Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Prima cateheză de Advent cu episcopul Iosif

Joi, 28 noiembrie 2019, la ora 19.00, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, PS Iosif a ținut prima cateheză dedicată Anului Sfintei Liturghii în Dieceza de Iași.

"Vegheați! Mântuirea este aproape" a fost mesajul transmis cu entuziasm de Preasfințitul Iosif atât participanților adunați în catedrală, cât și tuturor credincioșilor din Dieceza de Iași.

În prezența credincioșilor, a tinerilor și studenților din Iași, a membrilor din Acțiunea Catolică, din Asociația "Sfântul Vicențiu" și a altor asociații de laici, a seminariștilor, a persoane consacrate și a preoților, Preasfințitul Iosif a spus că "este necesar ca toți să fim vigilenți și să-l așteptăm pe Domnul, să avem ochii mereu deschiși, asemenea slujitorului bun și credincios, care are centura la brâu și lampa pregătită".

"Acesta este secretul slujitorului: trăiește momentul de har (kairos), "ceasul" în care întrezărește venirea lui Isus Cristos; iar fiecare ceas care vine îl apropie tot mai mult de întâlnirea cu Domnul", a subliniat Preasfințitul Iosif.

Îndemnul de a participa în fiecare zi la sfânta Liturghie în Timpul Adventului, de a-l întâlni pe Isus Cristos care vine în mijlocul nostru, dar și referința la experiența din copilărie a Preasfințitului - participarea de Liturghia de dimineață, la "rorate", de copil mic, pe când era ministrant - au trezit amintiri frumoase în mintea participanților. După cateheză, Cecilia Lujinschi și Olguța Gorghiciuc au depănat propriile lor amintiri, subliniind importanța sfintei Liturghii în viața lor și îndemnul adresat propriilor copii de a se apropia cu încredere de Isus Cristos.

Următoarele cateheze prezentate de PS Iosif în Timpul Adventului vor fi în serile de joi: 5, 12 și 19 decembrie 2019.

Textele catehezelor sunt disponibile pe site-urile: www.ercis.ro (mai jos în această pagină) și www.cateheze.ro.

Pr. Mihai Roca
responsabilul Oficiului pentru Cateheză

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 noiembrie: Iași: Prima cateheză de Advent cu episcopul Iosif

* * *

Înregistrarea video a transmisiunii în direct a acestei cateheze prin www.ercis.ro/media

* * *

Iași: Cateheze despre Anul Sfintei Liturghii cu episcopul Iosif (28 noiembrie, 5, 12 și 19 decembrie)

* * *

Anul Sfintei Liturghii în Dieceza de Iași

VEGHEAȚI, MÂNTUIREA ESTE APROAPE

Cateheze de Advent cu PS Iosif Păuleț, episcop de Iași

Cateheza I (28 noiembrie 2019)

Timpul Adventului (Anul A)

Textele liturgice: Is 2,1-5; Ps 121; Rom 13,11-14a; Mt 24,37-44

Când se va întâmpla venirea Fiului omului? Când va fi acel ceas și ce semne vor prevesti împlinirea lui? La aceste întrebări căutau răspunsuri primii creștini și, asemenea lor, căutăm să răspundem și noi în această primă cateheză, acum, la începutul Adventului.

1. Întrebări despre venirea Fiului omului

În Palestina de altădată, oamenii îl așteptau pe Mesia. Toți cunoșteau profețiile despre Mesia și despre venirea Fiului omului și căutau semne pentru a înțelege timpul în care aveau să se întâmple acele profeții. Cei care ascultau învățăturile lui Isus - discipolii, în special - căutau să descopere în cuvintele Învățătorului lor semnele despre venirea Fiului omului, încercau să afle ceva mai mult despre acest subiect. Ei se întrebau: "Când se va întâmpla venirea Fiului omului?" Cuvintele auzite de pe buzele lui Isus prevesteau totodată sosirea judecății lui Dumnezeu. Și discipolii continuau să se întrebe: "Care vor fi semnele prevestitoare ale judecății divine?"

De fapt, preocuparea discipolilor pentru venirea Fiului omului nu cuprindea doar înțelegerea cuvintelor lui Isus despre acest subiect, cât mai ales cunoașterea ceasului împlinirii acestei profeții: o venire neașteptată ar fi putut să-i surprindă nepregătiți pe toți, iar această situație ar fi fost o cumplită tragedie.

Isus le spusese discipolilor săi: "Precum a fost în zilele lui Noe, așa va fi și la venirea Fiului omului" (Mt 24,37). Aceste cuvinte destăinuiau faptul că Fiul omului va veni într-un context asemănător cu cel din timpul lui Noe. În zilele lui Noe, după cum relatează Biblia, oamenii se ocupau cu cele zilnice, îndeosebi cu munca la câmp și cu treburile de la moară, cu procurarea hranei și transmiterea vieții. Oamenii duceau o viață obișnuită: "mâncau și beau, se însurau și se măritau" (Mt 24,38). Auzind aceste cuvinte, discipolii se întrebau și mai nedumeriți: "Sosirea Fiului omului va fi oare pe neașteptate, asemenea venirii potopului?"

2. "Vegheați!"

Isus vedea semnele împlinirii profețiilor mesianice din vechime și, de aceea, le-a cerut tuturor să-i înțeleagă învățăturile în lumina prezenței sale în mijlocul lor. Venirea Fiului omului se va întâmpla chiar în cadrul normal al vieții de zi cu zi. Profețiile se vor adeveri în timpul lucrărilor de la câmp sau de la moară. Mântuirea oamenilor se va împlini chiar în normalitatea vieții lor de zi cu zi. În acea zi, unii vor fi "luați" - adică vor fi salvați -, alții însă vor fi "lăsați" - mai bine spus, se vor pierde.

Sigură este ziua venirii Fiului omului, dar cu totul necunoscut este ceasul acestei veniri. De aceea, fiecare trebuie să vegheze. "Vegheați, așadar, căci nu știți în ce zi vine stăpânul vostru!" (Mt 24,42).

Este necesar ca toți să fim vigilenți și să-l așteptăm pe Domnul; să nu cedăm nicicum ispitei înșelătoare a nopții - de a ne crede noi "stăpânul casei" și de a ațipi -, ci să avem ochii mereu deschiși, asemenea "slujitorului bun și credincios", care are centura la brâu și lampa pregătită (cf. Mt 25,1; Mc 6,8). Doar slujitorul credincios și vigilent știe că moartea - semn al sfârșitului acestei lumi și poartă ce se deschide spre veșnicie - este ca un hoț care fură toate, dar care nu poate avea ultimul cuvânt.

3. Este ceasul să ne trezim din somn

Să aprofundăm mai mult importanța momentului întâlnirii cu Isus Cristos. Ziua venirii Fiului omului prevestită de Isus nu se referă la sfârșitul lumii, deoarece acea zi este în strânsă legătură cu preocupările obișnuite din viața noastră. De asemenea, judecata lui Dumnezeu se împlinește în faptele de zi cu zi, iar locul mai apropiat sau mai îndepărtat de Cristos are o legătură clară cu faptele noastre obișnuite, zilnice.

"Acum este ceasul să vă treziți în sfârșit din somn; mântuirea este mai aproape de noi decât atunci când am primit credința" (Rom 13,11). Aceste cuvinte spuse de apostolul Paul ne arată că ceasul trezirii este un moment special, plin de har; este ceasul în care slujitorul credincios și vigilent este pregătit pentru întâlnirea cu Isus Cristos.

Trecerea de la noapte la zi, de la întuneric la lumină, de la starea de veghe la întâlnire cuprinde semnificații importante și profunde. Slujitorul credincios își dă seama de ceea ce se întâmplă în jurul său și în viața sa. El înțelege rolul pe care îl are și își trăiește vocația. Spunem în acest caz că este vigilent și credincios. Aflându-se în starea de veghe, vede semnele timpului, le înțelege și se pregătește pentru întâlnirea cu Isus Cristos. El nu poate să fie indiferent, ci atent, pregătit, credincios.

Așa cum sosirea dimineții aduce clipa în care cel care a dormit trebuie să se trezească din somn și să se pregătească pentru o nouă zi, la fel, pentru noi, cei care credem și ne pregătim pentru întâlnirea cu Isus Cristos, momentul "acum" sau starea de veghe sunt foarte importante. Acesta este secretul slujitorului cu centura la brâu și cu lampa aprinsă (cf. Mt 25,1; Mc 6,8): el trăiește momentul de har (kairos), "ceasul" în care întrezărește venirea lui Isus Cristos. Fiecare ceas care vine îl apropie tot mai mult de întâlnirea cu Isus Cristos.

Plecarea nopții și sosirea zilei face parte din viața noastră zilnică. În fiecare dimineață ne pregătim pentru noua zi ce este gata să înceapă. Iar noi suntem creștini și este potrivit să ne întrebăm: "Cum ne pregătim în fiecare dimineață pentru o nouă zi, în acest timp de har al Adventului?

Să ascultăm ce ne spune Apostolul Paul: "Să lepădăm faptele întunericului și să ne îmbrăcăm cu armele luminii!" (Rom 13,12).

Să ne apropiem de lumină și să trăim în lumină! Să fim slujitori credincioși, pregătiți pentru întâlnirea cu Isus Cristos. "Eu sunt lumina lumii. Cine mă urmează pe mine nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieții" (In 8,12), ne repetă Isus și astăzi.

Și sunetul clopotelor din turnul bisericii ne spune: "Treziți-vă! Fiți gata! Pregătiți-vă pentru a-l întâlni pe Isus Cristos". Înțelegem noi că fiecare participare la Sfânta Liturghie cere să ne pregătim bine pentru o întâlnire specială, întâlnirea cu Isus Cristos?

"Vegheați!", auzim repetându-se cu insistență în evanghelia din prima duminică din Advent. Înțelegem noi faptul că starea de veghe ne impune o îndepărtare de viața celui ce nu-l cunoaște pe Isus Cristos (cf. Rom 1,29-30)? Să abandonăm comportamentul negativ, păcătos, mai exact lipsa de control (chefurile și bețiile), necurăția (desfrânările și faptele de rușine) sau trăirile frățești dezordonate (cearta și invidia).

Să ne întrebăm încă din primele zile ale Adventului: "Cum mă pregătesc pentru a participa la Sfânta Liturghie?"

Sfânta Liturghie are la început câteva rituri introductive. Aceste rituri sunt asemenea unui prag cu trei trepte pe care trebuie să le urcăm pentru a ne prezenta înaintea lui Dumnezeu. Prima treaptă cuprinde procesiunea, cântarea de la început și salutul preotului.

Când preotul iese din sacristie, merge în procesiune în fața altarului. Procesiunea simbolizează venirea lui Cristos în mijlocul adunării liturgice aflate în așteptare. Preotul îngenunchează cu reverență, apoi merge și venerează altarul, pe care îl sărută cu profundă credință. Altarul este sfânt: este și simbolul lui Cristos, este și masa ospățului Mielului lui Dumnezeu.

Cântarea ce însoțește procesiunea ne ajută să descoperim faptul că suntem ca un singur trup prezent în același loc și în același moment, în numele lui Cristos - suntem trupul mistic al lui Cristos și ne manifestăm bucuria venirii Domnului în mijlocul nostru.

Numai după ce a venerat altarul preotul salută mai întâi comunitatea adunată "în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh", iar apoi îi vestește prezența Domnului, salutând poporul cu această formulă liturgică: "Domnul să fie cu voi". Comunitatea îi vestește preotului prezența lucrătoare a lui Cristos în persoana sa, spunând: "Și cu duhul tău!" Preotul și credincioșii recunosc și vestesc astfel prezența Domnului în ei și în mijlocul lor.

4. "Să umblăm cuviincios, ca în timpul zilei"

Când ne comportăm ca fii al luminii, atunci Dumnezeu este prezent în viața noastră, îi permitem "să ne învețe căile sale" și "să umblăm pe cărările sale" (Is 2,3). În fiecare moment și la fiecare pas pe care îl facem să arătăm celor din jurul nostru că suntem creștini, că suntem discipoli ai lui Isus Cristos.

Urmând tradiția noastră, vă propun tuturor ca la începutul timpului sfânt al Adventului să luam împreună, păstor și credincioși, aceste două propuneri:

- să participăm zilnic la Sfânta Liturghie, ca adevărați slujitori credincioși;

- "să umblăm cuviincios, ca în timpul zilei" (Rom 13,13), cu "centura la brâu" și cu "lampa aprinsă" (cf. Mt 25,1; Mc 6,8), pregătiți pentru întâlnirea cu Isus Cristos.

Avem în Biserica noastră locală două exemple minunate. Primul exemplu este cel al fericitului episcop Anton Durcovici. El purta întotdeauna ciliciul, pentru a fi mereu prezent, în starea de veghe (îl vom sărbători peste câteva zile, în 10 decembrie). Al doilea exemplu este cel al fericitei Veronica Antal, fecioara simplă și credincioasă de la Nisiporești. Ea a avut grijă să-și alimenteze întotdeauna lampa credinței, pe care a menținut-o aprinsă până în momentul martiriului ei.

Să ne copleșească Bunul Dumnezeu cu harul său și să înțelegem bine semnele timpului pe care îl trăim. Să ne menținem cu tărie credința și să ne exprimăm încrederea în Dumnezeu. Să ne îmbrăcăm în Isus Cristos (cf. Rom 13,14a)! Când umblăm în lumină, atunci Isus Cristos este împreună cu noi: prezența lui Isus Cristos ne însuflețește în fiecare moment și ne călăuzește pașii, revărsând liniște și pace în viața noastră.

* * *

Versiunea pdf a acestei cateheze, aranjată pentru printare față-verso. pe hârtie A4, cu îndoire la mijloc:

* * *

Secțiunea "Anul Sfintei Liturghii în Dieceza de Iași * 2019-2020" pe www.ercis.ro

Anul Sfintei Liturghii


 

lecturi: 2933.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat