Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa la Iași: Mărturia familiei Balan

Sfinte Părinte,

Vă mulțumim pentru că ați venit la noi, la Iași și pentru că ați făcut posibilă această sărbătoare. Noi, Elisabeta și soțul meu, Ioan, am venit la sărbătoare dintr-un sătuc de la periferia județului Iași, unde mica noastră comunitate catolică trăiește în armonie și respect cu membrii comunității ortodoxe.

Nu am venit singuri, ci împreună cu toți cei 11 copii ai noștri: 7 dintre ei au ales să își întemeieze și ei familii și 4 au ales calea Domnului: doi preoți și două surori care s-au oferit familiei lui Dumnezeu, Biserica. Unii dintre ei au venit de peste hotare pentru a fi aici: din Belgia, din Italia, și de peste Prut, din Basarabia. Și azi ne-am adunat cu toții, precum odinioară când în fiecare duminică dimineață luam drumul spre biserica noastră dedicată sfântului care ne-a ocrotit mereu, sfântul Anton de Padova.

Îi mulțumim împreună astăzi lui Dumnezeu pentru darul credinței pe care l-am primit și noi de la părinții noștri și bunicii noștri. Credința a fost cea care ne-a ajutat ca familie tânără să depășim orice dificultate a vieții. Când vremurile erau mai grele ne spuneam asemenea sfântului Petru: "Doamne, la cine să mergem? Doar tu ai cuvintele vieții veșnice... Doar la tine găsim puterea de a merge mai departe". În Domnul ne-am găsit puterea atunci când nu am ținut seamă de părerea autorităților comuniste că aveam prea mulți copii și am dorit să respectăm jurămintele de la cununie. Deseori ne rugăm în familie Rozariul și Calea sfintei cruci. Așa cum Isus nu s-a descurajat pe calea crucii, nici noi nu am vrut să ne descurajăm și ne-am spus: "Mergem cu Domnul până la capăt". Munca și rugăciunea împreună ne-au ajutat să dăm mai departe copiilor noștri ceea ce am primit.

Astăzi, când ne rugăm pentru copiii și nepoții noștri, care au mers și ei pe drumul lor, visăm ca și ei să poată rămâne aproape de Dumnezeu. Visăm ca ei să își construiască viața fără să uite de unde au plecat. Mai ales pentru nepoți ne rugăm să aibă parte de înțelepciune și pace ca să poată crește bine și să aibă dragoste pentru Dumnezeu și pentru oamenii pe care îi vor întâlni pe calea vieții. Visăm ca tot poporul nostru să nu uite de rădăcinile sale și să trăiască în pace și cu încredere în sine și în Dumnezeu.

Dar ne rugăm și pentru Biserică, pentru preoți, persoanele consacrate, ca să aibă curaj să îl vestească pe Domnul. Și ne rugăm și pentru Sanctitatea Voastră, sfinte Părinte, ca Maica Domnului să vă ocrotească mereu!

Vă mulțumim, Sfinte Părinte!

Familia Balan

Fotografii: Vatican News

* * *

Papa în România: Întâlnire mariană cu tinerii și cu familiile (Piața din fața Palatului Culturii, Iași, sâmbătă, 1 iunie 2019)

Secțiunea specială "Papa Francisc în România": www.ercis.ro/papafrancisc


 

lecturi: 4299.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat