Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

România îl așteaptă pe Bergoglio. Părintele Wilhelm Dancă: "Trei zile cu papa, va fi o mare sărbătoare"

De Gianni Borsa

Sunt zile intense, de mare fremătare, în birourile din centrul diecezan din București. Pregătirile pentru vizita papei Francisc în România, de la 31 mai la 2 iunie, cer mare angajare din partea tuturor. Bergoglio, primind invitația președintelui Republicii și a Bisericii Catolice din țara centro-orientală, va efectua o călătorie cu multiple "fețe": vizită de stat, pastorală și ecumenică în același timp (în țară sunt prezenți în afară de romano-catolici și greco-catolici, majoritatea ortodoxă și protestanții). Va face etapă în patru orașe: înainte de toate la București - unde va celebra o Liturghie în catedrala dedicată sfântului Iosif -, apoi Iași, Blaj și la sanctuarul marian din Șumuleu Ciuc. Este prevăzută beatificarea a șapte episcopi martiri din perioada comunistă. Motoul oficial al vizitei, care va avea o puternică amprentă mariană, este "Să mergem împreună". Francisc va veni la exact 20 de ani de la călătoria lui Ioan Paul al II-lea. Agenția SIR vorbește despre asta cu părintele Wilhelm Dancă, decan al Facultății de Teologie Catolică din București și coordonator național al mass-media pentru vizita pontificală.

Care este climatul care se respiră în ajunul venirii papei?

Un sentiment de bucurie, de mare așteptare, de primire. Oamenii de la noi sunt ospitalieri. Și sunt multe persoanele implicate în pregătiri. Sărbătoarea populară pe care am văzut-o sâmbătă, 11 mai, la București, organizată în vederea călătoriei papale, a confirmat asta... Și instituțiile publice ne dau ajutor și sprijin în pregătiri.

Etapă în patru orașe, cu beatificarea a 7 episcopi; catolici cu două rituri și cu două limbi, română și maghiară; și apoi întâlnirea cu autoritățile civile, într-un moment politic deosebit pentru țară. Așadar o călătorie complexă și delicată?

Da, pentru aceasta lucrăm cu determinare pentru ca totul să decurgă cât mai bine. Însuși faptul că papa va fi cu noi timp de trei zile este o confirmare a delicateții acestei vizite, în afară de un semnal de atenție și de apropiere de comunitatea noastră și o voință de a revigora dialogul ecumenic.

Concret, ați auzit că oamenii se interesează de vizită?

Desigur! Din motive de organizare am cerut tuturor să se înscrie on line la diferitele evenimente, semnalând propriile date generale. Ei bine, pentru etapa de la Șumuleu Ciuc avem deja 110 mii de înscrieri, peste 50 de mii la Iași și Blaj; numere foarte ridicate și la București, zeci de mii, unde așteptăm să se umple străzile de persoane care vor vrea să-l vadă pe papa, să-l salute, să-l facă să simtă afectul lor. Înseși autoritățile civile au confirmat prezența lor, începând de la președintele Iohannis, care este luteran, însoțit de soție, de credință catolică. Mass-media la rândul lor acordă spațiu larg acestui eveniment.

Bergoglio vine - după recenta călătorie în Bulgaria și Macedonia - într-o țară cu majoritate ortodoxă...

Întâlnim interes și respect de la Biserica Ortodoxă pentru această vizită pe care Sfântul Părinte a dedicat-o romano-catolicilor și greco-catolicilor din România. Unii reprezentanți ai lor au exprimat voința de a fi prezenți. Biserica Catolică are un patrimoniu de prietenie care nu va fi desigur compromis de vreo voce fundamentalistă.

România este, în acest prim semestru din 2019, președinte de rând al UE și la 9 mai, sărbătoarea Europei, orașul Sibiu i-a găzduit pe șefii de stat și de guvern ai țărilor membre ale Uniunii pentru un summit extraordinar în vederea alegerilor Parlamentului de la Strasbourg. La 15 ani de la intrarea în "casa comună", cum este văzută de conaționalii dumneavoastră prezența în Uniune?

Mi se pare că este simțită ca un lucru bun pentru țara noastră, date fiind oportunitățile de creștere economică și socială oferite, de întărire a democrației și a justiției. La noi problemele nu lipsesc, de exemplu pe frontul muncii; apoi trebuie luat în considerare că patru milioane de români au emigrat după căderea regimului și între ei mulți tineri. Însă criteriul de solidaritate, care identifică Uniunea Europeană, este un sinonim cu speranță. Între altele la noi tendințele naționaliste care se observă în alte țări, favorizate eventual de fluxurile migratoare, aici nu se observă cu aceeași intensitate. Eventual trebuie să maturizăm o mai mare conștiință că aparține la UE: pentru aceasta va mai fi nevoie de timp.

Peste câteva zile vom fi chemați la urne pentru alegerile în Parlamentul European. Dacă ați putea trimite un mesaj tinerilor români, ce le-ați spune?

I-aș invita să voteze, să se angajeze pentru o prezență tot mai calificată a României în Europa, și cu o mărturie creștină capabilă dea vigoare politicii europene. Și i-aș invita la simțul de responsabilitate și să alimenteze mereu speranța.

(După agenția SIR, 13 mai 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Secțiunea specială "Papa Francisc în România": www.ercis.ro/papafrancisc


 

lecturi: 1849.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat