Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Cinci ani de la darul beatificării fericitului Anton Durcovici

Împlinirea a cinci ani de la beatificarea episcopului martir Anton Durcovici a fost marcată la Iași, vineri, 17 mai 2019, printr-o sfântă Liturghie pontificală, prezidată de PS Petru Gherghel în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. S-au alăturat acestei celebrări PS Aurel Percă, părintele Isidor Iacovici, postulator al cauzei de beatificare și canonizare a episcopului Anton Durcovici și alți 27 de preoți și un părinte diacon. Înainte de sfânta Liturghie de la ora 18.30, a avut loc o adorație euharistică ca mulțumire pentru darul beatificării fericitului Anton Durcovici.

La aceste momente de rugăciune au participat numeroși credincioși printre care seminariști și persoane consacrate care au adus mulțumire Domnului pentru darul beatificării fericitului Anton Durcovici.

La începutul celebrării, PS Petru Gherghel a adus în memorie frumosul eveniment care a avut loc cu cinci ani în urmă și anume, beatificarea fericitului Anton Durcovici, un dar pentru Biserica locală și pentru cea universală. Totodată, spunea Preasfințitul, cu acest prilej ne amintim și de data de naștere a acestui fericit.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele Isidor Iacovici, cel care a aprofundat viața eroică și martirică a fericitului Anton Durcovici, un exemplu și o provocare pentru toți creștinii zilelor noastre. Sfinția Sa a amintit de importanța lunii mai, lună în care Biserica o sărbătorește pe "floarea florilor", pe Preacurata Fecioară Maria, deci un prilej de bucurie. Un al doilea motiv de bucurie este darul nașterii și a beatificării fericitului Anton Durcovici. Două modele de trăire a vieții de credință. Aceste două modele de credință și-au pus întrebări cu privire la rostul profund al vieții lor și anume ceea ce îi face fericiți și ceea ce le umple golul sufletului.

Fecioara Maria, spunea părintele Isidor, constituie și astăzi un model de inspirație chiar și pentru secolul nostru laicizat. Jean-Paul Sartre, un ateu, a scris niște gânduri mărețe despre imaginea sfintei Fecioare Maria. Spunea părintele că acest lucru este un miracol. Acest om a putut să alcătuiască un portret atât de nobil și frumos atribuit Fecioarei Maria.

Vorbind despre alegerea Mariei din partea lui Dumnezeu, părintele a subliniat atitudinea Mariei care, în libertatea ei, îi oferă lui Dumnezeu un răspuns pozitiv. La fel și fericitul Anton Durcovici, a știut să urmeze exemplul Mariei în discernământul personal. Viața sfintei Fecioare Maria poate fi rezumată prin atitudinea ei umilă și plină de rugăciune.

Seminariștii care l-au întâlnit pe fericitul Anton Durcovici au mărturisit că era un om profund pe care puteai să-l întâlnești adesea în fața preasfântului sacrament.

La sfârșitul predicii, părintele Isidor i-a provocat pe credincioși să se gândească la visul secret al fiecăruia dintre ei, la ceea ce-i conduce la fericire.

La sfârșitul sfintei Liturghii, Preasfințitul a adresat un gând de mulțumire tuturor credincioșilor pentru participare și a cerut să ne rugăm pentru proclamarea ca sfânt a acestui fericit. După cuvântul de mulțumire a urmat binecuvântarea cu relicva fericitului și o scurtă procesiune cu relicvariul prin biserică. La sfârșit, relicvariul a fost depus în capela închinată acestui fericit de la intrarea în biserică.
 

Fericite Anton Durcovici, model de statornicie în credință, roagă-te pentru noi!

Marian Păuleț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 mai: Iași: Cinci ani de la darul beatificării fericitului Anton Durcovici

* * *

* * *

Secțiunea "Ep. Anton Durcovici" (in memoriam) pe www.ercis.ro


 

lecturi: 748.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat