Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Fericitul episcop martir Anton Durcovici, comemorat printr-un simpozion urmat de sfânta Liturghie

Marți, 10 decembrie 2019, Biserica noastră locală a îmbrăcat veșminte de sărbătoare, cinstind memoria martirului ei, fericitul episcop Anton Durcovici, un păstor plin de zel și un neobosit apărător al credinței catolice.

Sărbătoarea a fost deschisă cu simpozionul "Fericitul Anton Durcovici - 70 de ani de la arestare", care a început la ora 16.00, în aula care poartă numele fericitului episcop, la subsolul catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași.

Moderatorul simpozionului a fost părintele dr. Fabian Doboș, de la Departamentul de Cercetare Istorică "Fericitul Anton Durcovici" din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași.

Sfinția Sa a deschis conferința și i-a introdus pe cei cinci conferențiari și temele pe care aceștia le-au propus auditoriului. La acest eveniment cultural au participat episcopii Iosif Păuleț, Aurel Percă și Petru Gherghel, de asemenea rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, profesori din cadrul aceluiași institut, numeroși preoți, persoane consacrate, seminariști și credincioși.

Înaintea prezentării temelor propuse, a luat cuvântul PS Iosif Păuleț, exprimându-și bucuria și totodată dorința de a continua aceste manifestări culturale care au drept scop cunoașterea vieții și a activității episcopului martir Anton Durcovici.

Prima temă din cadrul conferinței a fost intitulată "Ecouri după cinci ani de la beatificarea episcopului martir Anton Durcovici" și a fost prezentată de părintele dr. Isidor Iacovici, postulatorul cauzei de beatificare al episcopului martir Anton Durcovici. Sfinția Sa a venit special de la Roma ca să ia parte la această sărbătoare. În cadrul expunerii, părintele Isidor a amintit de faptul că a primit 200 de scrisori cu cererea de relicve ale fericitului episcop Anton Durcovici, pentru a fi venerate de către credincioși. Părintele a vorbit despre vizita papei Francisc în România, vizită desfășurată la cinci ani de la beatificare episcopului martir, care a venit pentru a merge pe urmele sfinților martiri. Printre altele, părintele Isidor a amintit de datoria ce ne revine, aceea de a promova cultul episcopului nostru martir. În fiecare joi, spunea părintele, la Roma, cu aprobarea superiorilor, propun credincioșilor români devoțiunea în cinstea fericitului Anton Durcovici. Papa Francisc, ajungând la Iași, oprindu-se pentru câteva momente în catedrală, a înălțat o rugăciune în fața relicvelor acestui fericit martir cu al cărui sânge a fost stropit pământul nostru creștin.

A doua temă, "Vizitele pastorale ale fericitului Anton Durcovici", a fost prezentată de părintele drd. Petru Ciobanu. Părintele a amintit de această practică ca având origini în secolul VI, după care a expus câteva noțiuni de drept canonic cu privire la vizitele pastorale. După introducerea temei, părintele Petru a prezentat desfășurătorul vizitelor pastorale ale episcopului Anton. A menționat parohiile și comunitățile vizitate, ocazia, precum și tema predicilor ținute de către episcopul martir. Prima parohie vizitată de episcopul Durcovici a fost Galați, iar ultima Pildești, parohie cu care s-a încheiat vizitele în Decanatul de Roman. Episcopul Anton și-a continuat vizitele în parohiile din Decanatul de Bacău. În anul 1943, amintea părintele Petru, episcopul Anton reușise să viziteze 66 de parohii, în afară de cele aflate în Bucovina și Basarabia. În Arhidieceza de București, episcopul Durcovici a reușit să viziteze numai șapte comunități. A fost arestat de reprezentanții Regimului Comunist, de securiști, chiar în momentul în care se afla în drum spre comunitatea catolică din Popești-Leordeni, în vizită pastorală pentru administrarea sacramentului Mirului.

A treia temă a fost propusă de domnul Toma Cucuteanu, masterand la teologie catolică, care a scos în evidență personalitatea episcopului Durcovici. Domnul Toma s-a oprit mai mult asupra modurilor groaznice în a acționa de către statul comunist, care a încercat cu orice preț să înlăture potențialul pericol, sfidând legile și normalitate, scoțând în evidență brutalitatea acestui regim opresator. Domnul Toma a amintit de lipsa pronunțării din partea unui magistrat cu privire la un caz, precum și de sfidarea legilor de către cei care le propuneau. De o astfel de situație, putem vorbi și în cazul episcopului Durcovici, a afirmat domnul Toma.

A patra temă propusă a fost "Rezistența catolicilor din Moldova prin credință" și a expus-o domnul dr. Anton Coșa, din cadrul Complexului Muzeal Bacău. Dânsul a făcut o trecere de-a lungul secolelor, amintind de pericolele cu care s-au confruntat catolicii în spațiul moldav.

În cadrul ultimei teme, a luat cuvântul părintele dr. Emil Dumea care a vorbit despre locul și rolul Bisericilor în Uniunea Europeană. Părintele a scos în evidență rolul pe care l-au avut misionarii în păstrarea identității comunităților pe care le-au păstorit. Astăzi, spunea părintele, Europa și-a regăsit unitatea din multe puncte de vedere. Trebuie să amintim că situația creștinilor nu este tocmai ușoară, pericolul indiferenței religioase ia amploare. Părintele Emil a amintit de astfel de pericole majore cu care se confruntă Biserica și anume: laicizarea statului, consumerismul, precum și pericolul de "a avea", în locul lui "a fi". Omul consumă și este consumat de ceea ce produce, amintea părintele Emil. "Calul Troian" sau televizorul se află chiar în casele noastre și ne poate schimba criteriile de gândire și de alegere.

Conferința s-a încheiat cu o rugăciune, după care sărbătoarea a continuat prin celebrarea unei sfinte Liturghii solemne spre cinstirea memoriei fericitului martir Anton Durcovici. Astfel, la ora 18.00, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", din Iași, PS Aurel Percă, însoțit fiind de PS Iosif Păuleț și de PS Petru Gherghel, precum și de numeroși părinți concelebranți, 39 la număr, de asemenea de patru părinți diaconi și de numeroși credincioși, persoane consacrate și seminariști, au celebrat sfânta Liturghie cinstind memoria Fericitului Anton Durcovici. La începutul sfintei Liturghii, PS Iosif i-a salutat pe cei prezenți, precum și pe cei care s-au alăturat sărbătorii prin intermediul internetului și a undelor radioului, exprimându-și bucuria de a cinsti memoria fericitului Anton Durcovici.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de PS Aurel Percă, care a subliniat încă de la început că se va opri asupra trăsăturilor pe care papa Francisc le-a elogiat cu ocazia ridicării episcopului martir Anton Durcovici la cinstea altarelor. Preasfințitul Aurel a amintit de faptul că Anton Durcovici a fost un păstor plin de zel care a venit în întâmpinarea cerințelor și a nevoilor poporului lui Dumnezeu. O altă trăsătură amintită a fost aceea a apostolatului adorației euharistice. Făcând o paralelă cu rugăciunea zilei, Preasfințitul Aurel a subliniat faptul că Anton Durcovici a fost mereu înrădăcinat și întemeiat în iubire. De amintit este și faptul că episcopul Durcovici a fost un mărturisitor eroic al comuniunii cu urmașul sfântului Petru. Nu a acceptat nici un fel de compromis în fața celor care urmăreau distrugerea Bisericii Catolice. Preasfințitul a propus modelul și exemplul viu al episcopului Anton, amintind totodată de datoria ce ne revine, și anume de cinstirea memoriei acestui fericit martir.

La sfârșitul sfintei Liturghii, PS Petru a adresat câteva cuvinte, amintind de bogatele haruri pe care Dumnezeu le-a revărsat asupra bisericii noastre locale și, în acest sens, a enumerat câteva mai semnificative: darul martirului fericitului Anton, vizita papei Francisc în România, precum și numirea episcopului Aurel din partea papei Francisc ca arhiepiscop și mitropolit de București. Cu această ocazie, Preasfințitul Petru i-a mulțumit Preasfințitului Aurel pentru toată munca depusă în Dieceza de Iași și i-a urat mult succes în noua misiune pe care papa Francisc i-a încredințat-o.

Înainte de binecuvântarea finală cu relicva Fericitului Anton Durcovici, a avut loc o procesiune prin catedrală cu relicvele fericitului Anton Durcovici care au fost purtate de părinții diaconi. La finalul sfintei Liturghii, relicvele fericitului Anton Durcovici au fost expuse spre a putea fi venerate.

În aceeași zi, în catedrala "Sfântul Iosif" din București, la ora 12.00, s-a celebrat o sfântă Liturghie în memoria fericitului episcop martir Anton Durcovici.

Fericite Anton Durcovici, mijlocește pentru Biserica noastră locală și pentru cea Universală!

Marian Păuleț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 decembrie: Iași: Fericitul episcop martir Anton Durcovici, comemorat printr-un simpozion urmat de sfânta Liturghie

Simpozionul național dedicat fericitului Anton Durcovici (10 decembrie 2019):

Iași (catedrală): Liturghia din sărbătoarea Fericitul Anton Durcovici (10 decembrie 2019):


 

lecturi: 1562.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat