Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Petru Gherghel: Scrisoare pastorală

Lăudați pe Domnul pentru că este bun: veșnică este îndurarea lui! (Ps 118,1)

Act de mulțumire și respectuoasă recunoștință

Am trăit cu mare bucurie întâlnirea cu Sfântul Părinte papa Francisc, oaspete și pelerin în țara noastră și în centrul Diecezei noastre, Iași. A venit ca păstor, dar și ca prieten, cu un gând nobil de a ne aduna sub mantia și brațele ocrotitoare ale Maicii Domnului de la Cacica, care ne-a întâmpinat cu iubire și milostivire, ca să mergem împreună spre Isus Fiul ei și Mântuitorul nostru.

Întregul popor credincios al Diecezei, împreună cu alți credincioși, mulți din țările și diecezele vecine, având în frunte pe păstorii lor, au simțit chemarea și au dat curs invitației noastre: bătrâni și tineri, familii și copii, oaspeți, frați și surori din comunitățile catolice, ortodoxe și de alte convingeri religioase. Înfruntând intemperiile vremii, au simțit în inimi glasul și chemarea Maicii noastre cerești și au umplut străzile orașului nostru, ca să fie martori la un moment de iluminare cerească adusă de Mesagerul păcii și al iubirii, Sfântul Părinte papa Francisc, care, coborând din avion, a făcut să coboare peste toți cei prezenți razele binevoitoare ale soarelui - simbol al luminii cerești - ce au apărut pentru a împrăștia norii și pentru a însufleți entuziasmul tuturor și a mări bucuria coborâtă parcă din cer, din înălțimi, ca o răsplată cerească după clipele de potop ce se abătuseră asupra orașului. Parcă nici nu se putea oferi acelui mare număr de pelerini ceva mai frumos și mai grăitor!

Ne-am simțit într-o atmosferă de iubire, de comuniune și de bucurie sufletească, uniți cu înaintașii noștri în credință, care au așezat pe umerii noștri fragili bogăția darurilor vieții și ale credinței, moștenire și tezaur sfânt pe care trebuie să-l apărăm și să-l transmitem generațiilor viitoare. Fără părinții și străbunii noștri, drumul vieții și al mărturiei noastre nu ar fi fost posibil!

Am simțit căldura Maicii Sfinte, ocrotitoarea poporului nostru, pe care papa a vrut să ne-o arate în acest fel, fericiți fiind sub privirile ei gingașe și materne, ca să nu uităm că suntem cu toții frați între noi și fii ai aceluiași părinte ceresc.

Dragi frați și surori, dragi pelerini, v-ați adunat pentru câteva momente în jurul Sfântului Părinte papa Francisc: nu trebuie să uităm că am fost părtași la o sfântă și binecuvântată întâlnire cu păstorul nostru sufletesc, convocați sub aripile ocrotitoare ale Mamei lui Isus și ale Mamei noastre cerești, care nu are altă menire decât să ne invite mereu lângă Fiul ei, Mântuitorul și prietenul nostru divin.

Am primit în acel moment de har o sfântă declarație de iubire și o mare chemare: Să mergem împreună spre a-l întâlni pe Cel care ne-a oferit o mamă, care ne cheamă să-l urmăm pe Fiul său, care este bucuria și pacea noastră, Cristos Domnul și Mântuitorul nostru, dornic să ne umple inima de un nou avânt pe drumul vieții și al credinței noastre!

Cu această scrisoare îndreptăm spre fiecare membru al Bisericii noastre locale, spre fiecare preot și păstor al poporului nostru, spre toți și spre fiecare în parte un cuvânt de prețuire și recunoștință, spunând tuturor, împreună cu episcopul nostru auxiliar și cu toți colaboratorii noștri: Mulțumim!

Mulțumire pentru pregătirea acestui moment istoric!

Mulțumire pentru participarea la momentul întâlnirii cu Sfântul Părinte la Iași!

Mulțumire pentru tot efortul făcut, mai ales pentru jertfa de a înfrunta furtuna și ploaia!

Mulțumire pentru mărturia de credință, împreună cu toți ceilalți pelerini prezenți în inima orașului nostru istoric!

Mulțumire pentru hotărârea de a merge mai departe pe urmele înaintașilor noștri în credință, purtând peste veacuri tezaurul vieții, al iubirii și al credinței din partea celor ce ni l-au oferit cu trăirea lor!

Laudă și mulțumire tuturor!

Cinste și prețuire copiilor, tinerilor, familiilor și părinților noștri!

Cinste pentru toți cei care ne-au stat alături în pregătirea acestui moment: preoți, religioși, seminariști și elevi și atâția voluntari!

Aleasă prețuire tuturor autorităților centrale precum și autorităților locale, în frunte cu energicul primar, ing. Mihai Chirica, edilul acestui oraș istoric, cetate a culturii și spiritualității românești.

Aceeași cinstire și mulțumire tuturor celor care s-au implicat și s-au oferit pentru buna orânduire a cadrului necesar desfășurării acestei întâlniri de excepție, o manifestare și o întâlnire istorică, care prin munca și efortul lor ne-au creat o atmosferă de familie, primind cu largă inimă pe toți pelerinii și oaspeții din țară, din județ și de peste hotare, veniți la acest eveniment!

Răsplătește, te rugăm, Doamne, pe toți cei care ne-au făcut și ne fac bine pentru numele tău!

Recunoștință filială papei Francisc, laudă și mulțumire veșnică lui Dumnezeu și Maicii Sfinte!

Iași, 4 iunie 2019

Petru Gherghel,
episcop de Iași

* * *

Alte scrisori pastorale ale PS Petru Gherghel sunt publicate în secțiunea: "Bibliotecă" la pagina Documente episcopale.

* * *

Secțiunea specială "Papa Francisc în România": www.ercis.ro/papafrancisc


 

lecturi: 2693.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat