Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": "Să mergem împreună!": Papa Francisc la Iași, 1 iunie 2019. Fotografii

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea "Să mergem împreună!": Papa Francisc la Iași, 1 iunie 2019. Fotografii. Volumul, coordonat de ÎPS Aurel Percă, oferă cititorului o retrospectivă a vizitei Sfântului Părinte papa Francisc la Iași, 1 iunie 2019, pe baza fotografiilor realizate cu multă măiestrie de domnul Adrian Cuba, fotograf oficial în timpul vizitei, și organizate grafic după proiectul doamnei prof. Ligia-Magda Sficlea. Cartea apare în colecția "Istoria Bisericii", în formatul 22x28 cm, are 140 pagini color și va putea fi procurată în curând de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara.

"Deosebit de intensă și sărbătorească a fost întâlnirea cu tinerii și familiile ținută la Iași, vechi oraș și important centru cultural, răscruce între Occident și Orient. Un loc care invită să deschidem drumuri pe care să mergem împreună, în bogăția diversităților, într-o libertate care nu taie rădăcinile, ci extrage din ele în mod creativ. Și această întâlnire a avut caracter marian și s-a încheiat cu încredințarea tinerilor și familiilor Sfintei Născătoare de Dumnezeu".

Această declarație a Sfântului Părinte papa Francisc despre șederea sa de câteva ore la Iași în după-amiaza zilei de 1 iunie 2019 ne face să ne gândim că s-a simțit foarte bine și că a avut parte de o experiență fericită, așa cum de altfel rezultă din diferite impresii împărtășite persoanelor care au fost în anturajul său, în timpul acestui moment istoric: un popas minunat, într-o parte a "grădinii Maicii Domnului".

Imaginile din prezentul album surprind imaginea unui papă care a descoperit o lume deosebit de primitoare, de la copii până la adulți, de la bolnavi până la oamenii "curioși" veniți la Iași pentru a vedea pentru prima oară în istoria orașului pe urmașul Sfântului Petru la cârma Bisericii. Se afirmă că "o fotografie spune mai mult decât o mie de cuvinte": dacă am vrea să facem un comentariu la fiecare fotografie din prezentul album suntem îndreptățiți să spunem că este adevărat ceea ce spune acest dicton. Dacă privim cu atenție diferitele momente surprinse cu multă măiestrie de fotograful ieșean Adrian Cuba, fiecare imagine spune mai mult decât ceea ce arată sau a putut surprinde ochiul emoționant al fiecărui participant la binecuvântata întâlnire cu papa Bergolio la Iași.

Papa Francisc, ca de altfel și predecesorii săi, surprinși în milioane de ipostaze de către fotografi, transmite un mesaj fiecărui participant la marile evenimente, nu numai celor din Iași, ci și tuturor românilor care au avut fericirea să-l vadă "în carne și oase": atitudinea de reculegere profundă în rugăciune, bucuria de a strânge sutele de mâini ale bolnavilor și persoanelor cu dizabilități prezente în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași sau entuziasmul de care s-a lăsat contaminat pe parcursul drumului spre Piața Palatului Culturii, întâlnirea cu tinerii și familiile prezente la loc vizibil în piață, care a caracterizat apoi lungul și frumosul discurs al papei presărat cu intervenții spontane dictate de ceea ce a putut să vadă, apar foarte frumos ilustrate în acest album.

Jurnalistul Maurizio Fontana, de la cotidianul oficial al Vaticanului, L'Osservatore Romano, nu a putut să-și ascundă emoția despre ceea ce a văzut la Iași: "O călătorie densă, cu atâtea întâlniri și evenimente importante din multe puncte de vedere, a papei în România, dar momentul cel mai intens, care m-a emoționat până la lacrimi, a fost în timpul întâlnirii cu familiile la Iași în după-amiaza zilei de 1 iunie. Și în primul rând mărturia acestei familii numeroase, formată din trei generații, care l-a mișcat profund pe papa Francisc, care într-un gest de înaltă gingășie și prețuire față de familie, a sărutat mâinile celor doi «soți-bunici», o imagine densă de gingășie și frumusețe deosebită scăldată de lacrimi de fericire pentru acel dar minunat reprezentat de o viață dusă împreună în fidelitate și rodnicie în familie".

O altă mărturie a jurnalistului despre imaginea care a făcut înconjurul lumii și a rămas adânc întipărită în inima suveranului pontif și care este ilustrată în mod minunat de arta fotografică: în timp ce papa se îndrepta cu papamobilul spre locul întâlnirii cu tinerii și familiile Diecezei de Iași, printre steagurile multicolore ale României și ale Vaticanului și în unduitul zecilor de mii de brațe ridicate, deodată privirea sa se încrucișează cu cea a unei bătrâne care își arată cu zâmbetul pe buze și plină de orgoliu sfânt nepoțelul: "Este o clipă, numai o clipă, dar îl emoționează pe Francisc care rămâne impresionat de acel «zâmbet de complicitate» în care se regăsește sintetizat unul din conceptele cele mai scumpe lui: acea punte între generații, acea legătură prețioasă între rădăcini și viitor care dă speranță omenirii și pentru care «bunicii visează când nepoții merg înainte, și nepoții au curaj când își ancorează rădăcinile în bunici»: o față a unei bunici ca simbol al întâlnirii cu tinerii: poate să pară un contrasens, pentru noi, dar nu pentru papa Francisc".

Oricât am alege cuvintele cele mai semnificative și frumoase, nu putem descrie măreția acestor clipe decât contemplând imaginile din acest album, care, într-adevăr, spun mult mai mult decât o mie de cuvinte. Ce să mai spunem despre personalitatea papei desprinsă din fotografiile selectate pentru acest album, care se suprapun cu milioanele de fotografii de pe toate meridianele pământului care au imortalizat vizitele sale.

Papa Francisc, o personalitate sobră, simplă, dar și complexă, fascinantă și serioasă, care vorbește și cu inima atunci când este nevoie, a știut parcă să "coboare" la nivelul fiecărei persoane prezentă la binecuvântata întâlnire de la Iași. Cine și-ar fi închipuit că ziua de 1 iunie 2019, care a debutat cu nori groși pe cer și cu o ploaie însoțită de grindină, cu câteva ore înainte de sosirea papei la Iași, avea să se transforme în cea mai frumoasă zi, nu numai a orașului, ci și a întregii Dieceze care a adunat peste 100.000 de participanți? O zi memorabilă! O zi istorică, la care nimeni nu a visat vreodată, și totuși a fost o realitate care cu greu se va uita.

Nici chiar papa, la distanță de câteva luni de la memorabila sa prezență la Iași, nu a uitat momentul întâlnirii cu mulțimea de credincioși, catolici, ortodocși sau de alte confesiuni, îndemnându-i "să meargă împreună" pe calea unității și a dragostei creștine.

Vizita papei Francisc la Iași: un eveniment istoric; pentru prima oară un suveran pontif a pus piciorul pe plaiurile Moldovei, la Iași, unul dintre orașele cele mai vechi ale României, centrul politic, economic și cultural cel mai important al acestei provincii.

Dacă am încerca să facem o sinteză a imaginilor oferite de mâna maestră a fotografului care a avut șansa unică să facă parte din suita papei la Iași, am putea să o formulăm în următoarele cuvinte: "bucurie, pace, iubire, speranță", o lume venită la Iași pentru a sta aproape de papa, primit și însoțit în rugăciune de mulțimea de credincioși, am putea spune Biserica prezentă la Iași, care a venit de la mic la mare să-și întâlnească părintele.

Cu siguranță, peste ani, acest album fotografic ne va ajuta să retrăim momentele memorabile ale prezenței papei Francisc la Iași. Și credem că ele ne vor ajuta să nu uităm prea curând tot ceea ce ne-a oferit papa, nu numai la Iași, ci în tot timpul călătoriei în țara noastră.

Mulțumirea noastră se îndreaptă spre fotograful care ne-a pus la dispoziție fotografiile, domnul Adrian Cuba, precum și spre cei care au realizat montajul atât de minunat, pentru ca să retrăim în orice clipă cu mândrie importanța unei vizite, cum spunea cineva dintre cei prezenți la Iași, "dacă papa a ajuns până aici (la Iași) pentru noi, asta înseamnă că orice persoană este importantă".

ÎPS Aurel Percă

* * *

Fotografii - "Să mergem împreună!": Papa Francisc la Iași, 1 iunie 2019
Adrian Cuba, Ed. "Sapientia", 2019, ISBN 978-606-578-386-7, 22x28 cm, 140 p., 150 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 2088.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat