Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Mărturii ale inimilor înnobilate de prezența papei Francisc

Momentele prețioase din viața noastră care edifică tezaurul ființei în formă tridimensională (umană, interrelațională și spirituală) se verifică în larghețea minții și bunăvoința inimii.

Acum și în viitor, timpul de har pe care Dumnezeu ni l-a oferit prin vizita Sfântului Părinte papa Francisc, să tămăduiască sufletele rănite, să dăruiască marea bucurie de a merge împreună pe drumul credinței privind la cer mereu, jertfa minții și a mâinilor să aducă roade îmbelșugate și mântuitoare. Iar puterea tăcerii, a răbdării și a prieteniei obținută prin rugăciune evlavioasă să ne transforme în mărturisitori credibili ai Evangheliei.

Mărturii

  • Copii care au participat la procesiune

    • "Mă numesc Tiberiu, am 14 ani și am o soră, Maria Cezara, în vârstă de 10 ani. Cred că suntem niște copii normali, dar mama consideră că suntem norocoși, deoarece am avut ocazia să stăm aproape de papa Francisc la 1 iunie 2019. Suntem norocoși, deoarece am fost printre cei 20 de copii care au avut privilegiul ca în această zi specială să însoțească icoana făcătoare de minuni de la Cacica a Sfintei Fecioare, care a plecat în procesiune din catedrala noastră și a fost depusă pe scenă, în așteptarea Sfântului Părinte. Chiar dacă nu am dat mâna cu Sanctitatea sa, am fost aproape de el și pot spune că, împreună cu sora mea, am simțit o emoție puternică și o bucurie de nedescris la vederea zâmbetului cu care Sfântul Părinte ne-a încărcat cu energie. Chiar dacă vremea nu a fost prielnică evenimentului, la sosirea Sfântului Părinte, norii s-au risipit, soarele și-a făcut apariția, iar evenimentul a fost unul reușit. Nu vom uita niciodată această zi!" (Maria Cezara și Tiberiu Penelea, Iași)

  • Tineri care au fost membri ai corului

    • "Experiența întâlnirii cu papa Francisc emană și astăzi, la aproximativ trei săptămâni de la vizita Sanctității sale, amintiri imperisabile, de o încărcătură emoțională însemnată. Pentru un tânăr ca mine, care a trăit oportunitatea de a face parte din corul organizat pentru a-l încânta pe papa, pot spune că Dumnezeu mi-a oferit șansa de a fi mai aproape de liderul Bisericii Catolice, pentru a mă încărca și eu cu o energie vitală, cu un suflu al credinței îmbrăcat în entuziasm și bucurie. Am fost și sunt impresionat de cuvintele papei care au umplut întreg centrul Iașului cu o mantie a înțelepciunii plină de încurajare, de sens și de îndemn la pace și unitate! Îi doresc Sanctității sale să cârmuiască turma încredințată de Dumnezeu cu pricepere, cu umilință și mai ales, să fie ca și până acum, pentru fiecare credincios în parte, un tată spiritual și un prieten al cărui sfat să ne conducă pe calea cea bună de urmat!" (Carmil Matia Georgio Chelaru, Iași)

    • "La 1 iunie 2019 am avut oportunitatea de a fi membru în corul ce îl însoțea pe Sanctitatea Sa papa Francisc în rugăciunile sale de la Iași. Acest eveniment are pentru mine o însemnătate deosebită, care a reușit să rămână ca o amprentă în sufletul meu. Alături de ceilalți coriști din Juvenes Ecclesiae, Corul mare al catedralei, corurile seminariștilor și cele două coruri din Bacău, am reușit să ne unim inimile și să intonăm într-un singur glas această mare bucurie. În repertoriu au fost cântece cunoscute de către pelerini, pe care le-am cântat împreună, așa cum ne-a îndemnat papa Francisc, dar au fost și cântece special compuse pentru această zi: Să mergem împreună, fiind imnul întâlnirii, Ave Maria și Suntem chemați la iubire. Ca membru al corului am avut privilegiul de a simți fericirea alături de pelerini, copii, tineri, bătrâni, care uniți prin credința lor l-au așteptat cu nerăbdare pe papa, în ciuda ploii zdravene venită ca o binecuvântare pentru popor!" (Teofana Simon, Iași)

  • Familii care au stat pe scenă

    • "A fost special, a fost emoție pură și un exercițiu spiritual de o încărcătură maximă, mai ales că s-a întâmplat cu o lună și jumătate înaintea aniversării a 25 de ani de căsătorie! Am plâns de câteva ori, începând chiar cu clipa în care am plecat în procesiune cu icoana Maicii Domnului de la Cacica, alături de familiile din Dieceză. Când am urcat pe scena pregătită familiilor, am văzut cât de mulți oameni erau în fața Palatului Culturii și care așteptau, în liniște, cu zâmbete și smerenie să-l vadă și să-l asculte pe papa Francisc. Am plâns din nou... Toată lumea cânta alături de corul care a fost, pur și simplu, divin! Și toți se bucurau încurajați în bucurie de părintele Felix Roca care a fost excepțional pe scenă. Am urmărit momentele atât de impresionante din catedrală, acolo unde papa a binecuvântat bolnavii și am adorat gestul lui de a da lanțurile la o parte, pentru a intra între cei care l-au așteptat cu atâta iubire și credință. Iar tânărul cu tetrapareză spastică care l-a îmbrățișat cu atât de multă bucurie pe papă mi-a mai smuls o lacrimă. Apoi, l-am zărit... În papamobil, salutând mulțimea care trecuse peste ploaie și gheață... Și am plâns.... Când a urcat pe scenă am realizat că suntem la mai puțin de 50 metri de el și am privit cu uimire un om atât de simplu, de senin, de modest și de cald. Lacrimile au apărut încă o dată atunci când bunica din familia cu 11 copii s-a adresat papei în cuvinte atât de simple. Cuvinte simple a folosit și Sanctitatea Sa atunci când s-a adresat pelerinilor. Cred că am plâns cam tot discursul pe care l-a rostit cu vocea sa atât de blândă.

    • Am fost impresionată de cât de bine și-a adaptat cuvântul la realitatea din zona noastră și la cât de multe ne-a transmis în doar câteva fraze atât de iscusit scrise. M-a impresionat și când, la sfârșit, ne-a spus să ne rugăm pentru el. Și, apoi, m-am întrebat de câte ori ne rugăm noi pentru alții. De câte ori încercăm să mergem împreună, exact așa cum ne cerea papa în mesajul călătoriei sale apostolice în țara noastră. Atunci am văzut alți oameni și mă bucur că noi, ieșenii, am arătat cât de primitori, de buni și de civilizați suntem. Să ne dorim și noi să rămânem așa cum am fost atunci și să nu uităm că fericirea noastră este, de fapt, fericirea celor din jurul nostru și să nu încetăm să construim cărări între vecini. Pe 1 iunie am văzut cum se nasc miracolele, atunci când, pe un cod de ploi, norii s-au risipit și soarele și-a făcut apariția. Felicitări tuturor celor implicați în organizarea evenimentului! Ați fost la înălțime, iar, cu siguranță, ieșenii au fost mândri că sunt ieșeni!" (Fam. Carmen și Maricel Ghercă, Iași)

    • "Au trecut cele trei zile în care Sfântul Părinte a fost în mijlocul nostru. A fost atât de aproape de noi, poate chiar mai mult decât ne-am fi așteptat. Unii l-au văzut de la câțiva zeci de metri, cocoțați pe un gard, alții de mai aproape, lipiți de balustrade, umăr la umăr cu oameni pe care poate că nu i-au mai văzut vreodată, dar care acum erau cei mai buni vecini. Cu toții am văzut bucuria pe care o transmitea Sfântul Părinte și am primit binecuvântarea sa de papă. Eu însă cred că l-am văzut peste «protocolul» impus de moment, l-am văzut mai mult ca pe un bunic, bunicul Francisc, cel care strânge în jurul său familia și care are sfaturi sau o vorbă bună pentru fii, iar pentru nepoții așezați pe genunchii săi are pregătită câte o glumă sau măcar știe cum să îi facă să zâmbească. Cu ce rămânem după această vizită? Exact cu ce rămânem după o vizită la un bunic bun și înțelept: cu acele cuvinte prin care îi dăm mare dreptate și care ne fac să ne simțim ușor vinovați, deși bunicul nu ne-a certat, cu hotărârea de a schimba ceva în bine în viața noastră, deși bunicul nu ne-a spus că am greșit cu ceva". (Fam. Cristina și Eduard-Ciprian Mate, Bacău)

  • Familie binecuvântată de papa Francisc în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină"

    • "A fost o așteptare lungă. A meritat. Cu cât ziua de 1 iunie se apropia cu atât emoția, și o trepidație în plus a inimii, creștea încet, încet... Aici la catedrală totul a intrat în «linie dreaptă» în ajun... Totul era pregătit. Mama, însoțită de un frate, și-a luat locul în bancă. Așteptarea a meritat! La intrarea în catedrală, Sfântul Părinte a binecuvântat-o pe mama prin impunerea mâinii drepte pe cap și, prin ea, ne-a binecuvântat toată familia. M-a impresionat simplitatea și firescul din fiecare gest al papei Francisc! Am strigat, m-am bucurat împreună cu cei din jurul meu de acest minunat dar divin și care are un nume: Francisc! Despre tot ce s-a întâmplat, despre trăiri interioare, despre semne și interpretări spațiul acestui gând e prea mic. Iar Sfântul Părinte e mare prin simplitate și umilință, prin firesc și dăruire în cei aflați la periferie. Am simțit asta! Au simțit-o toți cei care l-au întâlnit!" (Fam. Emil Bejan, Iași)

  • Comuniune de suflet cu preoți și seminariști

    • "Când retrăiesc vizita Sfântului Părinte papa Francisc la Iași, acasă la noi, nu am cum să nu mă umplu de bucurie și recunoștință. Sentimentele și gândurile care îmi trec prin minte sunt multe, dar voi încerca să redau doar câteva idei. Pentru Sanctitatea Sa, a fost o vizită, un pelerinaj, dar pentru noi a fost o viziune, o revelare a Tatălui prin urmașul sfântului Petru. De obicei, apostolii, când mergeau în misiune, când vizitau anumite comunități o făceau pentru a le întări credința. La fel și Sfântul Părinte a adus bucuria pe chipul celor adunați să-l întâlnească, prezența sa nu a fost un oarecare eveniment artistic sau cultural, ci o adevărată experiență de credință, prezența sa ne-a unit, simțeam toți aceeași bucurie și emoție, simțeam toți că Dumnezeu ne vorbește și ne zâmbește. Simțeam că cel pe care l-am așteptat cu emoție și nerăbdare timp de opt ore în ploaie sau soare, era cu adevărat un trimis al Tatălui nostru ceresc, iar el avea pe chip bucuria sinceră și adevărată de a ne întâlni. Și acest lucru, această întâlnire a meritat orice așteptare, orice sacrificiu. Nici măcar furtuna nu a reușit să gonească sau să întristeze pe cineva, toți au păstrat această bucurie pe chip. Un alt moment important a fost cel în care Sfântul Părinte a urcat pe scenă. Aceasta a căpătat un alt sens decât cel cu care suntem obișnuiți. Nu mai era un loc de spectacol și de distracție, ci un loc de rugăciune, de bucurie adevărată. Urcarea lui pe scenă a fost și urcarea noastră! Ne-a urcat și ne-a înălțat la Dumnezeu! Scena nu a mai fost elementul care-l separa pe artist de public, ci legătura, liantul care apropie și unește pe cei de pe scenă și pe cei din afara ei, cu Dumnezeu. Eram toți implicați în acest spectacol, eram toți protagoniști, eram toți uniți cu Cristos...". (Pr. Antony Kalai Selvan, SdC, Iași)

    • "Întâlnirea cu papa Francisc este pentru mine încă o amintire vie. Un moment unic în viața mea pe care l-am trăit cu bucurie alături de frații mei. Când l-am văzut pe Sfântul Părinte în mijlocul nostru răsuna în mintea mea cuvintele Să mergem împreună. Mă bucuram, să văd că în această zi importantă alături de noi mai erau și alte persoane ce aparțineau de alte confesiuni care participau cu bucurie la mărturia noastră de credință!" (Seminarist Ștefan Lenghen, Pârgărești)

    • "Această întâlnire mariană cu tinerii și familiile de la Iași a fost pentru mine un eveniment cu o imensă încărcătură spirituală. A fost o mare bucurie de a-l primi pe Sfântul Părinte aici, la Iași, în capitala Moldovei. Dar această bucurie a fost cu atât mai mare cu cât am reușit să fiu foarte aproape de papa Francisc, ținând cartea în momentele de maximă importanță, anume rugăciunea de consacrare a poporului către sfânta Fecioară Maria de la Cacica și binecuvântarea finală. Sper ca această bucurie să fie mereu vie în mintea mea și în sufletul meu, și să fie un pas întăritor pentru drumul meu către sfânta Preoție" (Seminarist Iulian Robert Gherghel, Tupilați)

  • Voluntari zâmbitori în slujirea pelerinilor

    • "Întâlnirea cu Sfântul Părinte a fost pentru mine un cumul de emoții începând de la entuziasmul pregătirii acesteia din rolul de voluntar, așteptarea participanților și întâlnirea efectivă cu cel atât de mult așteptat: papa Francisc. Ca voluntar am avut darul și bucuria de a fi aproape de punctul zero al întâlnirii și anume, scena pregătită special cu ocazia acestui eveniment. Ceea ce am surprins peste tot în jurul meu a fot emoția, bucuria, seninătatea și speranța cu care toți participanții îl așteptau pe Sfântul Părinte, dincolo de vremea capricioasă, statul în picioare, oboseala acumulată... Era un sentiment că indiferent ce se întâmplă, noi rămânem acolo, prezenți să-l întâmpine cu inimile deschise pe cel care venea cu o inimă plină de bunătate, simplitate și iubire paternă. Așa l-am simțit pe Sfântul Părinte când a coborât din papa mobil și la doar câțiva pași distanță de mine i-a îmbrățișat pe copilașii care i-au oferit flori. Am simțit o bucurie imensă care mi-a cuprins sufletul și un vis, o speranță, o așteptare devenită realitate atât de aproape de mine. Inima îmi era atât de plină de bucurie și mulțumire, încât nu-mi mai doream nimic altceva decât să-i surprind încă o dată privirea sa blândă, atât de aproape de oameni, sufletul său atât de umil și plin de simplitate. Am exclamat atunci împreună cu ceilalți voluntari din jurul meu: Vivat Papa! Ce dar frumos oferit de Domnul! Și această bucurie, pace, speranță și simplitate primite de la Sfântul Părinte, au rămas ca un ecou profund în sufletul meu multe zile după plecarea sa. Îi mulțumesc Domnului pentru darul deosebit pe care mi l-a oferit prin trimisul său și tuturor voluntarilor și celorlalte persoane cu care am putut împărtăși aceste momente unice!" (Cristina Budău, Iași)

    • "Întâlnirea cu papa Francisc la Iași este unul dintre acele momente care rămân întipărite în inimă. A fost, probabil, un moment unic în viață. De fiecare dată când l-am întâlnit pe papa - la Roma și în Vatican - l-am simțit un om blând, simplu și frumos, un adevărat păstor și prieten, după inima lui Cristos. Așadar, am așteptat cu entuziasm și întâlnirea cu el tocmai pe meleagurile noastre. Cu ocazia acestei vizite a Sfântului Părinte la Iași am avut posibilitatea să reîntâlnesc vechi prieteni, tineri din toată Moldova, formând împreună o mare echipă de voluntari care s-a îngrijit de toate aspectele acestui eveniment important. Când a sosit momentul mult așteptat, am primit cu emoție și multă bucurie salutul și cuvintele papei Francisc, precum și zâmbetul său cald și luminos care a oprit ploaia, a înseninat cerul Iașului și inimile noastre". (Maria-Cosmina Barticel, Piatra Neamț)

    • "Am avut marele privilegiu să fiu în catedrală împreună cu bolnavii, ca însoțitor. După câteva ore de așteptare și rugăciune, Sfântul Părinte a intrat în catedrală, cu privirea duioasă, zâmbind, nu pot reda în cuvinte pacea, lumina, care s-a instaurat printre noi odată cu apariția sa. Când a ajuns în dreptul nostru, l-am strigat (nu m-am putut abține), și a venit spre persoanele bolnave de lângă mine, și astfel am dat și eu mâna cu "dulcele Cristos pe pământ". Sfântul Părinte a înaintat, salutând pe cei care erau pe culoar, și, la un moment dat a ridicat șnurul care delimita spațiile și a salutat toți bolnavii. În fața relicvei și a icoanei fericitului Anton Durcovici, Sfântul Părinte a rămas recules în rugăciune câteva clipe, părea că era doar el și testamentul fericitului. Mărturia unui bolnav: «Sfântul Părinte s-a apropiat de mine, pentru câteva clipe mi s-a părut că-l vad pe Isus. Papa Francisc m-a privit direct în ochi, am văzut în privirea sa un ocean de umilință, modestie, delicatețe, dragoste, mult, mult har. Cred că doar în cer voi mai trăi asemenea emoții, bucurii. Acolo sunt sigur că-l voi întâlni și pe cel care l-a trimis pe Sfântul Părinte papa Francisc la Iași»". (Eugenia Dămătăr, Iași)

    • "Cu toate că au trecut deja aproximativ trei săptămâni de la vizita Sfântului Părinte papa Francisc la Iași, simt încă fiorul și bucuria imensă din acele zile. Consider că am primit un mare dar din partea lui Dumnezeu, acela de a fi voluntar în catedrală și de a însoți bolnavii și persoanele în vârstă. Nu aș fi crezut ca as putea ajunge atât de aproape de persoana Sfântului Părinte și că îmi va tresălta inima de bucurie atunci când privirile noastre se vor întâlni. Surprinsă fiind de zâmbetul său magnific care m-a cucerit, am simțit în acel moment prezența divină. Mi-am dorit nespus să mă fac utilă la această mare sărbătoare și de aceea m-am înscris ca voluntar. Voiam să particip într-un mod activ, să pot oferi din timpul meu și să trăiesc emoțiile cu cei care aveau cea mai mare nevoie. Chiar dacă am fost prezentă în curtea catedralei încă de la orele dimineții, nu a fost nicio urmă de oboseală la sfârșitul zilei, deoarece am fost ocupată să conduc diverse persoane la locurile deja distribuite, am fost absorbită de unele povești de viață și mai ales am simțit mulțumirea de pe chipul lor. Mulți dintre cei prezenți erau pentru prima oară în vizită la catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași și îi admirau plini de emoție frumusețea și așteptau entuziasmați sosirea Sfântului Părinte în mijlocul lor. Ii mulțumesc din suflet Domnului pentru onoarea de a participa activ la această mare sărbătoare, mai ales pentru că m-am simțit copleșită cu multe haruri și pentru că am fost din nou fericită, împărtășind cu alții o mare fericire". (Iolanda Budău, Bacău)

    • "Și noi am fost norocoși să formăm împreună această echipă mare și frumoasă! Chiar dacă nu a fost ușor, împlinirea simțită la finalul zilei de 1 iunie acoperă toată oboseala și greul din timpul pregătirilor. S-a meritat efortul! A fost o experiență de neuitat!" (Ana Petrina, Roman)

    • "Felicitări tuturor! Mult succes! Implicați-vă în activități de voluntariat! Pe mine, voluntariatul m-a ajutat să cresc și să prețuiesc munca pe care o desfășor cu ceilalți. Așa cum spunea papa Francisc, voluntarii sunt o resursă importantă pentru lume! Are nevoie de voi! Au fost zile pline de frumos și bucurie. Papa Francisc are un har deosebit de a te face să te conectezi cu el, să simți pacea, bucuria și credința!" (Adriana Ianuș, Roman)

A consemnat
prof. Lăcrămioara Boroș,
voluntar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Iași: Mărturii ale inimilor înnobilate de prezența papei Francisc

* * *

Secțiunea specială "Papa Francisc în România": www.ercis.ro/papafrancisc


 

lecturi: 2613.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat