Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Iosif Păuleț: Mesaj pentru Postul Mare

Marți, 25 februarie 2020, PS Iosif Păuleț a trimis un mesaj pentru Postul Mare, "către toți preoții, persoanele consacrate și credincioșii diecezei noastre". Mesajul are subtitlul "Pe drumul convertirii".

Mesaj pentru Postul Mare

- Pe drumul convertirii -

Cucernici părinți, dragi persoane consacrate, iubiți credincioși,

Sfântul Părinte papa Francisc, în mesajul pentru Postul Mare, definește misterul pascal al lui Cristos drept "fundament al convertirii" și ne invită pe toți să ne lăsăm călăuziți de Dumnezeu asemenea Israelului în pustiu, ca să nu "lăsăm să treacă în zadar acest timp de har".

Biserica însăși, încă din prima zi a Postului Mare, prin ritul impunerii cenușii, face să răsune invitația puternică a lui Isus: "Convertiți-vă și credeți în evanghelie!" (Mc 1,15). "Convertiți-vă!" - această chemare trebuie să ne însoțească pe întreg parcursul acestui itinerar penitențial și să declanșeze în fiecare dintre noi o dorință și un angajament constant de a ne pune în sintonie cu Dumnezeu, precum și o disponibilitate reală de a-l lăsa pe Dumnezeu să ne inunde inimile, transformându-le. Este vorba despre un adevărat proces de transformare interioară, pe care toți suntem chemați să-l parcurgem și să-l reînnoim zi de zi. De fapt, convertirea nu reprezintă nicidecum un eveniment izolat și singular în viața noastră, care se realizează o dată pentru totdeauna. Ea este un drum care durează toată viața și pe care toți suntem chemați să-l parcurgem cu perseverență. Toți avem nevoie de convertire!

Dar ce înseamnă în realitate "a te converti"? A te converti înseamnă a-l căuta pe Dumnezeu, a-l dori, a-l lăsa să te întâlnească, să-ți vorbească, să te transforme și să te călăuzească pe drumul vieții. Protagonistul adevărat al convertirii nu este omul, ci Dumnezeu, care lucrează prin harul său. Convertirea nu constă în ceea ce putem face noi, oamenii, ci în cunoașterea a ceea ce Dumnezeu a făcut deja și continuă să facă pentru noi. El ne precedă mereu. El are mereu inițiativa: înainte ca noi să-l cunoaștem, el deja ne cunoștea; înainte ca noi să-l căutăm, el deja ne căuta; înainte ca noi să-l iubim, el deja ne iubea.

Convertirea, așadar, nu se rezumă doar la dimensiunea morală. Ea îmbrățișează întreaga noastră existență, deoarece întâlnirea reală cu Domnul schimbă modul nostru de a gândi și ne ajută să înțelegem cine suntem cu adevărat și care este drumul pe care să-l urmăm pentru a ajunge la fericirea adevărată, pe care toți o căutăm. Postul Mare ne amintește cel mai sublim mod în care Dumnezeu s-a îndreptat spre noi din iubire: suferința și moartea Fiului său, pentru ca să ajungem împreună cu el la înviere.

Vă invit, iubiți frați și surori în Domnul, să vă deschideți inimile harului lui Dumnezeu și să-l lăsați să lucreze în taină. În timpul Postului Mare oferiți mai mult spațiu rugăciunii și încercați să dialogați cu Dumnezeu, așa cum ne invită papa Francisc, "inimă către inimă, de la prieten la prieten". Meditarea suferințelor lui Cristos, prin parcurgerea în rugăciune a Căii sfintei cruci, să ne ajute să înțelegem mai bine iubirea extraordinară a lui Dumnezeu, care, pentru noi și pentru a noastră mântuire, "nu l-a cruțat pe propriul său Fiu, ba chiar l-a dat la moarte pentru noi toți" (Rom 8,32).

În mod particular, vă invit să facem ca timpul Postului Mare să fie pentru noi toți un "timp euharistic". Sfânta Liturghie, memorialul morții și învierii lui Cristos, să fie centrul vieții noastre de credință, momentul privilegiat care să ne adune împreună, asemenea unei familii, în jurul lui Cristos prezent cu adevărat în mijlocul nostru!

În sfârșit, să ne deschidem inimile în fața necesităților fraților noștri. În aceste vremuri de grea încercare, să ne arătăm solidaritatea și iubirea noastră creștinească, rugându-ne lui Dumnezeu pentru toți cei care au de suferit de pe urma epidemiilor, calamităților naturale sau războaielor.

Sfânta Fecioară Maria, care, după ce a suferit alături de Fiul ei pe drumul crucii, a fost făcută părtașă de bucuria învierii, să mijlocească pentru noi și să ne însoțească pe drumul spre mântuire.

Vă cer să vă rugați și pentru mine și pentru Dieceza noastră de Iași.

Domnul să vă binecuvânteze și să vă împartă cu generozitate harurile sale!

Al vostru,

Iosif Păuleț
episcop de Iași

* * *

Mesajul PS Iosif Păuleț pentru Postul Mare (26 februarie) (înregistrare video)

* * *

Mesajul Sfântului Părinte pentru Postul Mare 2020


 

lecturi: 3801.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat