Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa la Iași: Papa, văzut dintre oameni, la Iași

Totul a început în momentul în care a venit ploaia și odată cu ea și gheața.

"Nu-i adevărat ce-mi este dat să văd", spunea un reporter de la televiziune. Continuă să filmezi, a spus cameramanului. Aceste imagini vor face înconjurul lumii. Oamenii nu merg să se adăpostească, nu se enervează și nu protestează nimeni, din contra stau cu și mai multă devoțiune. Ce le faceți, părinte, că stau așa? Dacă erau la un miting erau plecați de mult, iar în urma lor ar fi rămas mormane de gunoaie".

"Îi iubim, asta le facem, a fost răspunsul meu spontan! Așa cum face Papa, la fel facem și noi. Îi iubim! Noi nu ordonăm, ci slujim, nu obligăm, ci dăm exemplu! Așa face și Papa și de asta este atât de iubit!"

Am coborât apoi în mulțime. Și de undeva din spate am putut să văd ce înseamnă cu adevărat "spectacolul credinței". Oameni care au venit să-l vadă pe urmașul lui Petru, pe papa Francisc, au venit să-l audă, să se lase surprinși, să-i imite gesturile, aceștia au devenit deodată protagoniștii unui eveniment pe care l-au așteptat, pe care l-au pregătit și în care au crezut.

Nu pot să cred, papa îi îmbrățișează pe copii, iată și pe un tânăr bolnav, a desfăcut lanțul de protecție și s-a dus să-i mângâie pe bolnavi, iată cum îi sărută pe copii pe frunte, cum poate să rămână atât de proaspăt la vârsta sa...

Și când am crezut că le-am văzut pe toate, papa a mai dat o lecție de umilință: le-a sărutat mâna celor doi părinți care au venit în fața lui cu rodul iubirii și al fidelității lor, familia cu cele trei generații, cele douăzeci și opt de persoane; copii, nepoți, dintre care căsătoriți, preoți și persoane consacrate, în țară și în străinătate. Vădit emoționată, mama, îmbrăcată modest cu batic pe cap, avându-l alături pe soț, la rândul său cu mâinile crăpate de muncă, i-au mulțumit papei Francisc că i-a adunat din nou precum odinioară în diminețile de duminică, când cu toții se pregăteau să meargă la biserică.

Curând au început să curgă și expresiile profunde: "credința nu se tranzacționează la bursă, sfârșitul lumii începe atunci când între oameni nu mai este iubire, când între ei încetează să mai fie cărări; mă simt ca într-o mare familie, simt că sunt acasă și vă mulțumesc", cuvinte simple, profunde și din inimă, toate spuse pe un soare strălucitor, după o furtună de vară, semn că Dumnezeu știe să-și însoțească "alesul".

Și cum spuneam, mă aflam undeva în spate, într-un loc în care oamenii nici nu bănuiau că poate fi un preot. Nimeni nu vorbea, nimeni nu pleca, nimeni nu arunca hârtii pe jos și nimeni nu regreta că nu se află în fața scenei unde se afla papa, ci doar în fața unui ecran. Toți erau mulțumiți să se aflau acolo și pentru ei era cel mai important moment al vieții: "De acum pot să mor, spunea o bătrână plină de zile!" "M-am încărcat pentru tot restul vieții", spunea un domn destul de respectabil! "Nu pot să cred că văd așa ceva", spunea o persoană ortodoxă!

Entuziasmul care s-a așezat peste mulțimi la vederea papei Francisc a devenit deodată viral! Tonul reporterilor, calmul forțelor de ordine, chiar aparenta inutilitate a prezenței lor, lacrimile care curgeau cu generozitate din ochii multor participanți, toate acestea au întregit un tablou și așa destul de frumos.

Mulțumim, Sfinte Părinte Francisc, mulțumim, Preasfințite Petru, Preasfințite Aurel, părinților Daniel, Adrian, Mihai, Ciprian, Felix, Robert, Eugen, Paul, Florin, părinților decani și atâția alții, tuturor celor care ați făcut ca ziua de 1 iunie să devină una istorică.

Pr. Felician Tiba

* * *

Secțiunea specială "Papa Francisc în România": www.ercis.ro/papafrancisc


 

lecturi: 4737.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat