Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pregătiri pentru pelerinajul bolnavilor, ediția 2019

Din inițiativa papei Ioan Paul al II-lea, începând cu anul 1992, pentru ziua de 11 februarie, a fost instituită Ziua Mondială a Bolnavului, o zi specială de rugăciuni pentru bolnavi, prin care se dorește sensibilizarea credincioșilor față de cei care suferă.

Din dispoziția episcopului Petru Gherghel, din motive pastorale, Ziua Bolnavului se celebrează în Dieceza de Iași în ziua de 13 mai, ziua apariției Sfintei Fecioare Maria la Fatima.

Anul acesta, pelerinajul bolnavilor la Icoana Maicii Domnului de la Cacica se va desfășura în catedrala din Iași, în ziua de sâmbătă, 1 iunie 2019, și va avea un caracter special, întrucât cei care s-au înscris deja se vor ruga împreună cu Sfântul Părinte papa Francisc.

Preoții parohi și persoanele consacrate sunt rugate să fie sensibili la această acțiune diecezană și să organizeze, în ziua de 13 mai, rugăciuni speciale în biserica parohială pentru bolnavii care nu pot să se deplaseze la Iași, deoarece în această zi se celebrează la nivel diecezan Ziua Bolnavului.

Vă punem la dispoziție și o novenă de rugăciuni care să pregătească această zi deosebită.

Pr. Eugen Robu

Oficiul pentru Pastorația Sanitară

*

Novenă de rugăciune către Sfânta Fecioară Maria, Tămăduitoarea Bolnavilor (4-12 mai)

Rugăciune de început

Doamne Isuse Cristoase, care ai venit în lume să tămăduiești neputințele oamenilor, te rugăm să primești smeritele noastre rugăciuni pentru cei încercați de boală! Mântuiește-i, Doamne, precum știi, ca un bun și iubitor de oameni, și rânduiește tu toate spre folosul lor. Căci noi suntem neputincioși și nu îi putem ajuta dacă nu ne vei lumina cu harul tău.

Dăruiește-le lor răbdare și liniște, alungând de la ei toată frica și toată deznădejdea, ca să nu fie îngenuncheați de durere și să cadă în deznădejde. Și dacă le este de folos ca ei să ducă mai departe crucea bolii, fie, Doamne, după voia ta, nu după voia noastră. Tu care viețuiești și domnești împreună cu Tatăl și cu Duhul Sfânt în toți vecii vecilor. Amin.

Ziua I (4 mai 2019)

Dumnezeul nostru, noi credem în tine și ne rugăm ție, întărește-ne credința! Te iubim: dar sporește-ne dragostea! Ne căim de păcatele noastre: dar fă-ne căința să prisosească! Te dorim ca pe cea mai înaltă dorință a noastră! Îți mulțumim ca binefăcătorului nostru celui veșnic! Te chemăm ca pe puternicul nostru Apărător. Dumnezeul nostru, prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, mângâie-ne cu milostivirea și îndurarea ta și apără-ne cu puterea ta de orice boală și neputință. Prin Cristos Domnul nostru. Amin. Bucură-te, Marie...

Ziua a II-a (5 mai 2019)

Răsplătește, Doamne, Dumnezeul nostru, prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, toată iubirea pe care o arată cei care se îngrijesc de bolnavi și suferinzi, înmulțind binecuvântările tale în casele lor. Să fie pentru ei suferința un prilej de a face binele, ca să se vădească astfel în inimile lor iubirea pe care ai cerut-o celor ce Te urmează. Așa te rugăm, prin Cristos Domnul nostru. Amin. Bucură-te, Marie...

Ziua III-a (6 mai 2019)

O, Maică Sfântă, a celor ce cheamă cu evlavie numele tău! O, grabnică ajutătoare a neamului omenesc, nădejde a celor deznădăjduiți! La tine alergăm noi atunci când ne aflăm în necazuri și în dureri, așteptând cu milostivire îndurarea ta.

Nici un muritor nu a cunoscut o durere mai mare decât ai cunoscut-o tu, atunci când l-ai văzut pe Fiu tău, Isus Cristos răstignit pe cruce. Nici o mamă nu a plâns pentru fiii ei cât ai plâns tu pentru căderile și durerile noastre.

Știind marea ta grijă pentru cei ce laudă numele tău, te rugăm, Preacurată Fecioară Marie, vezi suferințele și neputințele noastre și nu lăsa să fim biruiți de ele.

Ajută-ne, Maică Preasfântă, tămăduitoarea bolnavilor, ca simțind că ne acoperi cu mantia ta sfântă, să te cinstim împreună cu toți îngerii și sfinții în toate zilele vieții noastre. Așa te rugăm, prin Fiul tău Isus Cristos Domnul nostru. Amin. Bucură-te, Marie...

Ziua a IV-a (7 mai 2019)

Doamne, Dumnezeule care dăruiești pace celor ce iubesc legea ta, prin mijlocirea Preacuratei Fecioare Maria, ai grijă de slujitorii tăi cei bolnavi care sunt greu încercați de deznădejde. Nori negri s-au abătut asupra sufletelor lor și unii dintre ei nu mai văd razele iubirii tale. Cugetele lor s-au întunecat și nu se mai împărtășesc de lumina ta.

Dăruiește-le lor și nouă, Doamne, roadele Duhului tău cel Sfânt, care sunt pacea, dragostea, îndelunga răbdare, credința, blândețea, înfrânarea și curăția, ca atunci când vom părăsi această vale de lacrimi să intrăm în odihna ta cea cerească. Prin Cristos Domnul nostru. Amin! Bucură-te, Marie...

Ziua a V-a (8 mai 2019)

Doamne, Dumnezeul nostru, mărturisim înaintea feței tale neputințele și slăbiciunile cele multe ale fraților noștri. Frică mare i-a cuprins înaintea acestor încercări, în loc să-i cuprindă încrederea în Providența ta și în grija pe care ne-o porți nouă oamenilor.

Dacă nu ne-ar fi cuprins harul tău, furtuna deznădejdii i-ar fi doborât la pământ. Prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, Tămăduitoarea Bolnavilor, te rugăm să nu ne lași fără ajutorul tău ceresc. Prin Cristos Domnul nostru. Amin. Bucură-te, Marie...

Ziua a VI-a (9 mai 2019)

Preasfântă Fecioară Marie, mijlocește la bunul Dumnezeu pentru cei bolnavi, forța, curajul și generozitatea de a nu pierde pasul, de a nu abandona lupta, de a nu se clătina în fața durerii, de a rezista. Luminează mintea tuturor celor bolnavi să perceapă prezenta lui Cristos, o prezență capabilă să dea sens suferinței acceptate și oferite. El care viețuiește și domnește împreună cu Tatăl și cu Duhul Sfânt în toți vecii vecilor. Amin. Bucură-te, Marie...

Ziua a VII-a (10 mai 2019)

Doamne, Dumnezeule al milei și al îndurărilor, prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, trimite harul Tău cel sfințitor peste cei care se îngrijesc de bolnavi, acoperindu-i cu harul tău ca un bun și iubitor de oameni. Fă ca fiecare om, în mijlocul pustiului său, să găsească un semn al prezenței tale; tu, care ești Dumnezeul care vine în întâmpinare! Fiecare dintre noi poate fi pentru altul, împreună cu Tine un tovarăș de drum, în comuniune cu Tatăl și cu Duhul Sfânt. Amin. Bucură-te, Marie...

Ziua a VIII-a (11 mai 2019)

Doamne, Isuse Cristoase, Cel ce vrei ca toți oamenii să se mântuiască și nimeni să nu piară. Cu umilință în inimă, prin mijlocirea Maicii tale preasfinte, ne rugăm ca, în ceasul sfârșitului vieții noastre să ne dai minte întreagă, cunoștință adevărată, părere de rău pentru păcatele vieții noastre, pentru ca prin credință, speranță și dragoste, cu inimă curată să putem grăi către tine, Doamne, Cel Ce ești binecuvântat în veci: "În mâinile tale îți oferim sufletele noastre". Tu care viețuiești și domnești împreună cu Tatăl și cu Duhul Sfânt în toți vecii vecilor. Amin. Bucură-te, Marie...

Ziua a IX-a (12 mai 2019)

Sfântă Fecioară Marie, nu uita, în strălucirea măririi tale, tristețea noastră a celor de pe pământ. Aruncă o privire plină de bunătate asupra celor care se află în suferință, care se luptă cu dificultățile și care nu încetează să guste zilnic amărăciunile vieții.

Fecioară Marie, veghează la căpătâiul tuturor bolnavilor din lume: al celor care au pierdut orice speranță de vindecare; al celor care strigă și plâng de durere; al celor care nu se pot trata fiindcă nu au bani; al celor care în acest moment și-au pierdut cunoștința și sunt în pragul morții; al celor care au intrat în agonie.

Marie, Mama lui Isus și a noastră, sprijină-i pe cei slabi; întărește-i pe cei care se simt izolați, mângâie-i pe cei care sunt victime ale răutății oamenilor, ai milă de toți cei care s-au îndepărtat de Cristos, de toți cei care au uitat de el. Fii tu siguranța celor care se află în îndoială, lumina celor care caută, forța celor care luptă și căldura inimilor care simt frigul. Amin. Adu-ți aminte...

*

"«În dar ați primit, în dar să dați» (Mt 10,8). Viața este dar al lui Dumnezeu, și cum avertizează sfântul Paul: «Ce ai ce nu ai primit?» (1Cor 4,7). Tocmai pentru că este dar, existența nu poate să fie considerată o simplă posesie sau o proprietate privată, mai ales în fața cuceririlor medicinii și ale biotehnologiei care ar putea să-l inducă pe om să cedeze în fața ispitei manipulării «pomului vieții» (cf. Gen 3,24). Vă îndemn pe toți, la toate nivelurile, să promovați cultura gratuității și a darului, indispensabilă pentru a depăși cultura profitului și a rebutului. Instituțiile sanitare catolice n-ar trebui să cadă în autonomie, ci să salvgardeze mai mult îngrijirea persoanei decât câștigul. Știm că sănătatea este relațională, depinde de interacțiunea cu ceilalți și are nevoie de încredere, prietenie și solidaritate, este un bun care de care ne putem bucura «pe deplin» numai dacă este împărtășit. Bucuria darului gratuit este indicatorul de sănătate al creștinului" (Din Mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru a XXVI-a Zi Mondială a Bolnavului 2019)

* * *

Secțiunea specială "Papa Francisc în România": www.ercis.ro/papafrancisc


 

lecturi: 1923.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat