Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Radio Iași transmite vizita papei Francisc la Iași: Să ascultăm împreună!

Sâmbătă, 1 iunie 2019, Radio Iași va transmite în direct, în intervalul orar 16.10-19.15, evenimentele programului vizitei papei Francisc la Iași. Coordonator va fi Nicolae Tomescu.

Mesajul Sfântului Părinte de la "Întâlnirea mariană cu tinerii și familiile", cât și a rugăciunii de consacrare a tinerilor și a familiilor la Sfânta Fecioară Maria vor fi traduse prin subtitrare pe ecranele amplasate în zona din fața Palatului Culturii și pe celelalte ecrane. TVR transmite în direct vizita papei Francisc în România.

De asemenea, și prin intermediul Radio Iași, pe frecvența AM 1053 și pe toate frecvențele FM (96,3 FM în Iași), se va transmite acest eveniment, iar cei prezenți, folosind un aparat radio mic cu căști sau un telefon cu aplicație de radio (care să nu aibă nevoie de internet), vor putea asculta traducerea simultană a cuvintelor papei.

Pelerinii sunt sfătuiți să aibă asupra lor un astfel de aparat de radio mic cu căști, pentru a putea asculta și înțelege cât mai bine mesajul papei Francisc.

Radio Iași, prin site-ul propriu, www.radioiasi.ro, precizează:

Prefigurarea centrelor de interes ale transmisiunii Radio Iași din 1 iunie 2019:

  • vizitarea catedralei romano-catolice "Sfânta Fecioară Maria, Regină", la ora 17:25; Sfântul Părinte intră, pentru momentul de rugăciune, înaintea relicvelor și a icoanei fericitului episcop martir Anton Durcovici, fiind așteptat, în special, de bătrâni și bolnavi /care îl primesc intonând un cântec de Înviere, se roagă împreună cu papa în tăcere și, mai ales, au bucuria de a-i primi binecuvântarea;

  • întâlnirea mariană cu tinerii și familiile din fața Palatului Culturii, de la ora 17:45, eveniment precedat de un program de pregătire spirituală (început la ora 16:00) pe scena din fața Palatului Culturii, programul intitulat: Să mergem împreună împărtășind bucuria credinței (desigur, înainte de ora 16:00 sunt proiectate, pe ecranele din piața Palatului Culturii, videoclipuri care au menirea să pregătească oamenii pentru eveniment).

    Programul sărbătorii Întâlnirii are cel puțin două momente încărcate cu o mare profunzime umană și spirituală:

  • cel al mărturiei tânărului, al mărturiei familiei compuse din trei generații, o punte de dialog cu mărturia personală a Sfântului Părinte din discursul său;

  • cel al rugăciunii speciale de încredințare și consacrare la Maica Domnului, care făurește o punte de legătură cu Dumnezeu, cu rădăcinile vieții de credință.

  • Discursul Sfântului Părinte ia în considerare mărturiile despre care am făcut vorbire și încropește dialogul cu tinerii și familiile prezente în piața din fața Palatului Culturii; Papa insistă, pe mai departe, ca tinerii să rămână în legătură vie cu familiile lor, mai ales cu cei mai în vârstă - înțelepciunea și bogăția experienței lor furnizează energia de a construi punți, nicidecum ziduri.

Întâlnirea din Iași țintește către punțile interioare, de ordin spiritual, care ne unesc cu Dumnezeu prin credință. Papa Francisc întâlnește tineri și familii în realitatea lor concretă, umană și socială; iată de ce, în programul întâlnirii, un loc important îl ocupă două mărturii de viață - prima aparține unui student ieșean, care povestește din bucuriile și dificultățile întâmpinate în efortul său de a-și construi o punte către propriul viitor; cea de-a doua mărturie vine dinspre o familie care locuiește la periferia județului Iași/trei generații (bunici, părinți și nepoți, în care bunicii spun cum încearcă ei să construiască punți de dialog cu toți copiii și nepoții lor, în pofida faptului că unii dintre aceștia sunt plecați să muncească în străinătate).

Programul sărbătorii întâlnirii cu Sfântul Părinte a fost astfel gândit încât să dea tuturor prilejul de a fi ziditori de punți - cel puțin la două niveluri: unul uman și social pe de o parte, spiritual și de credință, pe de altă parte. Papa Francisc a înscris în ADN-ul misiunii sale datoria de a se face punte între oameni și Dumnezeu. Titlul de pontif, pe care îl poartă orice papă, vine din cuvântul latinesc pontifex și înseamnă a face punte.

Chiar în primul său discurs, în calitate de papă, discurs adresat ambasadorilor acreditați la Vatican, Sfântul Părinte Francisc specifica: Unul dintre titlurile episcopului Romei este acela de pontif, adică cel care făurește punți, cu Dumnezeu și între oameni. Îmi doresc ca dialogul dintre noi să ne ajute să construim punți între toți oamenii, astfel încât fiecare să poată găsi în celălalt nu un dușman sau un concurent, ci un frate care trebuie primit și îmbrățișat. Chiar originile mele mă îndeamnă să lucrez pentru a edifica punți...

* * *

* * *

Secțiunea specială "Papa Francisc în România": www.ercis.ro/papafrancisc


 

lecturi: 1773.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat