Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 


 

Programul "Întâlnirii mariane cu tinerii și familiile" a Sfântului Părinte la Iași și programul premergător "Împărtășind bucuria credinței"

"Întâlnirea mariană cu tinerii și familiile" a Sfântului Părinte la Iași, sâmbătă, 1 iunie 2019, va fi precedată de mai multe programe ce vor avea menirea de crea un climat de sărbătoare și de a-i pregăti pe pelerini pentru întâlnirea cu Suveranul Pontif în Piața Palatului Culturii. Accesul în perimetrul securizat se va face între orele 11.00 și 16.00. Redăm programul detaliat.

Începând cu ora 14.00 pe ecranele montate în perimetrul pus la dispoziție pentru pelerini vor fi difuzate diferite documentare privind viața Bisericii, activitatea Sfântului Părinte și identitatea creștinilor catolici din Moldova. Vor fi susținute și recitaluri de muzică religioasă și modernă.

Începând cu ora 16.00 va avea loc programul "Împărtășind bucuria credinței" ca pregătire proximă pentru sosirea Sfântului Părinte la Iași.

Va fi evocată figura Sfântului Ioan Paul al II-lea, care a vizitat România în urmă cu 20 de ani și care la ceremonia de rămas bun pe de Aeroportul Băneasa (9 mai 1999) spunea: "Aș vrea să încredințez acest vis vouă, tuturor. În special, aș vrea să-l încredințez tinerilor. Da, vouă, dragi tineri din România! Aș fi vrut să vă întâlnesc personal; din nefericire nu a fost posibil. În seara aceasta, îmi însușesc cuvintele cu care Petru, în timp ce Rusaliile erau pe sfârșite, vestea celor care îl ascultau adeverirea promisiunii lui Dumnezeu: «Voi turna din Duhul meu peste tot trupul și fiii voștri și fiicele voastre vor profeți și cei mai tineri ai voștri vor vedea vedenii și bătrânii voștri visuri vor visa» (Fap 2,17). În aceste zile Spiritul vă încredințează vouă, tinerilor, «visul» lui Dumnezeu: ca toți oamenii să facă parte din familia sa, ca toți creștinii să fie una. Intrați cu acest vis în noul mileniu!" Astfel, întâlnirea papei Francisc cu tinerii, la Iași, devine împlinirea unui vis!

Programul va continua cu mărturii ale unor persoane care reprezintă categoriile de creștini din Dieceza de Iași: copii (Bianca-Irina Dogariu, Daria Luisa Giurgilă), tineri (Ioan-Matei Pieca), familii (Oana-Beatrice și Iulian-Cornel), călugărițe (Sr. Regina Birou) și preoți (Pr. Iosif Păuleț).

Toate aceste momente vor fi înfrumusețate cu cântări ale corului și ale orchestrei.

La ora 16.45 va începe un timp de rugăciune care să îi predispună pe participanți la trăirea intensă a întâlnirii cu papa Francisc. Icoana Maicii Domnului de la Cacica va fi purtată în procesiune de la Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" până la scenă. Icoana va fi însoțită de rectorul Sanctuarului de la Cacica, pr. Anton Mărăndescu, și de un grup de 180 de reprezentanți ai parohiilor din Dieceza de Iași, format din copii, tineri și familii. Douăzeci de copii vor preceda icoana aruncând petale de flori. Vor fi 7 persoane din Republica Moldova.

În acest timp vor fi înălțate rugăciuni și intonate cântări în cinstea Sfintei Fecioare Maria. Patru copii, care ulterior îl vor întâmpina pe Sfântul Părinte, vor recita un mister din rugăciunea Rozariului.

Icoana va fi așezată pe scenă la locul predispus spre a fi venerată de papa Francisc.

După încheierea momentului de rugăciune, pelerinii vor putea urmări pe ecrane deplasarea Sfântului Părinte de la aeroport și vizitarea Catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină".

*

VIZITA LA CATEDRALA "SFÂNTA FECIOARĂ MARIA, REGINĂ" DIN IAȘI

Sfântul Părinte (SP), însoțit de episcopul Petru Gherghel, sosește de la aeroportul din Iași în mașină închisă la Catedrala Romano-Catolică, unde este întâmpinat de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași și părintele paroh al catedralei. Sanctitatea Sa va intra în catedrală. Înăuntrul acesteia vor fi prezenți aproximativ 800 de bătrâni și bolnavi care îl vor saluta pe SP în timpul parcursului prin Catedrală.

Ajuns înaintea relicvelor fericitului Anton Durcovici, un preot bătrân (pr. Anton Bișoc, 98 de ani, 71 de ani de slujire ca preot) și un tânăr diacon (pr. Ricardo Baciu) îi înmânează SP o candelă aprinsă care va fi depusă în fața acestora. SP se roagă în tăcere (de asemenea întreaga adunare rămâne în tăcere) înaintea relicvelor și apoi iese prin intrarea principală a Catedralei.

În fața Catedralei, papa Francisc binecuvântează o statuie de marmură a Mântuitorului, care va rămâne în Iași, ca o amintire a vizitei Sfântului Părinte la Iași. Lângă această statuie se va afla și prima bornă kilometrică a Drumului către Santiago de Compostela care va marca traseul ce pornește de la Iași (4500), pe care SP o va binecuvânta cu semnul crucii.

Salutul credincioșilor din Piața Palatului în papamobil

SP se urcă în papamobil și, îndreptându-se spre scenă, îi salută pe credincioșii adunați în piață în timp ce se intonează cântări de sărbătoare ("O, Marie, o preadulce Mamă" și "Tu vei fi profetul mântuirii". Ajuns la scenă, coboară din mașină și este primit de 4 copii (din centrele de plasament din Dieceza de Iași) îmbrăcați în port tradițional, care îi vor aduce flori, aceste flori vor fi așezate, în semn de venerație, la icoana Sfintei Fecioare Maria adusă de la Sanctuarul național de la Cacica. Papa se va îndrepta spre scaunul său, moment însoțit din punct de vedere muzical de către un grup de buciumași: vestea bună a prezenței papei Francisc între noi.

*

ÎNTÂLNIRE MARIANĂ CU FAMILIILE ȘI TINERII

Piața Palatului Culturii din Iași

(17.45 - 18.45)

Un cuplu de tineri va conduce întâlnirea intervenind în mod succint pentru a introduce cele trei părți ale întâlnirii, pe cea dintâi care prezintă realitatea locală a tinerilor și familiilor, pe cea de-a doua care conține semnul crucii, salutul liturgic, rugăciunea zilei, fragmentul biblic și mesajul Sfântului Părinte și pe ceea de-a treia ce cuprinde un moment de rugăciune către Sfânta Fecioară Maria.

Partea I:

Realitatea familiilor și a tinerilor în Biserica locală din Moldova

Salutul Episcopului: episcopul Petru Gherghel îi adresează salutul său Sfântului Părinte în numele tuturor. La finalul acestuia îi oferă în dar o copie în mozaic a icoanei sfintei Fecioare de la Cacica.

Imnul Învierii: "Cristos a înviat"

Mărturia unui tânăr student (după mărturia sa, tânărul merge să îl salute personal pe Sfântul Părinte)

Mărturia unei familii compusă din trei generații (bunici, copii și nepoți: 28 de persoane; familia Balan Elisabeta (71 de ani) și Ioan (79 de ani): Iazu Vechi, Comuna Șipote; Parohia Săveni; O familie care a cunoscut greutăți și bucurii. O familie care a construit pe valori creștine. Și prin această familie se vede motoul: "Să mergem împreună"... pentru că se reunesc din mai multe țări /11 copii: 8 băieți și trei fete. Cu vârste între 29-51 ani; doi preoți, două surori, șase căsătoriți și al șaptelea se căsătorește pe 29 iunie a anului curent). (după mărturie, bunicii și cei 8 nepoți se prezintă înaintea Sfântului Părinte pentru a-l saluta personal)

Imnul vizitei Sfântului Părinte.

Să mergem împreună

1. În spirit de credință, cu sentimente vii,
Ne-am adunat având același Dumnezeu,
Copii, bătrâni și tineri, ai Preacuratei fii
Să mergem împreună azi, mâine și mereu.

Ref.: Să mergem împreună privind la cer mereu,
Credința ne e calea spre bunul Dumnezeu.

2. Cu noi e Maica Sfântă, cu chipul ei matern,
Nicicând n-a fost străină pe plaiul românesc,
Aici e-a sa grădină, flori multe i se-aștern:
Cântări înmiresmate parfumu-i răspândesc.

3. Trăim un ceas istoric și binecuvântat
Azi îl primim pe Papa, Vicarul lui Cristos
Ne apără credința, veghează ne-ncetat,
Îndreaptă către ceruri al nostru sfânt prinos!

Partea a II-a:

Mesajul Cuvântului lui Dumnezeu și mesajul Sfântului Părinte

Cuplul de tineri introduce rugăciunea zilei și fragmentul biblic care oferă tema întâlnirii cu SP

Lectura textului biblic: unul dintre cei doi prezentatori citește fragmentul biblic luat din Faptele Apostolilor 1,12-14; 2,1-4.14-18

Mesajul Sfântului Părinte - traducerea în limba română va fi asigurată proiectând textul pe ecrane și prin traducere în direct pe undele Radio Iași.

Partea a III-a:

Rugăciunea de laudă adusă lui Dumnezeu și de mijlocire către sfânta Fecioară Maria

- este o rugăciune de laudă, după modelul Magnificat-ului sfintei Fecioare și într-o rugăciune de încredințare și consacrare a familiilor și tinerilor sfintei Fecioare Maria:

Rugăciunea de laudă adusă lui Dumnezeu: introdusă de papa, iar 6 persoane vor rosti diferite rugăciuni

- Un bunic se roagă pentru transmiterea credinței către tineri și copii

- Un adolescent se roagă pentru unitatea creștinilor

- (Limba poloneză) O mamă se roagă pentru reconcilierea în societate și în familii

- (Limba germană) Un tânăr seminarist se roagă pentru ca tinerii să își poată descoperi vocația

- (Limba maghiară) O tânără voluntară se roagă pentru săraci și bolnavi

- O mamă de familie din Republica Moldova care lucrează în străinătate pentru a-și menține familia se roagă pentru fidelitate în familiile separate din cauza emigrației:

Corul împreună cu poporul termină rugăciunea recitând Tatăl nostru:

Sfântul Părinte va citi rugăciunea de încredințare și consacrare a familiilor și tinerilor către sfânta Fecioara Maria:

Rugăciune de încredințare a familiilor și tinerilor Sfintei Fecioare Maria

Corul și poporul recită în limba română rugăciunea Bucură-te, Marie

Binecuvântarea apostolică oferită de Sfântul Părinte tuturor.

• Corul și poporul intonează cântecul final. În timpul acestui cântec Sfântul Părinte coboară de pe scenă, salută personal cele 10 persoane stabilite și urcă în mașina care îl va conduce la aeroportul din Iași.

Cântec final: Christus vincit

Urmează un concert susținut de maestrul Gheorghe Zamfir, acompaniat de Orchestra Metropolitană București.

Pr. Adrian Blăjuță,
responsabil comunicare vizita papei Francisc la Iași

* * *

Informații importante pentru pelerini. Întâlnirea cu papa Francisc - Iași, 1 iunie (actualizare 5: 31 mai, ora 16.00)

Comunicat: Puncte de acces în perimetrul securizat din fața Palatului Culturii din Iași (31 mai)

Parcarea autocarelor și microbuzelor cu pelerinii la întâlnirea cu papa Francisc la Iași

Curierul de Iași: Măsuri organizatorice pentru vizita Sanctității Sale papa Francisc la Iași (restricții și modificări în circulație + modificări în transportul public)

Programul călătoriei apostolice a Sanctității Sale papa Francisc în România

Programul "Întâlnirii mariane cu tinerii și familiile" a Sfântului Părinte la Iași și programul premergător "Împărtășind bucuria credinței"

Radio Iași transmite vizita papei Francisc la Iași: Să ascultăm împreună!

TVR transmite în direct vizita papei Francisc în România

Papa Francisc la Iași: Ce înseamnă "Întâlnirea mariană cu tinerii și familiile"?

Papa Francisc: Mesaj video cu ocazia iminentei călătorii apostolice în România

Icoana de la Cacica - istorie și semnificație

* * *

Secțiunea specială "Papa Francisc în România": www.ercis.ro/papafrancisc


 

lecturi: 2381.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat