Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Gherăești: Exerciții spirituale și reînnoiri de voturi în Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot"

Două surori din Institutul "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" au spus încă o dată da-ul lor lui Cristos, prin profesiunea simplă a sfaturilor evanghelice, în cadrul unei sfinte Liturghii care a fost celebrată de PS Aurel Percă, sâmbătă, 30 martie 2019, la ora 11.30, în capela Casei "Sfânta Familie" din Gherăești. Surorile Veronica Dogaru (Galbeni) și Angela Ilieș (Luizi-Călugăra) au reînnoit voturile pentru trei ani. Pentru acest moment ele, împreună cu alte 31 de surori din congregație s-au pregătit prin zile de exerciții spirituale ținute de pr. Marius Vătămănelu, OFMConv în perioada 25-30 martie 2019.

Zilele de exerciții spirituale, în acest timp binecuvântat al Postului Mare, au fost un timp oferit lui Dumnezeu în rugăciune, tăcere, adorație și ascultarea Cuvântului. Prin meditațiile sale pr. Marius ne-a ajutat să ieșim din logica umană și să intrăm în logica lui Dumnezeu.

Vineri, 29 martie, PS Petru Gherghel, fondatorul congregației noastre, ne-a onorat cu prezența, căldura, sfaturile, grija sa părintească și ne-a încurajat ca, asemenea Martei și Mariei, să ne îndeplinim cu bucurie slujirea la picioarele lui Isus.

În cadrul sfintei Liturghii, de la finalul exercițiilor spirituale, cele două surori au reînnoit voturile de ascultare, curăție și sărăcie în fața Bisericii, a episcopului Aurel Percă, a sorei Regina Horvat, superioara generală, și au semnat pe altar făgăduințele lor.

La omilie, inspirat de textului evanghelic despre parabola vameșului și fariseului, pr. Marius Vătămănelu a făcut o paralelă între mândrie și umilință. Mândria este cel mai mare păcat și izvorul tuturor celorlalte păcate, care ne îndepărtează de Dumnezeu și de frați. Iar umilința este cea mai importantă virtute, temelia vieții noastre spirituale, care ne apropie de Dumnezeu și de aproapele. Diferența dintre vameș și fariseu este rugăciunea, pe care fiecare o adresa Domnului. Fariseul se ruga în centru, cu mândrie și cu pretenția că este important și vameșul, care se ruga profund, într-un colț cu respect și umilință. Părintele ne-a provocat, pe fiecare dintre noi, să analizăm relația noastră cu Dumnezeu, în rugăciune: "Când intrăm noi în Casa Domnului, realizăm că ne aflăm în fața sfințeniei lui Dumnezeu? Cum ne prezentăm în fața lui Dumnezeu, cu umilință că suntem păcătoși și cerem iertare sau cu mândrie ne asumăm darurile lui și ne credem autosuficienți?"

În încheiere, PS Aurel Percă a încurajat toate surorile prezente, a felicitat surorile care au reînnoit voturile pentru curajul de a merge pe acest drum al slujirii în cadrul institutului și ne-a îndemnat să avem întotdeauna privirea îndreptată spre patroana, modelul și ocrotitoarea noastră, preasfânta Fecioară Maria.

Împreună cu celelalte surori, cu preoții invitați și cu rudele, sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă frățească de comuniune, bucurie și recunoștință.

SCMP

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25-30 martie: Gherăești: Exerciții spirituale și reînnoiri de voturi în Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot"


 

lecturi: 1891.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat