Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa la Iași: Părerea unui mic enoriaș al Diecezei de Iași

Vă redăm în continuare gândurile "unui mic enoriaș al Diecezei de Iași".

Salutare, părinte!

Scuzați îndrăzneala și dorința mea de a împărtăși ceva din trăirea de la Iași.

În primul rând doresc să vă felicit, atât pe dumneavoastră pentru campania de promovare dusă la TV și pe social media, cât și întreaga Episcopie pentru evenimentul de succes. Poate nu contează prea mult părerea unui mic enoriaș, dar eu mă simt dator să o spun în calitate de enoriaș al Diecezei de Iași.

Așadar, părerea unui mic credincios, a unui tânăr ambițios, a unui soț loial, a unui tată iubitor și a unui fiu crescut cu frică de Dumnezeu.

Am ajuns la Iași după un drum lung, aglomerat și foarte ploios, de la Bacău. Bucurie mare că am găsit rapid un loc de parcare la căminele studențești, de unde aveam de parcurs un drum pe jos de 15 minute spre locul de întâlnire cu papa Francisc. Da, nu am respectat indicațiile oferite de preoții din parohie, și anume de a lăsa mașina în centrele comerciale de la intrare în Iași. Pur și simplu mi-a scăpat intrarea spre "Era".

Imediat ce am parcat mașina am fost întâmpinați de o ploaie răcoroasă și cu gheață. Gândul ne-a fost de la cei deja veniți în fața Palatului Culturii... "Oare cum se descurcă, oare au nevoie de pelerine de ploaie, oare nu le face rău gheață?" Dar a trecut repede. Imediat ce s-a oprit ploaia am pornit bucuroși și hotărâți spre Palatul Culturii, cu părinții, cu soția și cu fetița în brațe. În drum ne întâlneam cu diferite grupuri, voluntarii ne întâmpinau, ne ajutau cu hărți, cu apă, cu eșarfe (deși aveam eșarfe). Se vedea clar, Iașiul fierbea, lumea tremura de emoție, de bucurie.

Am ajuns așadar în apropiere de una din intrările în zona 5 și nu mică ne-a fost mirarea să vedem coada de oameni ce așteptau să treacă prin filtru. Cu fetița mică și foarte năzdravană (de aproape 2 ani), am zis că e dificil să stăm în loc și să așteptăm. Am hotărât să ne mai plimbam prin zona să așteptăm să se micșoreze coada, ca apoi să intrăm. Dar de unde... coada a devenit din ce în ce mai mare. Până la urmă am decis să mă așez la coadă și, când mă voi apropia de filtru, să îmi chem și soția cu fetița, care se plimbau prin zonă (Piața Hala Centrală). Între timp mă uit pe hartă și știam deja că mai există o intrare. Aud un zvon că acolo coada e mai mică. Decid să mă duc să verific lăsându-l doar pe tatăl meu la rând. Eșec, nu am putut ajunge la cealaltă intrare.

M-am întors în rând, când o văd pe soție cu fetița în brațe plângând foarte tare lângă niște scări. M-am speriat. Fetița plângea din ce în ce mai tare spunând că o doare burtica... din ce în ce mai tare. Lângă noi era o farmacie deschisă. Am intrat, am rugat-o pe farmacistă să-i recomande un calmant... dar eșec. Răspunsul a fost că nu poate recomanda ceva pentru un caz de urgență, mai ales că nu știm ce are. Ceea ce știam era faptul că niciodată nu a plâns așa de durere (fetița). Am ieșit afară, am dat telefoane să ne interesăm la asistenți, la doctori, la prieteni și nu am găsit soluție.

De aici începe partea interesantă. Văzând că fetița nu se calmează, am decis să abandonăm rândul și plecăm spre mașină și de acolo la spital, dacă durerea nu se oprește. Deja îmi făceam scenarii unul mai urât ca altul. Ne-am oprit lângă un ecran mare și încercam să îi distragem atenția fetiței de la durere cu acesta, dar tot plângea. La un moment dat, părintele Felix anunța în microfon că "în acest moment papa Francisc a aterizat la aeroport, papa este în orașul nostru". Lumea veselă, urale, zâmbete, bucurie... noi puțin îngrijorați, iar fetița deodată a tăcut... da... a tăcut. După aproximativ 5 minute s-a cerut pe jos și a început să alerge, să râdă, să vorbească, să cânte. Era un alt copil, era ceva diferit. Ne uităm unii la alții eu la soția mea, ea la mine, noi la părinții mei, ei la noi. Ceva s-a întâmplat. Am ratat intrarea în zona 5, dar eram bucuroși că fetița e mai bine. Am urmărit totul la un ecran mare, ce-i drept puțin dezamăgiți. În gând îmi spuneam... "Ehh... puteam să mă uit și la tv acasă să văd asta, nu am putut să îl văd mai aproape". Visul meu de mic copil era să îl văd pe papa cât mai aproape. Nu am reușit să îl văd pe papa Ioan al II-lea, am zis că îl văd pe Francisc, dar, după ce se petrecuse, am zis că am ratat șansa aceasta. Am zis că voi rămâne cu imaginile de la tv și pozele de pe rețele. Asta e, viața merge mai departe și voi încerca să fructific în viitor o altă șansă.

Aud un zvon... "Vedeți că pe strada asta pleacă spre aeroport"... mă uit la ecran se pregătea să coboare de pe scenă... încep să vibrez de emoție și vorbesc cu soția... "Hai la gard să îl vedem, că va trece pe aici..." Ajungem la gard... era plin. Caut un loc liber... nimic. Deodată mă uit către capătul străzii și văd locuri libere, dar pe partea cealaltă. Iau fetița în brațe... spun soției și părinților: "Gata, mergem prin pasaj pe partea cealaltă". Am alergat cu speranța în noi. Am ajuns pe partea cealaltă, am găsit un loc cât de cât liber... și așteptăm. Jandarmii spun că va trece o coloană mare, numai să nu depășim bordura. Se aud strigăte..."Vine, vineee!!"... se auzeau strigăte, urale... se vedeau eșarfe fluturând, se vedeau zâmbete, lumea se lumina la față. Am reușit să fiu la bordură, la gard. Lângă mine un tânăr cu încă cineva: "Uite-l pe papa ce îl vedem la televizor... să strigăm la el să ne vadă". Se vede coloana... se vede prima mașină, a doua,... a treia... se vede papamobilul... tremuram. Îmi scot telefonul să filmez. Vine... era din ce în ce mai aproape... e incredibil îl văd... și încep să strig cât mă ține gura "Papa! Papa! Papa!"... s-a întors, a zâmbit, mi-a făcut cu mâna... ne-a făcut cu mâna... ne-a zâmbit. Parcă mi-a transmis un gând "Eu vă iubesc pe toți". Și se duce... se duce... se depărtează. O liniște enormă s-a așezat pe mine. Lăcrimam, lăcrima și soția mea... care nu a fost lângă mine, găsise un alt loc unde a putut să îl vadă cu fetița (între timp luase fata în brațe). L-am văzut așa cum visam să îl văd. Uau, ce trăire, parcă eram un alt om. Părinților mei nu le venea a crede că l-au văzut. Lumea toată vorbea... "L-am văzut, mi-a făcut cu mâna..." Am uitat de telefon, am uitat că filmăm.

Am pornit grăbiți spre mașină să nu prindem aglomerație către casă. Eram bucuroși, ne bucuram ca niște copii. Am luat fetița în brațe care tot repetă "pa pa, Papa, a piecat Papa".

Am plecat din Iași cu speranță, cu încredere, cu bucurie, cu liniște, cu pace, cu mai multă bunătate...

Povesteam în mașină toți patru cum l-am văzut, cum l-am salutat, cum ne-a salutat. Era ceva de nedescris.

M-a întrebat un amic azi "L-ai văzut, cum a fost?"... Nu am putut să îi explic nimic. Acum e prima dată când povestesc, dar mă emoționează enorm.

Nu știu dacă vă ajută, vă influențează această povestire reală, dar eu am simțit nevoia să o zic unei persoane ce poate nu mă cunoaște foarte bine și poate trage o concluzie imparțială.

Mulțumesc că ați avut răbdare să citiți. Am vrut să vedeți cum a trăit o familie această zi minunată în care l-am văzut pe acest trimis al Domnului.

Video-ul filmat? Am râs... s-a blocat chiar în momentul când s-a întors spre noi și ne-a salutat... am prins doar momentul când s-a dus. Nu m-a deranjat. Am rămasă cu imaginea lui reală, cu zâmbetul blând și cu acel gând ce parcă mi-l transmitea "Vă iubesc pe toți!".

Scuzați greșelile, exprimarea... nu am editat nimic, pur și simplu mi-am luat curajul să vă scriu și am făcut-o.

Un mic enoriaș al Diecezei de Iași

* * *

Secțiunea specială "Papa Francisc în România": www.ercis.ro/papafrancisc


 

lecturi: 3190.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat