ea totul se poate învinge".

După consacrare și pregătirea celor necesare transferului la Iași, episcopul Durcovici a sosit în capitala Moldovei, cu trenul, în ziua de 13 aprilie 1948, fiind însoțit de canonicii Gheorghe Horvath și Gustav Müller. La gară a fost întâmpinat de episcopul Marcu Glaser, iar la reședința episcopală îl așteptau preoții catedralei, profesorii și seminariștii, care l-au primit cu un cor răsunător.

Iată-l așadar pe Anton Durcovici din nou în Iași, de data aceasta ca episcop al Diecezei Romano-Catolice de Iași. Consiliul Episcopiei de Iași a alcătuit protocolul preluării diecezei, iar ziua următoare a avut loc, în catedrala "Adormirea Maicii Domnului", ceremonia înscăunării. Era o "zi senină de primăvară, cu soare luminos, cu pomi înfloriți, cu miros de flori și nădejdi de belșug, progres și viață nouă". Preoții și credincioșii care au participat la celebrare au trăit cu emoție acest moment. Corul catedralei, acompaniat de orchestra Filarmonicii orașului, l-a întâm-pinat pe episcop cu Ecce sacerdos magnus. Parohul catedralei, pr. Gheorghe Peț, a citit documentul papal de numire a lui Anton Durcovici ca episcop titular al Diecezei de Iași, iar apoi mesajul papei Pius al XII-lea către credincioșii diecezei. Poporul și clerul au cântat cu înflăcărare Te Deum. Episcopul Glaser a salutat pe noul păstor în numele întregii dieceze și i-a înmânat cheile catedralei. Preoții au venit doi câte doi în fața episcopului și i-au făgăduit ascultare, sărutându-i inelul. Noul episcop a rostit o scurtă cuvântare, pe care a încheiat-o astfel: "De aceea m-a trimis Dumnezeu pe mine, slujitor nevrednic în Dieceza de Iași nu ca să fiu eu slujit, ci ca să slujesc tuturor cu toate puterile mele până la ultima suflare". Predica a ținut-o pr. Ioan Mărtinaș, iar după Liturghie, episcopul, mergând prin mijlocul catedralei, a binecuvântat credincioșii. În sunetele orgii și ale orchestrei care cânta Aleluia de Händel, procesiunea se îndreptă spre palatul episcopal. Stema episcopului este compusă dintr-o navă în furtună, în care stă Mielul lui Dumnezeu cu steagul victoriei, în mijloc crucea, înconjurată de cârja episcopală și de mitră, iar jos motoul episcopului: Beatus popolus cuius Dominus est Deus (Ps 143,15) ("Fericit poporul a-l cărui Dumnezeu este Domnul"). Cu ocazia acestui eveniment, au fost făcute numeroase fotografii, care apoi au fost introduse în volumul "Bine ai venit, Stăpâne!", lucrare publicată sub coordonarea preoți-lor Ioan Mărtinaș și Gaspar Bachmeier. Cartea cuprinde "acte, cuvântări și însemnări omagiale la consacrarea și înscăunarea Excelenței sale mons. dr. Anton Durcovici ca episcop catolic de Iași".

Activitatea pastorală desfășurată de fericitul Anton Durcovici ca episcop de Iași are la bază conștiința sa de păstor ales de Dumnezeu pentru a-i cârmui pe catolicii din Moldova. Noul episcop a semnat prima sa scrisoare pastorală chiar în ziua instalării sale în catedrala din Iași (14 aprilie 1948). Adresându-se deopotrivă clerului și laicilor, episcopul Durcovici își exprimă dorința de a ajunge în mijlocul lor cât mai repede cu putință, așa cum păstorul dorește să stea în mijlocul oilor sale și tatăl în mijlocul copiilor săi. Apoi își exprimă sentimentul de adorație față de Cristos prezent în sfânta Împărtășanie în toate bisericile din dieceză, cerându-i să reverse harurile sale asupra întregii Biserici Catolice locale de Iași: "Și în acest ceas solemn, când din mâna supremului Păstor nevăzut al sufletelor, Domnul și Mântuitorul nostru Isus Cristos, iau în primire toiagul de păstorire al eparhiei voastre, iubiții mei fii sufletești, copleșit de atâta răspundere mă închin cu credință vie și cea mai adâncă smerenie înaintea aceluiași Isus, Domnul meu și Dumnezeul meu (In 20,28), de față în tabernacolul bisericii Catedrale. Îl ador totodată în toate bisericile și capelele din cuprinsul eparhiei, unde se află el ascuns în Taina Preasfântă a dragostei sale nemărginite. Doamne Isuse, rămâi cu noi în toate zilele, precum ai făgăduit (Mt 28,20), și din liniștea locașului tău sfânt revarsă necontenit raze de lumină, de putere și de har asupra eparhiei acesteia și asupra păstorului ei!". Noul episcop de Iași explică apoi motoul de pe stema sa episcopală: Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul (Ps 143,15), îndemnându-i pe supușii săi să fie tari în credință, virtute care trebuie alimentată prin participarea la sfintele sacramente, mai ales prin primirea sfintei Împărtășanii, calea unică spre adevărata fericire și spre împărăția Mielului dumnezeiesc. Prima scrisoare pastorală a episcopului Anton Durcovici se încheie cu invitația adresată catolicilor din Moldova de a-l sprijini prin rugăciune în lucrarea sa pastorală.

Acum, îi cerem noi fostului episcop de Iași, dar încununat cu titlul de fericit, să mijlocească la Dumnezeu vremuri pașnice, în care credința să poată fi trăită fără opreliști și persecuții mascate!

Pr. Alois Moraru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5 aprilie: data consacrării episcopului Anton Durcovici. Album comemorativ la a 72-a aniversare


 

lecturi: 1220.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat