Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Delegație română la audiența generală a papei Francisc, de miercuri, 5 iunie 2019: "A fost o mare bucurie să fiu un pelerin în România"

La audiența generală de miercuri, 5 iunie 2019, papa Francisc a vorbit despre vizita sa apostolică în România, din perioada 31 mai - 2 iunie. La această audiență a luat parte și o delegație din România, formată din 32 de persoane, în frunte cu IPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București și președinte al Conferinței Episcopilor Catolici din România. Din Dieceza de Iași au fost șapte persoane, preoți și laici - pr. Adrian Blăjuță, pr. Mihai Budău, pr. Felix Roca, dar și familiile Alexandra și Gabriel Măriuț și Nicoleta și Robert Morți - cărora li s-au alăturat persoane care activează în Roma: surori de la Congregația "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", pr. Isidor Iacovici, păstorul comunității romano-catolice românești din Roma, Mons. Ionuț Strejac, care lucrează la Vatican, dar și pr. Laurențiu Dăncuță, care se pregătește pentru a lucra în serviciul diplomatic al Vaticanului.

După audiență, a avut loc un moment de dialog între membrii delegației din România și papa Francisc, ocazie în care papa a primit noi cadouri care să îi amintească de vizita sa la noi în țară, printre care un tricou special cu numele Sanctității Sale, dar și o fotografie de la întâmpinarea care i s-a făcut la scena din fața Palatului Culturii din Iași, de către copii îmbrăcați în costum popular.

Audiențe generale au mai fost și vor mai fi, dar România, București, Șumuleu Ciuc, Iași, Blaj sunt cuvinte care nu au mai fost și nu știm când vor mai fi atât de des și frumos rostite la astfel de audiențe de la Vatican.

Vizita Sfântului Părinte papa Francisc în România este consemnată în istoria țării noastre și rămâne în amintirea tuturor. Am simțit în acele zile că România este mai frumoasă și oamenii nu au uitat să se bucure și să zâmbească. Pe de altă parte, vizita pe care noi am făcut-o la Vatican, cu ocazia audienței generale de miercuri, 5 iunie, va rămâne pentru totdeauna în rama prețioasă a sufletului. Ne uităm pe fotografii și retrăim emoțiile acelor clipe.

În momentul fotografiilor oficiale i-am spus papei că a făcut țara noastră mai frumoasă timp de trei zile și că îl consider o minune. Mi-a replicat cu zâmbetul pe buze: "Țara voastră e minunată!"

Cum să nu te uimească simplitatea, modestia și zâmbetul sincer al acestui om-minune? Privind fotografiile, observ chipurile tuturor celor care au făcut parte din delegație. Motoul vizitei, "Să mergem împreună!", a avut continuitate și s-a transformat în: "Să ne bucurăm împreună!"

După aceste zile memorabile petrecute cu papa Francisc, în România și la Roma, ne simțim mesageri și ne propunem să menținem în viețile noastre cuvântul "împreună", cuvânt care aduce fericire și împlinire.

Ca mulțumire pentru darul minunat al întâlnirii cu Sfântul Părinte, joi dimineață, 6 iunie 2019, în bazilica "Sfântul Petru", s-a celebrat o sfântă Liturghie la care a fost adăugată o rugăciune pentru toți cei care au făcut posibilă vizita apostolică a papei Francisc în România, desigur și la Iași. Gândurile și rugăciunile noastre au fost înălțate pentru papa, episcopii și credincioșii diecezei noastre.

Nicoleta M.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Delegație română la audiența generală a papei Francisc, de miercuri, 5 iunie 2019

* * *

Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 5 iunie 2019. Cateheză despre călătoria apostolică în România


 

lecturi: 3558.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat