Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa în România. Monseniorul Ioan Robu: "Acel strigăt «unitate» nu s-a stins niciodată!"

De M. Chiara Biagioni

Luna mai va fi pentru papa Francisc luna Europei de Est pentru un continent chemat să respire cu "doi plămâni". După vizita în Bulgaria și în Macedonia din 5-7 mai, Francisc este așteptat în România de la 31 mai până la 2 iunie. Primind invitația președintelui, a autorităților statului și a Bisericii catolice din România, papa Francisc va face o călătorie apostolică în timpul căreia va vizita orașele București, Iași și Blaj și sanctuarul marian de la Șumuleu Ciuc. Un teritoriu cu majoritate ortodoxă, unde în 1999, în urmă cu exact 20 de ani, Ioan Paul al II-lea a fost primit de un strigăt neașteptat care a rămas în istorie, "Unitate, Unitate". Așteptarea Bisericii catolice din România și a întregii societăți este mare. "Suntem foarte bucuroși să-l primim pe papa Francisc sub motoul care a fost ales pentru această călătorie: să mergem împreună", spune Monseniorul Ioan Robu, arhiepiscop de București și președinte al Conferinței Episcopale din România, relatând la agenția SIR cum merg pregătirile, la sfârșitul întâlnirii episcopilor delegați din UE la adunarea COMECE (Comisia Episcopatelor din Uniunea Europeană) la Bruxelles.

Ce semnificație are pentru România acest moto?

Simțim această nevoie în societatea română de a merge împreună pentru că egoismul, luptele interne dintre partide ne-au dezbinat în acești ani. Bunul comun trebuie să conducă pașii noștri și cuvântul Sfântului Părinte ne va putea ajuta ca Biserică dar și ca societate română să întreprindem acest nou drum. Sunt sigur că vizita sa nu va fi un dar numai pentru catolici, ci pentru întregul popor român.

Ce Românie va găsi papa Francisc?

Spun adesea că România se află într-o veșnică tranziție. Este o țară care încă n-a găsit calea sa pentru viitor. Din păcate politicienii n-au acționat în interesul țării, ci au căutat numai să urmărească interesele lor personale sau pe cele ale partidului lor. Papa va găsi o Românie dezbinată. Dezbinată de politică. De grupurile politice, mai ales.

Și papa Francisc ce cuvânt va putea spune?

Francisc este un papă foarte iubit nu numai de catolici, ci de toți. Reprezintă pentru necatolici o figură care vorbește despre unitate și despre necesitatea de a face vizibilă această unitate pentru binele tuturor. Papa este un dar. El dă celuilalt imaginea bunătății lui Dumnezeu, a Milostivirii sale, a păcii.

"Unitate, Unitate": a fost strigătul care a răsunat din piață în timpul vizitei lui Ioan Paul al II-lea în 1999, în România. Primul într-o țară cu majoritate ortodoxă. Ce vă amintiți din acea zi?

Eram acolo. Era printre toți cei care au auzit acel strigăt care s-a ridicat în mod spontan de la poporul prezent. Din păcate am rămas în acel strigăt. Relațiile noastre cu Biserica ortodoxă n-au mers înainte, așa cum ne așteptam. Atunci se vise și se spera mai mult. Parcă ne-am trezit astăzi într-o realitate pe care nu ne-o imaginam atunci. Există tensiuni.

Și ce s-a întâmplat cu acel strigăt?

Acel strigăt nu s-a stins niciodată. Eu nu l-am uitat niciodată. Cred că din acel strigăt mai poate ieși ceva astăzi. A fost ca o sămânță aruncată într-un teren care așteaptă și are timpii săi pentru a încolți. Încă nu se văd roadele dar speranța rămâne și Dumnezeu ne poate surprinde mereu.

Ce îi veți arăta papei Francisc?

Călătoria Sfântului Părinte începe la București cu vizita la președinte și la patriarhul ortodox. Apoi va fi o liturghie în catedrala catolică. A doua zi va merge în sanctuarul marian din Șumuleu Ciuc în dieceza de Alba Iulia. Apoi în Dieceza de Iași și duminică la Blaj unde va fi beatificarea episcopilor martiri. În aceste dieceze papa va întâlni comunitățile așa cum sunt. Suntem o minoritate mică, dar o minoritate dinamică mai peste tot. Sper ca în această călătorie papa să poată vedea frumusețile nu numai ale oamenilor de la noi ci și ale țării noastre.

Ce vă așteptați de la această vizită? Ce vă doriți pentru Biserica dumneavoastră și pentru țara dumneavoastră?

Ca episcop și ca preot sper ca această să poată face mai puternică credința noastră și să ne facă mai conștienți de identitatea noastră catolică. Este foarte important pentru comunitățile mici și de minoritate cum este comunitatea noastră. Sper și într-un pas înainte în relația noastră cu Biserica ortodoxă. Cred că așa cum a fost pentru vizita lui Ioan Paul al II-lea, prezența papei Francisc în România să poată schimba mai ales atmosfera sufletului românesc. Va fi cu siguranță un dar și va fi pentru toți. Ne va încuraja.

(După agenția SIR, 27 mai 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Secțiunea specială "Papa Francisc în România": www.ercis.ro/papafrancisc


 

lecturi: 1637.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat